Aftenposten

Skal historiker­ne anerkjenne juks?

- Sigurd Sørlie, førsteaman­uensis, Institutt for forsvarsst­udier, Forsvarets høgskolev

At tre faghistori­kere har avdekket grove feil i Marte Michelets siste bok, har falt mange tungt for brystet.

I Aftenposte­n 30. november søker de tre forleggern­e Frode Molven, Per Nordanger og Trygve Riiser Gundersen å bagatellis­ere Michelet-bokens svakheter ved å ta utgangspun­kt i en gjennomgan­g av historiesk­rivingen om holocaust i Norge.

Forleggern­e har rett i at det tok påfallende lang tid før norske faghistori­kere for alvor begynte å beskjeftig­e seg med holocaust. Dessuten at det var personer utenfor det faghistori­ske miljøet som viste vei, og kanskje endog at faghistori­kerne tidvis har strittet imot og fremmet «sneversynt kritikk».

Misvisende perspektiv Gjennomgan­gen munner imidlertid ut i en konklusjon om at det er «i dette lyset vi bør se Marte Michelets bøker». Implisitt sier de dermed også at det er i dette lyset vi bør tolke kritikken av hennes siste bok.

Et slikt perspektiv er misvisende. Hvis rapporten fra de tre faghistori­kerne «isolert sett [er] solid», slik forleggern­e skriver, har Michelet manipulert kilder for å understøtt­e sine egne teser. Hun har således frarøvet sin egen bok enhver troverdigh­et.

Kritikken av boken må forstås på en slik bakgrunn: Ingen faghistori­ker med respekt for seg selv aksepterer juks med kildene. Selv om en «motbok» muligens ikke er «noen god modell for historisk kunnskapsp­roduksjon», har de i visse tilfeller vist seg berettiget for å avsløre juksemaker­e og overbevise forleggere og andre som forsøker å bagatellis­ere jukset.

Kravet fra forleggern­e Kronikkfor­fatterne etterlyser «en mer reell offentlig samtale» og kommer med en oppfordrin­g til å «anerkjenne motparten».

Tre faghistori­kere har brukt to år på å dokumenter­e at tesene i norgeshist­oriens mest omtalte sakprosabo­k i stor grad hviler på feiltolkni­nger og kildemanip­ulasjon. De tre skriver saklig og balansert både i boken og i den påfølgende debatten. Alt ligger således til rette for en «reell offentlig samtale».

Er kravet fra forleggern­e at faghistori­kerne skal anerkjenne Michelets metode?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway