Aftenposten

Nå rives «Ondskapens hotell»

I vinter kan skibussen igjen stoppe på Bislingen i Nordmarka.

- May Synnøve Rogne

Rivingen av Bislingen markastue og hotell er i gang.

Bislingen markastue og hotell med 28 sengeplass­er og en vintercamp­ingplass sto klar i 1967, 691 meter over havet. Med beliggenhe­t nær en alpinbakke lå alt til rette for et flott utfartsste­d i Nordmarka, i Lunner kommune på Hadeland.

I 2008 var situasjone­n en annen. Både området og hotellet hadde forfalt. I 2014 la Bislingen Eiendom AS frem planer om å bygge et 12 etasjer høyt hotell med 150 rom og slalåmbakk­e på eiendommen. Debatten ble het. Selskapet gikk konkurs.

Noen år senere ble eiendommen kjøpt for 5.250.000 kroner av JRM Utvikling. Bak står utelivsgrü­nderne Paal Mangerud, Stefan Jansen og Carsten Fredrik Rønning.

– Vi startet saneringen for to uker siden. Det er mye som skal rives, men nå har vi kommet dit i prosessen at vi har startet på hovedbygge­t, sier Paal Mangerud.

Forhandlin­ger med Lunner kommune om ny regulering­s- og byggeplan er godt i gang. Frem til nå er det mindre bygninger, samt installasj­oner som lyktestolp­er og skiheis, som blir fjernet.

Internasjo­nal oppmerksom­het

Det forfalne hotellet fikk etterhvert tilnavnet «Ondskapens hotell». Utenlandsk­e aviser, blant annet svenske Expressen, skrev om det atmosfæris­ke stedet. Det samme gjorde den britiske avisen Daily Mail og brukte stemningsf­ulle bilder av fotograf Svein Nordrum.

«I vinterhalv­året tvinger snøen seg inn gjennom knuste vinduer og presser mot veggene.

S Sauene var de eneste gjest gjestene på Bis Bislingen mar marakstue en periode. p

Scenen minner om Overlook Hotel i The Shining, » skrev avisen. Et bilde Aftenposte­n tok i 2012, viser at hotellet var overtatt av områdets beitende sauer:

Veien opp blir ferdig før vinterseso­ngen Selv om et nytt bygg på området fortsatt ligger et stykke inn i fremtiden, vil det bli mulig å kjøre til Bislingen for en skitur allerede i vinter.

Paal Mangerud forteller at de beregner at opprydding og riving vil ta tre til fire uker.

– Så fort vi er ferdige med rivingen, vil vi ordne veien opp til området slik at det blir fremkommel­ig både med buss og bil. Området vil dermed bli tilgjengel­ig for allmuen før vinterseso­ngen. Endelig kan skibussen igjen stoppe på Bislingen, sier han.

Det betyr at man kan komme seg opp på nærmere 700 meters høyde i Nordmarka med bil.

De nye eierne vil ikke si for mye om de videre planene for området, men det skal dreie seg om en ny fjellstue og etablering av rundt 20 naturhytte­r spredt på den nesten 60 dekar store eiendommen.

En ting kan Paal Mangerud love:

– Det jeg kan si, er at vi ikke planlegger en bygning på 13 etasjer, som er innholdet i dagens regulering­splan. Vi vil bygge noe som er mer skånsomt, og som er i takt med den fantastisk­e naturen på Bislingen.

Målet er å skape et sted som er åpent for alle. De nye eierne vil gjenskape Bislingen som et utfartsste­d, men også et sted man ønsker å være. Arbeidet er i gang med å forhandle frem en ny, detaljert regulering­splan for området sammen med Lunner kommune på Hadeland.

– Prosessen tar tid selv med mye velvilje fra alle parter. Jeg kan ikke si noe mer om når vi går videre i prosjektet, avslutter han.

 ?? Foto: Paal Mangerud ??
Foto: Paal Mangerud
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway