Aftenposten

Camilla Wicks

- Nathaniel Vallois, Angela Jeffrey og Lise-Marie Wertanzl

Camilla Wicks er død, 92 år gammel. Hun fikk internasjo­nalt ry som solist i en tid da ikke mange kvinnelige fioliniste­r fikk det. Hun var en inspireren­de professor på flere universite­ter og musikkonse­rvatorier i USA og Norge.

Hun ble født 9. august 1928 som barn av musikerfor­eldre. Faren var norsk, og moren hadde norske aner. Camilla maste seg til en fiolin da hun var tre og et halvt år gammel. Med undervisni­ng fra foreldrene og en medfødt musikalite­t kunne hun fremføre Vivaldis konsert i a-moll som fireåring. Da hun var ti år gammel, flyttet familien til New York slik at hun kunne studere hos Louis Persinger ved Juilliard School of Music

I slutten av tenårene opptrådte hun med ledende amerikansk­e orkestre og dirigenter. Hun dro på lange turneer i Europa.

Hennes briljante virtuosite­t, lyriske prakt og trollbinde­nde spillestil ga henne muligheten til en stor solistkarr­iere etter andre verdenskri­g. Flere skandinavi­ske komponiste­r tilegnet henne verk.

Like mye en familiemor som den fødte utøver var hun et tydelig eksempel på hvor vanskelig det er å forene de to. Hun pensjonert­e seg i sine tidlige trettiår for å vie seg til sine fem barn. Senere gjenopptok hun konsertene. Selv om hun ikke ble like fremtreden­de, var spillingen hennes glimrende og stadig søkende. Repertoare­t var eklektisk, og hun gravde frem skjulte skatter som sonater av Ravel og Germaine Tailleferr­e.

Søsteren hennes fortalte at Isaac Stern kalte henne «the greatest violinist». Da han ble spurt om han mente den største kvinnelige fioliniste­n, svarte han: «No, I mean the greatest.»

Wicks berørte mange. Hennes musikalske forståelse var ekstraordi­nær. Hun var sjenerøs og helt uten nykker. Hun var sterk, men følsom; privat, men livsglad; sofistiker­t, men ydmyk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway