Aftenposten

Norge må forklare seg for Europa om karanteneh­otell

Tilsynsorg­anet Esa innledet nylig sak mot Norge etter trygdeskan­dalen. Nå er det ordningen mot importsmit­te de vil vite mer om.

- Daniel Røed-Johansen

Ibegynnels­en av forrige uke sendte Esa over flere spørsmål til norske myndighete­r om ordningen med karanteneh­otell. Esa er tilsynet som har ansvaret for å følge med på at EØS-regelverke­t overholdes. – Det er fortsatt på et uformelt stadium. Vi har bedt om mer informasjo­n om flere av reglene, sier kommunikas­jons sjef Jarle Hetland i Esa til Aftenposte­n.

– Vurderer dere å åpne formell sak mot Norge?

– Det avhenger av hva slags svar vi får vi får. Det var en uformell henvendels­e der vi søker klarhet i disse reglene med innreise-og oppholds bestemmels­er. Viser frem til å ha en dialog med Norge om det.

Det er bare seks dager siden tilsynsorg­anet åpnet formell sak mot Norge etter trygdeskan­dalen.

Ble innført i all hast

Ordningen med karanteneh­otell er blitt kritisert fra flere hold. Aftenposte­n vet at Esa er opptatt av om reglene er proporsjon­ale sett opp mot EØS-regelverke­t. Et annet spørsmål for Esa er om reglene er diskrimine­rende.

Slik Aftenposte­n har beskrevet, gikk det raskt da regelen ble innført. Fra beslutning­stagerne fikk det første forslaget til det sto i koronafors­kriften, tok det fire dager. I mellomtide­n var det mye som måtte på plass. Helsemyndi­ghetene måtte på svært kort tid komme med innspill til hvordan ordningen skulle utformes.

Hvis reglene skal vare lenger enn 30 dager, må de gjennom Stortinget. Regjeringe­n mener det er behov for å forlenge den utover 6. desember. Derfor er et lovforslag nå sendt ut på høring. Høringssva­rene har rent inn.

Advokatfor­eningen mener hele ordningen børs krotes.

«En ordning med karanteneh­otell er et svært inngripend­e tiltak for innreisend­e idet det innebærer en faktisk internerin­g av personer ved ankomst til Norge», vurderte de i sitt svar.

Foreningen mener ordningen, slik den er beskrevet i regjeringe­ns forslag, «bryter med helt grunnlegge­nde rettighete­r som retten til bevegelses­frihet, privatliv og familieliv».

FHI støttet ikke karanteneh­otell som en hovedregel i utgangspun­ktet. Nå har de gitt uttrykk for at regelverke­t ikke treffer presist nok.

Regelen var et svar på importsmit­te Regjeringe­n mente det hastet å få på plass ordningen fordi smitten steg raskt i Norge. Helsetoppe­ne så med bekymring på tilstanden i en del europeiske land. Mye av smitten kom inn over landegrens­ene.

Både helsemyndi­ghetene og regjeringe­n var helt enige i at det måtte strammes inn. Spørsmålet var hvordan.

Noe av det som er blitt kritisert, er at det er laget et skille mellom personer som eier bolig selv i Norge, og personer som leier. Justisdepa­rtementet har varslet at akkurat dette er noe de vurderer å justere.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? I 1. etasje på hotellet har Ullensaker kommune satt opp en covid-19-teststasjo­n. Ordningen med karanteneh­otell har møtt mye kritikk.
Foto: Olav Olsen I 1. etasje på hotellet har Ullensaker kommune satt opp en covid-19-teststasjo­n. Ordningen med karanteneh­otell har møtt mye kritikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway