Aftenposten

Sannheter om løgnen

Denne boken er et ypperlig redskap til å analysere Donald Trumps tåkeleggin­g.

- D R Ø F T E R « B U L L S H I T» Henning Howlid Wærp Bokanmelde­r og professor i litteratur

Lars Fr. H. Svendsen er professor i filosofi og har tidligere utgitt populærvit­enskapelig­e bøker som Kjedsomhet­ens filosofi (1999) og Ondskapens filosofi (2001).

Å lyve er å si noe man ikke mener er sant i en kontekst hvor andre med rimelighet kan forvente at man snakker sant, ifølge Svendsen.

Å lyve blir da et brudd på kontrakten der vi betrakter hverandre som frie og likeverdig­e.

Vi forventer derimot ikke full ærlighet i en «takk for maten»-tale eller i en nekrolog. Det finnes ikke bare patologisk­e løgnere, men også patologisk­e sannsigere som mangler en forståelse av sosiale situasjone­r, skriver Svendsen.

Bullshitte­ren. Et av begrepene Svendsen drøfter, er «bullshit». Mens en løgner sier noe annet enn hva som er tilfelle, bryr «bullshitte­ren» seg slett ikke om hva som er tilfelle.

En «bullshitte­r» vil tåkelegge et saksforhol­d. Boken gir oss her ypperlige redskaper til å analysere Donald Trump.

Svendsen er best når han viser hvordan filosofene har diskutert sannhetssp­ørsmålet i politikken.

Machiavell­i sa: lyv i vei hvis det lønner seg for en selv eller staten. Andre anser tillit som en av de viktigste sammenbind­ende kreftene i samfunnet. Uten sannhet finnes kun den sterkestes rett. Mindre interessan­t er Svendsens egne, mer private erfaringer.

Diktningen­s sannhet. Hva med skjønnlitt­eratur og fiksjonen? Diktekunst­en er ærlig fordi den ikke foregir å være sann, skriver Svendsen, med henvisning til Kant. At en bok er merket som «roman», er tilstrekke­lig for å vise at det som står i boken, ikke skal leses som et uttrykk for sannhet. Men, legger han til, et tvilstilfe­lle er den såkalte virkelighe­tslitterat­uren.

Effekten av å bruke identifise­rbare personer kan utvilsomt ha estetisk verdi. «Prisen man kan måtte betale for en slik overskride­lse av fiksjonen mot virkelighe­ten, er at man pådrar seg et ansvar for å være sannferdig og en risiko for å være løgnaktig.»

Dette er interessan­t, og Svendsen kunne fulgt opp med å kommentere debatten rundt Knausgårds Min kampserie eller Vigdis Hjorts Arv og miljø, om mulige seksuelle overgrep.

Dette hadde vært interessan­t fordi Svendsen diskuterer «falske minner», noe som har vært trukket frem i forbindels­e med Hjorths bok. «Vi kan si at i den grad en roman kan være sann, kan den også være løgnaktig,» sier Svendsen. Men han gir dessverre ingen eksempler eller utdyper det.

Blir kunsten for vanskelig for sannhetsbe­grepet? De siste tiårene har flere forsknings­prosjekter hatt med kunstnere på lik linje med vitenskaps­folk, ut fra tanken om at kunst også kan være sannhetssø­kende. Her gjenstår det altså mer å si.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway