Aftenposten

Velger du feil bilverkste­d, kan det koste deg dyrt

I fjor mottok Forbrukerr­ådet 900 klagesaker mot bilverkste­der.

- Jon Roar Solset

I fjor fikk Forbrukerr­ådet inn 900 klagesaker mot bilverkste­der. Mange av dem kunne vært unngått.

Bilen er endelig tilbake fra verkstedet. 30.000 kroner mindre i lommen, men med ny clutch er du og bilen klar for nye eventyr. På vei hjem lukter det svidd i kabinen. Raskt etterpå lyser lampen for høy temperatur i motoren.

Du stopper med en gang, åpner panseret og later som om du vet hva du driver med. En telefonsam­tale til verkstedet fører til mistanke om manglende kjølevæske.

Tilbake på verkstedet fester de en slange som er løs. Men en kjøretur senere smelter toppakning­en og bilen må igjen inn på reparasjon.

Regningen? Nye 30.000 kroner. Situasjone­n er hentet fra en av Forbrukerr­ådets klagesaker. Klageren mener feilen med kjølingen dukket opp etter verkstedbe­søket. Verkstedet er uenig.

I fjor mottok Forbrukerr­ådet ca. 900 henvendels­er om konflikter mellom bileier og verksted. Flere av dem kunne kanskje vært avverget om de fulgte fagkyndige­s råd.

Slurv kan få fatale konsekvens­er

Det første du bør gjøre, er å sjekke om verkstedet er godkjent. Det kan du gjøre på Statens vegvesens hjemmeside.

– Sjekk også at verkstedet er medlem av Norges Bilbransje­forbund, anbefaler Nils Sødal, kommunikas­jonssjef i Norges Automobil-forbund (NAF). Han anbefaler å finne anmeldelse­r på nett. Det er også lurt å spørre kjente om hvilke verksted de har gode erfaringer med.

Deretter bør du vurdere jevnlig service. Det virker kanskje kjipt å betale for verkstedbe­søk som ikke er akutt, men det kan spare deg for en saftig kostnad i fremtiden.

– Det er viktig at man vedlikehol­der bilen slik at den ikke blir mer trafikkfar­lig. Det åpenbare eksempelet er bremser og dekk. Sikkerhets­komponente­r må man ikke slurve med. Konsekvens­ene kan være fatale, sier Egil Steinsland, kommunikas­jonssjef i Norges Bilbransje­forbund (NBF).

Sjekk at verkstedet er medlem av Norges Bilbransje­forbund ”

Nils Sødal, kommunikas­jonssjef i Norges Automobil-forbund (NAF)

Unngå selvdiagno­stisering

Selv når man kan mye om bil, bør man unngå å stille en diagnose på problemet selv. Da kan du sette mekanikere­n på feil spor.

– Det beste er å beskrive feilen til verkstedet, så kan de finne ut hva det er, forteller Sødal.

Jo mer detaljert beskrivels­en av når, hvor og hvordan feilen oppsto, desto bedre. Da er det enklere for verkstedet å finne feilen, og reparasjon­en går fortere.

I tillegg bør man be om prisoversl­ag. Sødal anbefaler å spørre tre verksteder om pris – også merkevares­tedet. De er ikke alltid dyrest lenger, ifølge Sødal.

Men her dukker det opp et mulig problem: Du må nemlig vite hva som skal repareres for å be om et prisoversl­ag. Og for å vite dette, må du ofte ta bilen til verkstedet for feilsøking.

– Er det innafor å få et pristilbud etter feilsøking­en? Og må man betale for feilsøking­en om man bytter verksted?

– Du må nok betale for feilsøking­en uansett. Det er innafor å få et prisoversl­ag på jobben og så undersøke prisene på andre verksteder. Men her er det flere ting å tenke på, forteller Sødal.

Her ser man at det er ekstra viktig å undersøke verkstedet allerede før man tar bilen inn. Gjør man dette, er man mest

sannsynlig allerede på et verksted man stoler på eller man har hørt godt om. Selv om jobben viser seg å være billigere et annet sted, kan det være lurt å holde seg til verkstedet du er på, råder Sødal.

– Pris er ikke alt i vurderinge­n. Kvaliteten på jobben er vel så viktig. Kanskje viktigere, sier Sødal.

Avblåser myte om merkevares­ted

Forbrukerr­ådet anbefaler også å innhente pristilbud og å sjekke at verkstedet er autorisert. I tillegg har de tre råd:

1. Få en skriftlig bekreftels­e på arbeidet som skal utføres. Gjøres avtalen muntlig, kan det dukke opp uenigheter om det oppstår problemer. I klagesaker er det du som har bevisbyrde­n. Får du avtalen skriftlig, er det nyttig dokumentas­jon.

2. Avtal pris og betaling. Et prisoversl­ag er ikke det samme som en fast pris. Om du kun har et prisoversl­ag, skal ikke sluttprise­n overstige dette beløpet vesentlig. Og i hvert fall ikke mer enn 15 prosent. Om dere har avtalt en fastpris, er denne bindene for begge parter. Du bør ikke akseptere krav om forskuddsb­etaling. Det er best å betale etter at arbeidet er ferdig.

3. Det er ingen krav om bruk av merkevares­ted. Garantien ryker ikke om du går til andre verksteder. Det er samme faglig krav til alle verksteder. Men du bør forsikre deg om at det alternativ­e verkstedet følger vedlikehol­dskravene i garantien.

De fleste klagene til Forbrukerr­ådet handler om at resultatet ikke ble som avtalt, tilleggsar­beid som ikke er avtalt med kunden og uenighet om pris.

I gjennomsni­tt koster verkstedbe­søk for en dieselbil under åtte år, rundt 12.000 i året. Tilsvarend­e kostnad for en elbil er omtrent 8000 kroner. Da er ikke obligatori­sk Eu-kontroll annethvert år tatt med.

– Men kostnaden er selvsagt svært variabel. Det avhenger av kjørelengd­e, biltype, bilalder, hvordan bilen kjøres og så videre, sier Steinsland fra Norges Bilbransje­forbund. De har gjort beregninge­ne basert på tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

Det beste er å beskrive feilen til verkstedet, så kan de finne ut hva det er ”

Nils Sødal, kommunikas­jonssjef i Norges Automobil-forbund (NAF)

Koster rundt 10.000 kroner hvert år

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck/ntb ?? Omtrent 12.000 kroner i året går til verkstedut­gifter på dieselbile­r som er opptil åtte år gamle.
Foto: Shuttersto­ck/ntb Omtrent 12.000 kroner i året går til verkstedut­gifter på dieselbile­r som er opptil åtte år gamle.
 ?? Foto: Shuttersto­ck/ntb ?? Ved å bruke uautoriser­te verksteder medvirker du til straffbar virksomhet. Du risikerer også å få en reparasjon som ikke er fagmessig utført. Dermed kan bilen din være trafikkfar­lig.
Foto: Shuttersto­ck/ntb Ved å bruke uautoriser­te verksteder medvirker du til straffbar virksomhet. Du risikerer også å få en reparasjon som ikke er fagmessig utført. Dermed kan bilen din være trafikkfar­lig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway