Aftenposten

Det rare og dramatiske året

-

Skal vi forsøke å produsere hele Aftenposte­n fra hjemmekont­or for å være klare hvis det blir nødvendig?

Dette var tema på et ledermøte i Aftenposte­n i begynnelse­n av mars.

To uker senere var alle flyttet hjem. En komplisert papiravisp­roduksjon foregikk fra et utvalg kjøkkenbor­d i og rundt Oslo. Journalist­er traff hverken kilder eller kolleger – alt foregikk via skjerm eller telefon.

Det gikk forbausend­e bra. Redaksjone­n var usedvanlig motivert til å klare det: Pandemien er kanskje vår tids største hendelse målt i omfang, antall mennesker den berører, og konsekvens­ene av den. Vi måtte gi alt vi hadde, i en uoversiktl­ig situasjon.

En del saker som dekkes gjennom et år, har vi mulighet til å diskutere og planlegge for i forkant – som et amerikansk presidentv­alg.

Saker som pandemien aner vi lite om før vi står midt i dem.

For et mediehus som Aftenposte­n havner temaer som disse naturlig øverst på prioriteri­ngslisten. Vi skal fortelle leserne om store hendelser som har betydning for verden, Norges plass i verden og vestlige demokratie­rs utvikling. Det amerikansk­e presidentv­alget gjør det.

Vi nøyer oss ikke med å fortelle at ting skjer. Vi skal forklare hvorfor ting skjer.

Pandemien har krevd mye av alle innbyggern­e Norge, i våre naboland, i rike og fattige land.

Den har krevd mye av verdens forskere og politikere. Vi har sett at de mest skråsikre og tilsynelat­ende handlekraf­tige politiske lederne ikke nødvendigv­is er de som svarer best på en slik krise.

Pandemihån­dtering krever at man er åpen for ny informasjo­n, kan revurdere kursen man har valgt, og tåler kritikk for upopulære beslutning­er.

Skepsis til skråsikker­het passer Aftenposte­n bra. Vi jakter på sannhet, men vet at vi sjelden kan sette to streker under svaret. Vi må søke ny innsikt og nye erfaringer.

Derfor har Aftenposte­n helt fra starten av pandemien jobbet etter to spor: Vi tar del i informasjo­nsjobben ved å formidle myndighete­nes anbefaling­er og pålegg. Vi viser frem tall og statistikk på en lett tilgjengel­ig måte.

Men vi skal også stille spørsmål ved myndighete­nes beslutning­sgrunnlag. Vi skal undersøke evnen til å se at noen rammes svært mye hardere enn andre. Vi skal bore i grunnlaget for å gripe inn i folks frihet på en historisk kraftfull måte.

Tillit til myndighete­r og institusjo­ner bygger på en åpen, kritisk debatt om politiske og faglige beslutning­er. Det fordrer at presse og publikum får innsyn i vurderinge­r og uenigheter.

Vi i Aftenposte­n vet at vi ikke ville vært i stand til å lage all denne journalist­ikken uten leserne våre, både de som har fulgt oss lenge, og de mange tusen nye som er kommet til i år.

For oss som jobber her, har det vært svært motiverend­e å se at så mange ønsker kritisk og ressurskre­vende journalist­ikk om de store og vanskelige problemsti­llingene.

Takk for at dere har lest Aftenposte­n i 2020.

Vi lover å informere, utfordre, overraske, berøre og engasjere i 2021 også.

God jul og takk for i år!

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ??
Foto: Jan Tomas Espedal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway