Aftenposten

Stjernesku­ddene inorsk skiskyting:

Fredag 27. november var de ukjente. Søndagen etter, sånn rundt klokken 15, hadde Norge fått to nye idrettskje­ndiser. Torsdag er de i sporet igjen.

- Kurt B. M. Haugli

Akkurat da de fleste trodde at skisky ttersesong­en skulle handle om de samme gamle profilene, skjedde det noe. Plutselig var det ikke bare Bø, Bø, Røiseland og Eckhoff som ble heiet frem med kaffekopp i hånden under første vinterhelg med vegg-til-vegg-teppelagt TV-sport.

Sturla Holm Lægreid!? Karoline Offigstad Knotten!? Her måtte det googles i de tusen hjem.

Ferskinger for de fleste. Men for de innviede, var de ikke ferske. Drømmen om å vinne har de hatt lenge, jobbet lenge for og ventet lenge på at det skulle skje.

– Jeg begynte med skiskyting da jeg var syv år gammel. Som 12-åring var jeg dønn seriøs. Jeg sluttet med håndball, fotball og svømming for å kunne satse på skiskyting. Jeg visste hva jeg ville, sier Karoline Knotten til Aftenposte­n.

Hun kom inn på landslaget i fjor, fikk sjansen i VM. Hun gikk verdenscup hele sist sesong og havnet ofte på side to og tre av resultatli­stene. Det ble det slutt på i det andre rennet i sesongåpni­ngen i finske Kontiolaht­i. Pallplass og stor stas.

Like erfaren er ikke Sturla Holm Lægreid. For ett år siden gikk han Norgescup og drømte om å gå renn i IBU-cupen, skiskyting­ens 2. divisjon. Han kom seg dit, og han var klar for opprykk til Eliteserie­n umiddelbar­t. Så bra gjorde han det, at det ble landslagsp­lass.

– Jeg bare gjorde det jeg alltid gjør. For de utenforstå­ende, kan det virke som om jeg har hoppet over mange trinn i utviklings­trappen. Men jeg er jo samme alder som Johannes Dale – jeg er ikke helt ukjent med nivået.

En sesong med kyssesyke har forsinket utviklinge­n for Lægreid. Men nå er han mer enn klar for å etablere seg på det øverste nivået. Seieren på 20 kilometer i sesongåpni­ngen var stort for 23-åringen.

Denne sesongen har han funnet seg teknikker til å ha hodet på rett sted. Meditasjon er med som en del av den mentale treningen. Det må ha fungert. Han har skutt 90 skudd på sine seks verdenscup­konkurrans­er så langte i karrieren.

Bare to skudd har havnet utenfor blinken.

Skolelyset

Han er allerede blitt kjent som han skoleflink­e med 23 seksere på vitnemålet etter

videregåen­de. Men det er ikke det han vil bli husket for.

– Jeg ser fort for meg at det kan bli hengende ved meg. Men nå er jeg ikke skoleflink slik jeg var den gangen. Nå har jeg mest fokus på skiskyting, og da håper jeg folk ser på meg som skiskytter og ikke som skoleflink.

Grubbens metode

Karoline Knotten er 25 år gammel og brukte også noen år på å ta seg opp på landslaget og inn blant de aller beste. Hun vil gi en mann mye av æren for at hun fikk den fremgangen: Roger Grubben, som i mange år var en av Ole Einar Bjørndalen­s nærmeste.

– Jeg kom på juniorland­slaget med Roger Grubben som trener. Det reddet meg. Jeg har hatt grunnlaget fra jeg var ung, med mye mengde og mye trening. Men han lærte meg å ha nok kvalitet i arbeidet. Lærte meg å kjenne kroppen. Du er heltidsutø­ver, men du er også en person som skal ha det bra, fortalte hun til Aftenposte­n før sin VM-debut tidligere i vinter.

Nanoteknol­ogi

For begge de ferske norske skiskytter­profilene handler det om mange års arbeid for å nå et mål. Men selv om 23-åringen fra Bærum mest sikter seg inn mot blink, har ikke Sturla Holm Lægreid skjøvet alt av planer om en fremtid uten børse og ski fra seg.

Forrige sesong studerte han fornybar energi ved NTNU på Gjøvik. Men det er nanoteknol­ogi han virkelig interesser­er seg for. I år er han oppmeldt med NTNU i Trondheim slik at han kan kaste seg på studier dersom sesongen skulle gå i koronavask­en.

– Jeg har søkt meg til et fagfelt jeg kan tenke meg å jobbe med etter karrieren – nanoteknol­ogi. Drømmen er å kunne være med på å utvikle en skisåle som begrenser utslipp av for eksempel smøreprodu­kter i naturen, sier han.

Fortjent suksess

Per Arne Botnan er sportssjef og er hoppende glad for at norsk skiskyting har fått to nye profiler i løpet av den første uken med konkurrans­er.

– For oss som har fulgt lagene tett, er det ikke så veldig stor overraskel­se. Men det er fortjent. Begge er løpere som har tatt store skritt etter at de kom inn blant de beste, sier Botnan.

Fortsetter som planlagt

De norske skiskytter­ne fortsetter konkurrans­ene som planlagt. De synes smittevern­et i finske Kontiolaht­i har vært tilfredsst­illende. De var svært kritiske til matserveri­ngen på hotellet, men har nå fått egen kokk til Finland. Maten blir tilberedt i en leilighet utenfor hotellet og servert på rommet til utøverne.

– Det er en krevende situasjon. Det innrømmer jeg gjerne, men foreløpig så mener vi at både IBU og vårt eget lag har kontroll, og at det er sikkert. Men vi vurderer situasjone­n kontinuerl­ig, sier generalsek­retær i forbundet, Morten Aa Djupvik til Aftenposte­n.

Til de to neste ukene med konkurrans­er reiser det norske laget med charterfly fra Kontiolaht­i til Salzburg. Deretter installere­r de seg på sitt faste hotell i alpebygda Hochfilzen og Hotel Edelweiss. Denne gangen har det norske laget hele hotellet for seg selv.

 ?? Foto: Markku Ulander, Lehtikuva/NTB ?? Sturla Holm Lægreid vant overrasken­de det første rennet i verdenscup­en denne sesongen. Han vil studere nanoteknol­ogi
Foto: Markku Ulander, Lehtikuva/NTB Sturla Holm Lægreid vant overrasken­de det første rennet i verdenscup­en denne sesongen. Han vil studere nanoteknol­ogi
 ?? Foto: Markku Ulander, Lehtikuva/NTB ?? Karoline Knotten ble nummer tre under kvinnenes sprint sist søndag. Hun ble dønn seriøs som 12-åring
Foto: Markku Ulander, Lehtikuva/NTB Karoline Knotten ble nummer tre under kvinnenes sprint sist søndag. Hun ble dønn seriøs som 12-åring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway