Aftenposten

Flere Henvisn testes:S: Smittetall­eneHenvisn S økerforste­iOslo.mtitDettet­elhenver S 19 årsakene.på 19 bla

Den siste uken har Oslo-folk våknet til urovekkend­e, daglige smittetall.

- Per Anders Johansen

Ser vi lyset i enden av tunnelen? Eller er det bare stille før stormen og en tredje smittebølg­e? Kraftig økning i smittetall­ene i hovedstade­n vekker uro og medieoppsl­ag. Men den viktigste forklaring­en er at Oslo-folk er blitt langt flinkere til å teste seg.

Antallet nye smittetilf­eller økte med 43,9 prosent i uke seks. 734 Oslo-folk testet positivt, noe som er det høyeste tallet siden uke 2.

Smittetall­ene den siste uken er brukt som argument for at det var feil å lette noe på de strengeste smittetilt­akene i hovedstade­n.

Oslo-folk tester seg mer

De økende smittetall­ene har først og fremst en positiv forklaring.

Rekordmang­e Oslo-folk valgte å teste seg før vinterferi­en, viser siste ukesrappor­t fra FHI og Oslo kommune.

Antallet testede økte med 43,7 prosent, altså omtrent like mye som antallet nye smittetilf­eller.

Oslo og deler av Østlandet ble stengt ned igjen 23. januar. Begrunnels­en fra regjeringe­n og helsemyndi­ghetene var frykten for den nye britiske virusvaria­nten B.1.1.7, og at man skulle få «bedre oversikt».

Likevel gikk testaktivi­teten i Oslo og Norge nedover, viste Aftenposte­ns analyser. Testraten var den laveste siden oktober.

Dagen etter oppfordret helsebyråd Robert Steen flest mulig Oslo-folk til å ta en prøve før vinterferi­en.

I tillegg har Oslo startet massetesti­ng på byggeplass­er, treningsse­ntre og store arbeidspla­sser.

Det har gitt resultater.

25.405 personer, 3,66 prosent av befolkning­en, testet seg i hovedstade­n forrige uke.

Ingen andre fylker er i nærheten av teste så mange.

På den andre siden burde testaktivi­teten vært høyere i Oslo. I forhold til hvor mye smitte det er i hovedstade­n, er det fortsatt få som tester seg, selv om det både er enkelt og gratis.

Smittetryk­ket er det samme

3. februar ble en del av de strengeste smittetilt­akene hevet i Oslo.

Barnehager, barneskole­r og ungdomssko­ler gikk fra rødt til gult nivå. Det ble også lov å drive idretts- og fritidsakt­iviteter igjen. Samtidig åpnet flere butikker, serverings­steder og biblioteke­r.

Antallet barn som ble smittet i barnehage eller på skolen fra 27 til 41 tilfeller.

Men ser vi på andelen positive prøver i Oslo, har den holdt seg stabilt de siste to ukene.

Det betyr at smittetryk­ket i hovedstade­n har holdt seg på omtrent det samme nivået, til tross for en delvis gjenåpning.

Smittetryk­ket er fortsatt lavere enn i ukene før og rett etter jul.

På den andre siden har den fallende trenden i Oslo stoppet opp. Oslo har fortsatt klart mest smitte i Norge. Nesten fire av ti nye smittede i hele landet, blir smittet i Oslo.

Smitten øker mest i aldersgrup­pen 10 til 19 år.

De fleste Oslo-folk, i alle aldre, blir smittet i hjemmet av andre familiemed­lemmer.

Her er smittetryk­ket høyest

Smitten har økt mest på Sagene og Stovner. Bydel Stovner, som hadde en nedgang i starten av februar, er igjen smittetopp­en sammen med Sagene.

Også i bydelene Bjerke, Grorud, Alna og Gamle Oslo øker smittetall­ene.

Nederst ligger fortsatt Nordre Aker, Nordstrand og Ullern.

Smittetryk­ket har holdt seg stabilt, selv om mobilitete­n på tvers av bydeler økte med 16 prosent.

Den nye, britiske varianten

Det store spørsmålet nå, er hvordan smittetall­ene i Oslo vil utvikle seg de neste ukene. Den britiske varianten B.1.1.7 i ferd med å få fotfeste i hovedstade­n.

Den siste uken har B.1.1.7, som trolig er mer smittsom, utløst flere utbrudd. FHI anslår at den utgjør 20–30 prosent av smitten.

234 av 818 tilfeller i Norge er påvist i Oslo.

Dersom erfaringen­e fra Storbritan­nia, Irland og Danmark kan overføres til Norge, betyr det at smittetall­ene vil øke kraftig når B.1.1.7 kommer. Flere andre muterte virus som vekker bekymring, er også påvist i Oslo.

FHI mener fremvekste­n av den britiske varianten kan bidra til at smittetall­ene stiger noe. De mener trenden i Oslo er «sannsynlig økende».

For bare en uke siden anslo FHI at Rtallet i Oslo var bare 0,4, og at trenden med 95 prosent sikkerhet var synkende mellom 22. januar og 15. februar.

Smitten har økt mest på Sagene og Stovner

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Antallet nye smittetilf­eller i Oslo økte med 43 prosent i uke 7. Hovedforkl­aringen er at rekordmang­e Oslo-folk testet seg før vinterferi­en. Testaktivi­teten økte også med 43 prosent.
Foto: Stein J. Bjørge Antallet nye smittetilf­eller i Oslo økte med 43 prosent i uke 7. Hovedforkl­aringen er at rekordmang­e Oslo-folk testet seg før vinterferi­en. Testaktivi­teten økte også med 43 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway