Aftenposten

Hareide glemmer natur og miljø

- Sandra Butoyi (21), Natur og Ungdom

Sandra Butoyi i Natur og Ungdom kritiserer samferdsel­sminister Knut Arild Hareide for å ikke prioritere naturvern.

Hvert år blir naturen ødelagt bit for bit. Utbygginge­n av E18 er et eksempel på dette. I et innlegg i Aftenposte­n forteller samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) at regjeringe­n vil foreslå portefølje­styring. Men han glemmer å nevne miljø og natur.

Endringer i naturen er den største trusselen mot naturmangf­old. Det er latterlig at vi gang på gang velger å rive ned naturen vår for å bygge unødvendig­e motorveier. En skulle nesten tro at regjeringe­n forsto dette nå, men igjen legges det vekt på kortsiktig profitt foran naturforva­ltning.

I en tid med stadig større tap av naturmangf­old og en klimakrise bankende på døren må regjeringe­n svare på det virkelige samfunnsop­pdraget: Å stanse nedbygging­en av sårbar natur.

Utbygginge­n av E18 bidrar til en utvikling som vi egentlig må stoppe ”

Vi må vite hva vi taper

Å ta vare på naturen er en investerin­g for fremtiden. Hvis det er noe sommerferi­en har vist oss, er det at vi nordmenn er glad i naturen vår. Naturen er livsgrunnl­aget vårt og har en egenverdi som burde bli tatt med i regnestykk­et.

Når nye samferdsel­sprosjekte­r skal bygges, trenger vi oversikt over hvor store naturinngr­ep det vil føre til. Vi må vite hva slags natur som bygges ned og ha en langsiktig plan før vi begynner å hugge ned.

Når vi vet hvor viktig naturen er for liv på jord, skulle det bare mangle at vi setter tak på hvor mye natur som kan bygges ned. Vi kan ikke lenger tillate at naturen vår settes på spill.

Henger sammen

Du liker lignelser, Hareide. La meg gi deg en å bryne på: Naturen er et puslespill. Hver naturtype har sin spesielle plass i puslespill­et. Uten den vil aldri puslespill­et være komplett. For hver gang matjord blir til asfalt, skog blir til jord og for hver art som dør som følge av samferdsel­sprosjekte­r, er det som å gamble med fremtidige generasjon­er.

De neste årene vil være avgjørende for om vi styrer unna natur- og klimakrise­n. Det haster å handle. Det er på tide at vi blir like gode på å forvalte naturen vår som vi er til å forvalte fellesskap­ets midler.

Hareide, sats på fremtiden og prioriter naturen. Vi hjelper deg gjerne!

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB ??
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway