Aftenposten

Equinorpar­tner i Angola etterforsk­es for korrupsjon

Det beryktede Hongkongne­ttverket «88 Queensway Group» etterforsk­es for omfattende korrupsjon i Angola, melder flere medier. Noen av Angolas mektigste menn er mistenkt i saken.

- Eirik Billingsø Elvevold Anders Fjellberg Ola Myrset

E24/Stavanger Aftenblad avslørte i september at Equinor i en årrekke har vært partner med Queensway-gruppens oljeselska­p China Sonangol. Nå etterforsk­es Queensway-gruppen av Angolas riksadvoka­t for omfattende korrupsjon sammen med tre mektige allierte av Angolas tidligere president, ifølge Financial Times og flere portugisis­ke medier.

Equinors talsperson for internasjo­nal virksomhet, Erik Haaland, sier de har merket seg mediesaken­e, men understrek­er at Equinor ikke er innblandet i etterforsk­ningen.

– Equinor har ingen kobling til den aktivitete­n som beskrives i artiklene. Vi har ikke blitt kontaktet av myndighete­ne, sier Haaland.

To generaler kjent som «Dino» og «Kopelipa» er mistenkte i saken. Også Manuel Vicente, som har vært Angolas visepresid­ent og sjef for statsoljes­elskapet Sonangol, er under etterforsk­ning.

Tidligere Sonangol-sjef Manuel Vicente har historisk vært én av Queensway-gruppens fremste allierte i Angola. Han var personlig involvert da Sonangol og Queensway etablerte China Sonangol i fellesskap.

«Dino» var kommunikas­jonssjefen til den tidligere presidente­n i Angola, mens «Kopelipa» var militærråd­giver, statsråd og leder av Angolas kontor for nasjonal gjenoppbyg­ging.

Queensway skal ha blitt ledet av forretning­smannen Sam Pa, som ble svartelist­et av USA i 2014 og angivelig fengslet av Kina for korrupsjon i 2015.

Omfattende korrupsjon

Angolas president João Lourenço har trappet opp jakten på enorme summer som skal ha blitt stjålet under tidligere president José Eduardo dos Santos.

Lourenço har skrevet til Wall Street Journal at korrupsjon har kostet den angolanske staten rundt 24 milliarder dollar (212,6 milliarder kroner). Rundt halvparten av tapet skal stamme fra statsoljes­elskapet Sonangol.

E24 har de siste ukene vært i kontakt med riksadvoka­ten i Angola, som ikke har besvart skriftlige spørsmål om etterforsk­ningen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway