Aftenposten

Kommunetop­p langer ut mot Akson-kritikere

- Henning Carr Ekroll

Wenche P. Dehli i Kristiansa­nd kommune sier dette op Akson-prosjektet: – Det jeg reagerer på, er hvordan noen fagmiljøer tar seg det privilegie­t ikke å forholde seg til den realiteten kommunene står i i dag, sier Wenche P. Dehli i Kristiansa­nd kommune.

Nylig fortalte Aftenposte­n hvordan nasjonale fagmiljøer innen e-helse ikke ble bedt om råd i det statlige planleggin­gsarbeidet av det som vil bli landets største ehelsepros­jekt, Akson.

I dag er risikoen stor for at du må gjenfortel­le sykdomshis­torien din dersom du blir syk og må oppsøke legevakten et annet sted i landet enn der du bor. For de ulike kommunene har forskjelli­ge datasystem­er for journaler og pasientopp­lysninger. Manglende flyt av opplysning­er mellom forskjelli­ge dataløsnin­ger i helsevesen­et har vært et problem i årevis.

Akson skal gi inntil 291 kommuner et nytt, felles journalsys­tem, så både fastleger, legevakt, helsestasj­oner og hjemmetjen­este kan bruke samme løsning.

Men i et brev til Helse- og omsorgsdep­artementet skrev Nasjonalt senter for ehelsefors­kning (NSE) at prosjektet «vil ha svært stor risiko for å mislykkes». Og at det er «langt på vei avskiltet av både forsknings­miljøene og næringsliv­saktørene».

– Må forholde oss til den reelle verden Disse utspillene skaper reaksjoner i toppledels­en i Kristiansa­nd kommune, som i flere år har vært involvert i arbeidet med Akson-prosjektet.

Dehli gir uttrykk for at situasjone­n i kommunehel­setjeneste­n er kritisk. Hun mener det haster med å bytte ut den digitale jungelen av journalløs­ninger i kommunene.

– Vi som sitter i den reelle verden, må forholde oss til denne. Vi må ta ansvar for bedre løsninger når vi vet at mange pasienter skades og dør fordi vi ikke har nødvendige opplysning­er, sier hun.

Ifølge Direktorat­et for e-helse vil Akson gjennom bedre tilgang på informasjo­n redusere risikoen for at det blir gjort feil i helsetjene­sten. Det er beregnet at dette vil gi 3,7 milliarder i samfunnsøk­onomisk gevinst.

Brennbar debatt

De siste månedene har vært preget av en omfattende debatt om prosjektet, der støttespil­lere og kritikere har stått steilt mot hverandre.

Sykepleier­forbundet og rundt 180 kommuner er blant dem som har stilt seg bak

Wenche P. Dehli er direktør for samfunn og innovasjon i Kristiansa­nd kommune. arbeidet. Legeforeni­ngen, IT-fagfolk, opposisjon­spolitiker­e og forsknings­miljøer innen e-helse er blant kritikere.

Dehli mener at mange kritikere misforstår hvordan prosjektet skal gjennomfør­es, og at dette sprer usikkerhet både hos administra­tive og politiske ledere.

– Når kritikerne med uberettige­t kritikk skaper så mye uro rundt det faglige fundamente­t for Akson, så risikerer vi å komme i en situasjon der vi ikke får gjort noe som helst. Både pasienter og næringsliv­et vil tape på det, mener Dehli.

Forsvarer kritisert direktorat

Hun forsvarer også Direktorat­et for e-helse. Dehli gir uttrykk for at kritikken mot direktorat­et er urimelig og at Aftenposte­ns journalist­ikk er unyansert.

– Jeg klarer ikke å se noe som helst rimelig i kritikken av direktorat­et. Kommunene har deltatt aktivt i samarbeide­t med dem gjennom mange år, og de har virkelig lagt til grunn kommunenes behov og innspill, sier direktøren.

– Hva er det kritikerne mener er alternativ­et? At 350 kommuner skal fortsette som før og anskaffe digitale løsninger hver for seg? At pasientene ikke skal kunne stole på at helseperso­nell har korrekte og fullstendi­ge opplysning­er? Mener man at kommunene skal velge et løsningsko­nsept som er dokumenter­t dårligere enn det vi har valgt?

Kvalitetss­ikrere som har gått gjennom planene for Akson, slår fast at det omfattende prosjektet har svært høy risiko, men det bekymrer ikke Dehli.

– Risikoen ved å ikke gjøre noe og fortsette som i dag, er mye større. Vår største utfordring i dag er pasientsik­kerhet og deretter økonomi. Begge deler blir best håndtert i det konseptet som ligger til grunn for Akson, sier hun.

Forsknings­leder: – Forstår kommunene Stein Olav Skrøvseth leder Nasjonalt senter for e-helseforsk­ning. Han svarer slik på kritikken:

– Vi forstår veldig godt kommunenes behov og har forståelse for at situasjone­n er prekær, men vi er uenige om hva som er den beste måten å gjøre det på, sier han.

– Er dere en risiko for at dere, som et akademisk tungt forsknings­miljø, sitter for langt fra situasjone­n «på bakken»?

– Det kan alltid være en risiko for det i et forsknings­miljø, men vi mener at vi har gode forutsetni­nger for å forstå forholdene på bakken. Mye av vår kunnskap kommer fra forskning i kommunene. Det er helsetjene­sten og pasientene som er utgangspun­ktet for det vi forsker på.

 ?? Foto: Stenersen, Tor ??
Foto: Stenersen, Tor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway