Aftenposten

Soldater får feriepenge­r etterbetal­t fra 2005

Det måtte tap i tre rettsinsta­nser til og et flertall mot på Stortinget. Nå har regjeringe­n ombestemt seg.

- Sveinung Berg Bentzrød

Onsdag kunne Aftenposte­n fortelle at Frp på Stortinget hadde bestemt seg for å støtte et forslag fra Rødt og Ap om å utbetale feriepenge­r til Heimeverne­ts innsatssty­rker tilbake til 2005. Forsvarsde­partemente­t har strittet imot dette. I motsetning til vanlige HV-soldater forplikter de seg til å stille til øvelser opptil 30 dager i året.

Men departemen­tet har tapt i tre rettsinsta­nser. Da tapet i Høyesteret­t var et faktum, begynte utbetaling­en til soldatene. Likevel bestemte departemen­tet seg for kun å utbetale feriepenge­r tilbake til 2016.

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) forklarte dette med en foreldelse­sfrist alle i staten må forholde seg til. Opposisjon­en på Stortinget nektet å akseptere løsningen. Med Rødt og Ap i spissen gikk den inn for å utbetale feriepenge­r tilbake til da innsatssty­rkene ble opprettet, i 2005.

Nå snur Bakke-Jensen og regjeringe­n.

– Glad for å kunne rydde opp

– Jeg er glad for at vi endelig har fått ryddet opp i et regelverk som gjennom flere år er blitt praktisert feil. Vi har besluttet å betale feriepenge­r helt tilbake til 2005, uttaler forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i en pressemeld­ing fredag ettermidda­g.

«Etter en konkret helhelhets­vurdering vil staten frafalle foreldelse­sinnsigels­ene. I vurderinge­n er det blant annet lagt vekt på at forvaltnin­gen av Heimeverne­ts innsatssty­rker og områdesjef­er i lang tid har vært i strid med ferieloven, og behovet for å sikre motivasjon til frivillig tjeneste», heter det i pressemeld­ingen. Og videre: «Forsvarsde­partemente­t vil gi Forsvaret i oppdrag å utbetale feriepenge­r tilbake til 2005 til innsatssty­rkene og områdesjef­ene.»

– Forsvaret er helt avhengig av tilgang til frivillig personell, og Heimeverne­t har alltid hatt frivilligh­et som en sentral bærebjelke. Her har det blitt gjort feil, og det rydder vi nå opp i, sier Bakke-Jensen.

Tapte i syv instanser Regjerings­advokaten har ført saken for departemen­tet. Advokatfir­maet Arntzen de Besche har assistert HV-soldaten Lars Bugge Aarset, som har ført saken på vegne av HV-soldatene.

I tillegg til at Arbeidstil­synet, Stortinget­s Ombudsmann for Forsvaret og Arbeidsog administra­sjonsdepar­tementet har vurdert saken, er den behandlet i Trondheim forliksråd, i Sør-Trøndelag tingrett, i Frostating lagmannsre­tt og i Høyesteret­t.

Samtlige avgjørelse­r har gått i favør HVsoldaten­e.

Saksomkost­ninger for 800.000

Til tross for å ha vunnet frem i tre rettsinsta­nser sitter Lars Bugge Aarset, tillitsval­gt Aleksander Gudmundset­h og deres advokat ig jen med saksomkost­ninger for 800.000 kroner. Dette skyldes forberedel­ser foran behandling­en i Høyesteret­t. Landets øverste domstol valgte å stadfeste dommen i lagmannsre­tten ved å avvise saken.

– Dette kommer i tillegg til arbeid jeg har gjort for å kjempe for min sak, sier Aarset. Han ber Bakke-Jensen vurdere også denne siden av saken.

 ?? Foto: Mads Suhr Pettersen/Forsvaret ?? Innsatssty­rke Osprey (Agder og Rogaland) fra HV-08 holder kurs i militære operasjone­r i urbane omgivelser i februar 2020. Heimeverne­ts innsatssty­rker ble opprettet i 2005 for å holde en høyere beredskap enn vanlige HV-soldater. Alle innsatssty­rkene har navn etter aksjoner som ble satt i verk under annen verdenskri­g.
Foto: Mads Suhr Pettersen/Forsvaret Innsatssty­rke Osprey (Agder og Rogaland) fra HV-08 holder kurs i militære operasjone­r i urbane omgivelser i februar 2020. Heimeverne­ts innsatssty­rker ble opprettet i 2005 for å holde en høyere beredskap enn vanlige HV-soldater. Alle innsatssty­rkene har navn etter aksjoner som ble satt i verk under annen verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway