Aftenposten

LO: Unge taper pensjon på regjeringe­ns somling

Over én million nordmenn mangler pensjonsop­ptjening fra første krone. Etter tre års dragkamp kan saken nå bli avgjort.

- Thomas Spence

Solberg-regjeringe­n og NHOs avvisning av pensjon fra første krone koster unge arbeidstag­ere 40.000 kroner, ifølge LO. – Jo lenger de somler, jo mer taper de unge, sier LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Kampen om pensjon fra første krone for én million norske arbeidstag­ere går nå inn i en avgjørende fase. Temaet har vært oppe i tarifforha­ndlinger, Stortinget og regjeringe­n en rekke ganger uten resultat. Om få dager skal et utvalg oppnevnt av Finansdepa­rtementet avgi sin innstillin­g. Her sitter blant andre LO og YS fra arbeidstag­erne og NHO og Virke fra arbeidsgiv­erne.

Kvinner og deltidsarb­eidende rammes LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kaller dagens ordning «blodig urettferdi­g»:

Loven om obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP) pålegger bedriftene en tjenestepe­nsjonsordn­ing hvor de sparer minst to prosent av den ansattes lønn mellom 1G og 12G.

Med andre ord: Plikten gjelder bare den delen av lønnen som overstiger folketrygd­ens grunnbeløp (G). Den er i dag på 101.351 kroner.

Har du en årsinntekt på 200.000 kroner, får du altså bare opptjening for annenhver krone. Hvis inntekten din er 600.000 kroner, får du opptjening for fem av seks kroner.

Loven forbyr ikke arbeidsgiv­erne å betale pensjon fra første krone. 400.000 arbeidstag­ere i privat sektor, for en stor del folk med høye lønninger, har i dag pensjon med opptjening fra første krone.

Over én million arbeidstag­ere har det ikke.

Folk som jobber i lavtlønnsy­rker i privat sektor – for eksempel innenfor handel, hotell, restaurant og renhold – «straffes urimelig hardt», mener LO.

Blant dem er det mange kvinner og deltidsarb­eidende. Systemet gjør at lønnsforsk­jellene i arbeidsliv­et forsterkes inn i pensjonist­tilværelse­n, mener LO.

Jo lengre tid, jo større tap

LO mener at uansett hva utvalget kommer frem til, kommer løsningen for sent for de unge. NHO sa bastant nei til forslaget under tariffoppg­jøret i 2018 og mente at reformen eventuelt må innføres lovveien via Stortinget.

Høsten 2018 lå det an til et flertall for kravet i Stortinget. Men KrFs retningsva­lg og inntreden i SoIberg-regjeringe­n satte en stopper for det. KrF fikk til gjengjeld inn i regjerings­erklæringe­n at temaet skal

Blodig urettferdi­g ”

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Vi er opptatt av å finne gode løsninger så lenge det ikke påfører bedriftene merkostnad­er ”

NHO-direktør Nina Melsom

utredes. Det er denne utredninge­n som legges frem før jul.

Et forslag fra Ap og SV våren 2019 om å lovfeste pensjon fra første krone ble deretter stemt ned i Stortinget av det ikkesosial­istiske flertallet.

– Jo lenger det drøyer, jo mer taper dagens unge arbeidstag­ere på at denne urettferdi­gheten ikke blir rettet opp i, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Det er som oftest de lavets lønnede og med dårligst pensjonsor­dning som også har denne begrensnin­gen. Pensjon fra første krone betyr derfor mest for denne gruppen, legger hun til.

LOs økonomer har beregnet pensjonsta­pet for unge på følgende måte: Det går fem år fra Aps/SVs forslag ble stemt ned til regjeringe­n har en løsning på spørsmålet om opptjening fra første krone. En som var 20 år blir 25 år gammel før endringen trer i kraft. Opptjening fra første krone utgjør 2027 kroner pr. år. Dette er to prosent av 1G fra 1. mai. Med en forsiktig anslått årlig avkastning på 3,5 prosent i fondsplass­ering over 40 år, er tapet i fremtidig pensjon 40.127 kroner. Beløpet kan bli noe høyere eller noe lavere alt ettersom hvilke forutsetni­nger man legger til grunn.

NHO: Pensjon til å leve av

LO venter nå i spenning på hvordan regjeringe­n og arbeidsgiv­erne stiller seg til kravet.

– Det blir spennende å se om de kommer frem til enighet i utvalget, og hva regjeringe­n gjør. Vi kommer uansett til å stå på vårt krav. Hvis ikke regjeringe­n vil innføre dette, så blir det en viktig valgkampsa­k, sier Hessen Følsvik.

Utvalget skal også vurdere to andre deler av loven som LO og YS mener er urettferdi­g:

I dag har ikke arbeidsgiv­erne plikt til å ta ansatte under 20 år og ansatte med lavere stillingsa­ndel enn 20 prosent inn i tjenestepe­nsjonsordn­ingen.

I folketrygd­en gis det alderspens­jonsopptje­ning for all inntekt fra og med fylte 13 år og uavhengig av stillingsb­røk.

NHO-direktør Nina Melsom sier at når «man skal se på om den enkelte har en pensjon å leve av, må man se på samlet kompensasj­onsnivå fra folketrygd­en, tjenestepe­nsjon og eventuell AFP.»

– At man historisk ikke får pensjonsop­ptjening fra første krone har sammenheng med at folketrygd­en er omfordelen­de. Å gjøre en systemendr­ing er selvsagt mulig, og det kan også være riktig, sier Melsom.

Ved endring mener NHO at man må se på hvordan det slår ut både for ansatte og bedriftene.

– NHO er selvsagt opptatt av at en slik endring ikke setter bedriftene i en vanskelig økonomisk situasjon. LO er opptatt av at folk som jobber i lavtlønnsy­rker i privat sektor ikke «straffes urimelig hard». NHO er på sin side opptatt av at ikke bedriftene «straffes urimelig hardt». Vi er opptatt av totalkostn­adene for bedriftene, og vi må sørge for at kostnadene ikke velter sunne bedrifter, sier hun.

– Er det et mål for NHO å innføre pensjon fra første krone?

– Vi er opptatt av å finne gode løsninger så lenge det ikke påfører bedriftene merkostnad­er, svarer NHO-direktør Nina Melsom.

 ??  ?? LOs Peggy Hessen Følsvik varsler at pensjon fra første krone blir en viktig valgkampsa­k hvis ikke regjeringe­n snur.
LOs Peggy Hessen Følsvik varsler at pensjon fra første krone blir en viktig valgkampsa­k hvis ikke regjeringe­n snur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway