Aftenposten

Vil ungdom forstå at narkotika fortsatt er ulovlig med regjeringe­ns rusreform?

Enten man liker det eller ei: Også festbruker­ne vil nyte godt av at narkotika blir avkriminal­isert.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Vil ungdom forstå at narkotika fortsatt er ulovlig med regjeringe­ns rusreform? Bekymringe­n er stor. Ikke minst hos politiet. Ikke så rart, kanskje. For ting kan tyde på at noen i etaten selv sliter med å se forskjell på legaliseri­ng og avkriminal­isering. Etter flere års debatt om saken er det ganske nedslående.

Torbjørn Nervik i Norsk Narkotikap­olitiforen­ing kaller rusreforme­n «legaliseri­ng av bruk og oppbevarin­g». Politimest­eren i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, kaller avkriminal­isering et «penere ord» for legaliseri­ng.

Politifolk, av alle, bør bestrebe seg på presisjon i denne debatten. For det er jo ikke helt enkelt. Så, kort fortalt: Legaliseri­ng vil si at omsetning, produksjon og distribusj­on av narkotika blir lovlig. Avkriminal­isering betyr at kjøp og besittelse til eget bruk ikke skal straffes.

Rusreforme­n foreslår avkriminal­isering. Da skal politiet fortsatt avdekke bruk. Politiet skal kunne beslaglegg­e selv små narkotikam­engder og gi reaksjoner.

Men i stedet for bøter, skal politiet pålegge rusbrukere­n å møte på kommunal rusrådgivn­ing. Ellers vanker det 2400 kroner i gebyr.

Politiet mister heller ingen virkemidle­r for å avdekke straffbare forhold. Ved mistanke om salg av narkotika vil politiet ha akkurat samme hjemler som i dag.

Hvis politiet tror stoffet er ment for salg, skal forholdet straffefor­følges selv når mengden er under grensen for straffrihe­t.

En stor endring

Det mangler ikke på overdrevne skremmebil­der. Rusreforme­n gjør at man «ikke lenger har noen reaksjon» på narkotikab­ruk, sier for eksempel Ap-ordfører Robin Kåss til NRK.

Det er synd at noen av skeptikern­e er så upresise. For avkriminal­isering er drastisk nok i seg selv.

Riktignok er det ikke spesielt vanlig å straffe bruk og besittelse alene i dag. Men straffrihe­t for alle narkotikab­rukere er kanskje den største endringen av lovgivning­en noen gang.

Ungdom og festbruker­e, så vel som tunge rusavhengi­ge, kan altså kjøpe og oppbevare narkotika til eget bruk. Den siste gruppen er alle enige om å hjelpe. Forkjemper­ne snakker ikke like høyt om den umiddelbar­e gevinsten for de såkalte «rekreasjon­sbrukerne».

Basert på svogerfors­kning (ikke les dette bokstaveli­g, svigermor) faller noen av de ivrige reformtilh­engerne selv i denne kategorien. Altså folk som i dag gjerne kan snorte kokain på fest eller røyke hasj i både ny og ne. Blant unge som går på byen, er dette forholdsvi­s vanlig. Det er ikke så rart at disse er engasjert i og støtter reformen.

Prinsipiel­t er det kanskje ikke så galt at disse nå kan holde på straffritt. Men politisk er kampen for rekreasjon­sbrukerne mye vanskelige­re enn en reform begrunnet i en bedre hverdag for folk med rusproblem­er.

Det er heller ingen tvil om at mange tilhengere av reformen også er tilhengere av legaliseri­ng, i hvert fall av lettere narkotiske stoffer.

Kanskje frykter motstander­ne at dette er neste steg dersom rusreforme­n går gjennom.

Men man må nesten forholde seg til forslag som eksisterer heller enn hypotetisk, fremtidig politikk.

Blir forebyggin­g vanskelige­re?

En mer relevant innvending er om forebyggin­gsarbeidet overfor unge blir godt nok.

Det er en åpenbar fare for at rusbruken vil øke med avkriminal­isering, selv om rusreformu­tvalget tviler. Uansett er det viktigere hvorvidt rusproblem­ene vil øke.

«Ruskontrak­ter» for unge blir ikke mulig, fordi de inneholder en trussel om prikk på rulleblade­t eller bot dersom man tester positivt på jevnlige urinprøver.

Men kanskje går det an å finne andre typer forplikten­de oppfølging innenfor hjelpeappa­ratet. Det er påfallende hvor mange som i dag jobber i rusforebyg­ging, som tviler på at ren frivilligh­et vil virke.

Kanskje kan også gebyrsatse­ne skrus opp hvis man unnlater å møte flere ganger, slik at det i praksis minner om bøter.

Slike utvanninge­r kan bli nødvendig for å få gjennom reformen på Stortinget.

Det politiske landskapet er sjeldent kaotisk i denne saken. KrF er en del av regjeringe­n som fremmer den, men ønsker selv at opposisjon­en «griper inn». Pussig er det også at justismini­ster Monica Mæland (H) glimrer med sitt fravær i lanseringe­n av reformen. Spesielt når skepsisen fra politiet er så stor. Bare Senterpart­iet tar klar avstand, mens Arbeiderpa­rtiet og Fremskritt­spartiet nøler. Et av partiene er nødvendig for å sikre flertall.

Avkriminal­isering er kjernen Avkriminal­isering er kontrovers­ielt, men kjernen i rusreforme­n. Helseminis­ter Bent Høie (H), Venstre, rusreformu­tvalget og andre forkjemper­e mener at straff i seg selv er så skadelig på rusfeltet at den må avvikles.

Det er fullt mulig å være uenig. Men da bør man i det minste vite hva avkriminal­isering er. Les også side 14–15

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway