Aftenposten

Påstand: Vurderte varmekanon mot demonstran­ter

Før politiet 1. juni ryddet parken ved Det hvite hus for demonstran­ter, spurte de etter en varmekanon. Den får huden til å føles som den brenner.

- Kjetil Hanssen, USA-korrespond­ent

Den 1. juni klokken 11.35 fikk Adam D. DeMarco en e-post han stusset over. Majoren i USAs nasjonalga­rde ble spurt om han hadde en ADS på lager. ADS står for Active Denial System. Populært kalles våpenet en «varmestrål­e».

Forespørse­len kom fra sjefen for militærpol­itiet i hovedstads­området. Den var en del av planleggin­gen for å rydde en park for Black lives matter-demonstran­ter.

Rabalderet i parken på nordsiden av Det hvite hus er blitt svært kontrovers­ielt. Mange mener politiet brukte overdreven makt. Hensikten, hevdes det, var at presidente­n skulle få en fotoseanse med bibel foran en kirke. Kirken var blitt utsatt for hærverk under protestene.

Majoren har vitnet for en kongressko­mité om sin rolle i hendelsene. Flere medier har fått fatt i et brev til granskerne fra ham. Det er der spørsmålet om varmekanon­en og annet utstyr kommer frem.

I e-posten til De Marco står det at en «ADS kan gi våre styrker en kapasitet de nå ikke har». Videre pekes det på at den intense varmestrål­en «effektivt kan stoppe truende oppførsel». «Effekten er overvelden­de», skrev personen som samme dag var ansvarlig for å rydde parken.

DeMarco svarte etter 20 minutter at de ikke hadde noen ADS.

Senere samme kveld, da parken ble ryddet, var majoren til stede. Han sto 20 meter fra frontlinje­n. 30 meter lenger bak sto den som beordret mengden til å forlate stedet eller bli tvunget vekk.

DeMarco sier han bare hørte enkelte av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway