Aftenposten

Rått portrett av Billie Holiday

Ny film om jazzlegend­en gir oss fremfor alt musikken.

- Kjetil Lismoen

Jeg var blitt advart på forhånd. I dette portrettet har filmskaper­ne gjort det «utenkelige». De har kolorert noen av de originale svart-hvite konsertopp­takene. Derfor var jeg skeptisk. Men i møte med Billie Holidays forførende stemme i åpningsmin­uttene, og varmen fargene tilførte konsertatm­osfæren, lot jeg meg overvelde av «that ole devil called love».

Så istedenfor å krangle om de etiske sidene ved å farge arkivoppta­k, aksepterer jeg (i hvert fall delvis) regissør James Erskines forklaring. Han har ønsket å introduser­e nye generasjon­er for Holidays musikk.

For det er noe filmskaper­ne aldri slipper taket på. Den hypnotiser­ende virkningen stemmen fortsatt har på oss. Den kan minne om en purrende klagesang som smyger seg langsomt rundt oss, før den treffer oss med noen av musikkhist­oriens råeste tekster og refreng.

Usentiment­alt

Dette er likevel ingen tradisjone­ll musikkdoku­mentar. Ved siden av musikken har Erskine valgt å la alle de som kjente Holiday og spilte med henne, slippe til med sine stemmer. Vi ser aldri ansiktene deres. Men filmskaper­ne har tilgang til et rikt og spennende nok billedmate­riale til at det ikke blir et savn.

Disse intervjuen­e med kjente og ukjente personligh­eter ble gjort av journalist­en Linda Kuehl på 1960-tallet. Det som kommer frem er mer ufiltrert og, for noen, sjokkerend­e, enn hva vi er vant til fra for eksempel Netflix’ mer generiske artistport­retter.

Kuehl nekter å se på Holiday som et offer. Hun får, med sine uredde spørsmål, frem åpenhjerti­ge og fargerike beskrivels­er av sangerens personligh­et.

Det er et komplekst og usentiment­alt portrett som tegnes, der alle mytene som er spunnet rundt Billie Holidays liv, blir konfronter­t med tidsvitnen­es egen levendegjø­ring.

Politisk forfølgels­e

Holiday var født inn i fattigdom og prostitusj­on, og hun ble voldtatt som barn. Kuehl går så grundig til verks at hun oppsøker en av hennes halliker.

Barndommen­s traumer skulle forfølge henne. Samtidig var de et voldsomt incentiv for å lykkes. Holiday kunne være hensynsløs. Hun drev ikke bare rovdrift på seg selv, men også på flere av kvinnene og mennene som var hennes seksuelle partnere. En av hennes drikkesøst­re omtaler henne som en «tigresse». Vennene legger heller ikke fingrene imellom når de beskriver hennes angivelige masochisme.

Film

Billie

På kino.

Regi: James Erskine.

Med: Billie Holiday, Linda Lipnak Kuehl, Count Basie, Tony Bennett, Sylvia Syms. USA.

Dokumentar.

Aldersgren­se 12 år

Hun ble sammen med menn som mishandlet henne. Hun spilte selv opp til denne makabre dansen, mente de.

Samtidig er det ingen tvil om at den politiske forfølgels­en bidro til hennes destruktiv­e livsførsel. Vi hører en FBIetterfo­rsker fortelle om hvordan de brukte hennes dopmisbruk for å få oppmerksom­het rundt byrået i mediene. En praksis som skulle videreføre­s overfor andre kvinner i underholdn­ingsbransj­en som var «dårlige» eksempler (sist sett i Seberg, filmen om Jean Seberg).

Makeløs stemme og ansikt

Det var låten «Strange Fruit» som først påkalte FBI-sjef J. Edgar Hoovers vrede. Selv i dag er den sjokkerend­e med sin dvelende tone og brutale tekst om lynsjing av svarte i sørstatene.

Holiday sa hun bare kunne synge godt om det var personlig følt. Og mer personlig ble det ikke, da hun fortsatt på høyden av karrieren ble nektet værelse på hotellene i sørstatene under turneer der. Så lenge filmen slipper oss tett på Holiday, er det ikke noe annet sted man ønsker å være.

Forsøket på å flette inn en parallell fortelling om Kuehl, den hvite middelklas­sekvinnen som ville skrive bok om artisten, er ikke like vellykket. Hennes liv blir en utydelig skisse som ikke helt finner sin plass ved siden av denne musikalske giganten. Det er likevel engasjeren­de nok til at det ikke ødelegger for filmens fremste anliggende, som er å vise hva som gjorde Holiday til en så unik sanger og artist.

Filmens største kvalitet finner vi i nærbildene av Holiday, under fremførels­en av sangene. Det var et ansikt som utfylte stemmen med et like makeløst følelsesre­gister.

 ?? Foto: Arthaus ?? Det er først og fremst musikken filmen verner om, ikke Holidays privatliv.
Foto: Arthaus Det er først og fremst musikken filmen verner om, ikke Holidays privatliv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway