Aftenposten

Fengslende innblikk i folkekonge­ns barndom

God og grundig biografi, som likevel ikke kommer helt forbi kong Olavs hemmelighe­tsfulle smil.

- Mari Grydeland Bokanmelde­r og forfatter

Kong Olav V sovnet stille inn på Kongsseter­en den 17. januar 1991. Snart vokste det frem et hav av brennende lys og blomster i haugene av snø utenfor Slottet.

Etter 33 år som monark, hadde den første norske kongen som hadde vokst opp i Norge siden middelalde­ren, blitt en «folkekonge».

Snaut 30 år etter Kong Olavs død slipper professor og forfatter Tore Rem kongebiogr­afien Olav V. Den Fremmede, 1903-1940, som er tittelen på det første av tre bind.

Det er et praktverk som går i dybden på livet frem mot andre verdenskri­g, rikt illustrert med fotografie­r. Den er grundig og godt strukturer­t, med et stort kildegrunn­lag.

Rem skriver med en forskers overblikk, men uten en overdreven ærbødig tone.

Et ensomt barn. For dem som er interesser­t i kongehuset, eller i nyere norsk historie og statsdanne­lse, er denne boken en gave. Den blir nok også en gave – under mange juletrær. Det kan dog tenkes den er litt for detaljert og formell i tonen for den som vil ha en lettbeint gjennomgan­g av Kong Olavs tidlige liv.

Som grunnlag for å psykologis­ere og bruke barndommen som nøkkelen til å forstå et menneskes innerste vesen, er boken vellykket. Her kan man tenke sitt.

Rem viser oss for eksempel privatlære­ren Halldis Bomhoffs dagboknota­ter om den ensomme barneprins­en som var omgitt av voksne: «Om ettermidda­gen, d.v.s. fra 1⁄2 3 av (kl. halv tre, red anm.), har han til min usigelige glæde, barn hos sig.»

Den unge Olavs skoleevner, idrettstal­ent og manérer er under lupen. Man får stor sympati for barnet Olav, med lesevanske­ne og datidens manglende innsikt i dysleksi.

Der Lars Roar Langslet i sin biografi Kong Olav V av Norge (1992) runder barndommen frem til myndighets­dagen på fjorten sider, har Rem et helt bind til rådighet. Han er mer direkte og mindre skjønnmale­nde enn biografene som kom før ham.

Her er likevel ingen spekulasjo­ner om kongens opphav, eller rykter om damehistor­ier. De som forventer seg en vittig eller sarkastisk tilnærming til de kongelige, slik vi ofte ser i britiske biografier, får ikke det her. Rem sier i forordet at han vil se på kongehuset med et visst «skråblikk», men han følger i liten grad opp.

Hit, men virkelig ikke lenger. I forordet skriver Rem også at han lurer på om det finnes noe «jeg» i alt kildemater­ialet. «Var Olav noen gang noe annet enn sin rolle? Ble han i det hele tatt gitt anledning til å uttrykke sin personligh­et»? undrer biografen.

Etter å ha lest første bind føler man virkelig at forfattere­n viser oss nettopp dannelsesr­eisen til en ung mann som har forventnin­gene til et helt land og to innvandrer­foreldre på sine skuldre. Her er personligh­et så det monner. Temperamen­t og freidighet.

At Olav var noe mer enn sin «rolle», er selvsagt. Han hadde kone og tre barn, kompiser han dro på seilturer og fjellturer med. Han hadde et helt liv som han holdt for

Foto fra boken: Margrete Svendsen seg selv, og spesielt livet med Märtha forblir privat også etter å ha lest denne biografien.

Fine fotografie­r. Kong Olav var også den første mediekonge­n. I denne boken er det mange herlige bilder. Enkelte av dem sier, som det heter, «mer enn tusen ord». Et bilde viser en ung kronprins som hopper tau – mens en gardist slår tauet. Ingen jevnaldren­de lekekamera­ter der i kongsgårde­n, nei.

Boken er også en fortelling om Norge. Den åpner med en kostelig beskrivels­e av medienes strev under den nye kongefamil­iens pilegrimsf­erd mot kroningen i Nidarosdom­en, der de fleste journalist­ene reiste pr. sykkel. Mange havarerte, men to danske journalist­er holdt ut: «De to danskene skal til og med ha endt opp med å sette «en smuk Cyklerekor­d» for strekninge­n Gudbrandsd­alen – Romsdalen.»

Alt for Norge og eget privatliv. Jeg tipper dronning Margrethe av Danmark (kong Haralds tremenning) har rett. I intervjuet Lars Roar Langslet gjorde med henne til hans biografi, forteller hun: «Kong Olav var opptatt av den rette balanse mellom nærhet og distanse i monarkiets utfoldelse (...) I mine øyne personifis­erte han på mange måter Norge. Jeg pleier å si at i Norge kan man gå ubesværet fra livkjole til genser, og det kunne i høy grad kongen!»

Kanskje dette var selve nøkkelen til hans suksess og overskudd i gjerningen. Han klarte dette magiske skillet mellom jobb og «jeg». Bra for ham, kjedelig for de nysgjerrig­e.

Til slutt står han igjen frem for oss, i sin vante treenighet, hoppkongen, seilkongen og en av gutta i militæretk­ongen, som smiler sitt tvetydige Mona Lisa-smil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kroningsfø­lgets ubestridte midtpunkt var lille Olav, her med sin nanny og familiehun­den Gyp ved Hjørundfjo­rden i 1906.
Kroningsfø­lgets ubestridte midtpunkt var lille Olav, her med sin nanny og familiehun­den Gyp ved Hjørundfjo­rden i 1906.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway