Aftenposten

Skandaler rammer demokratis­ke guvernører

Koronapand­emien ga guvernøren­e i New York og California solid oppgang på meningsmål­ingene. Så dummet de seg ut.

- Gunnar Kagge

Fallet ser ut til å bli dramatisk både for Andrew Cuomo i New York og Gavin Newsom i California.

Fallet ser ut til å bli dramatisk for begge to. Nå anklages New Yorks guvernør Andrew Cuomo for å jukse med statistikk­en. Mye tyder på at langt flere døde av pandemien enn tidligere rapportert. Bakgrunnen skal ha vært frykt for å gi Donald Trump gode argumenter i fjorårets valgkamp.

Hans kollega i California, Gavin Newsom, måtte beklage etter å ha brutt sine egne smittevern­regler. Han gikk på fest med en lobbyist. Det var stikk i strid med oppfordrin­gen om å unngå større forsamling­er. Siden har måten han håndterer pandemien på, kommet i et dårligere lys.

Lærebok i ledelse

Som guvernør i New York skrev Andrew Cuomo bokstaveli­g talt læreboken for hvordan amerikansk­e delstater bør bekjempe koronapand­emien. Boken hans, American Crisis: Leadership Lessons from the covid-19 Crisis, føk inn på bestselger­listene i oktober i fjor.

Den blåste liv i ryktene om at han sikter seg inn mot presidentv­alget i 2024. Da er sittende president Joe Biden 81 år gammel.

– Om du ikke tror at sannheten vil vinne, kan du ikke gjøre denne jobben. Du må tro at det blir satt pris på at du gjør det rette. I det lange løp er det, det eneste som teller, sa han i et intervju i The New Yorker.

Som en handlekraf­tig og kompromiss­løs guvernør tok han ansvar da den føderale regjeringe­n så ut til å svikte. Staten hans var det amerikansk­e episentere­t for pandemien. Statistikk­en bekreftet at han tok de riktige valgene.

Jukset med tall

Cuomos popularite­t steg i takt med dødstallen­e. Forklaring­en var at han ga inntrykk av å ta krisen på alvor. Det var i sterk kontrast til Donald Trump, som gang på gang bagatellis­erte pandemien.

Nå rakner bildet av ham som en ærlig guvernør. Den 11. februar publiserte The New York Post en artikkel som tydet på at suksesshis­torien bygget på en løgn.

Cuomos delstatsre­gjering lot være å rapportere inn rundt 15.000 dødsfall fra sykehjem.

En av Cuomos nærmeste rådgivere sa det rett ut i et møte med demokratis­ke politikere. Melissa DeRosa innrømmet at de underrappo­rterte dødstall fra sykehjemme­ne i fjor høst. Og begrunnels­en var politisk. Cuomo fryktet at Donald Trump ville bruke statistikk­en i valgkampen.

Truet partifelle

Den demokratis­ke delstatspo­litikeren Ron Kim deltok på DeRosas møte. Han ble skremt og kritiserte Cuomo offentlig. Reaksjonen kom raskt. Cuomo ringte ham og truet med å ødelegge den politiske karrieren hans, skriver The New Yorker.

Nå var det ikke lenger snakk om at sannheten seirer til sist. I stedet krevde Cuomo at Kim skulle trekke tilbake kritikken. Kim på sin side følte at Cuomo ville gjøre ham til medskyldig i talljukset.

Ron Kim er ikke den eneste partifelle­n som reagerer på Cuomos håndtering av krisen. I slutten av januar offentligg­jorde New Yorks justismini­ster en rapport med hard kritikk. For å ta presset av statens sykehus åpnet Cuomo for at koronasyke pasienter kunne legges inn på sykehjem. Det utsatte de andre pasientene for fare, mener hun.

For det republikan­ske mindretall­et i New York er guvernøren­s problemer en velsignels­e. De ser muligheten for å svekke både ham og partiet hans. Før helgen fikk de god støtte av den radikale fløyen i Det demokratis­ke partiet. Da krevde kongressre­presentant­en Alexandria Ocasio-Cortez full etterforsk­ning.

Skittentøy­vask

Helt på den andre siden av USA, i California, har Gavin Newsom også rotet seg inn i en hengemyr av problemer.

Newsoms problemer begynte for alvor i november i fjor. Da dukket det opp bilder fra den fasjonable restaurant­en The French Laundry i Yountville.

Der var guvernøren for å feire bursdagen til en lobbyist. Festen var i strid med Newsoms egne smittevern­råd.

Selv hevdet han at festen var utendørs, men bilder viste ham inne.

«Bland inn en guvernørs hykleri med en smak av elitisme og oppfatning­en av inkompetan­se. Da har du ingrediens­ene til en drepende annonsekam­panje», skrev The Los Angeles Times.

Tilliten til Newsoms koronahånd­tering var allerede synkende da han dro til Napa Valley og spiste på The French Laundry. Den har fortsatt å synke.

Kan bli nyvalg

I motsetning til i New York har velgerne i California muligheten til å avsette guvernøren. For å få det til må motstander­ne hans samle inn 1,5 millioner underskrif­ter innen 17. mars. Ifølge The Los Angeles Times har de allerede samlet inn mer enn 1 million. Om de får nok underskrif­ter, kan de kreve nyvalg.

Politico skriver at Donald Trumps økonomiske støttespil­lere sprøyter penger inn i kampanjen mot Newsom.

I 2003 lyktes en slik aksjon mot den demokratis­ke guvernøren Gray Davis. Han tapte også det nye valget. Republikan­eren Arnold Schwarzene­gger ble ny guvernør.

Newsoms popularite­t har falt kraftig. En meningsmål­ing fra Berkeley IGS viser at 64 prosent av velgerne synes han gjorde en god jobb sommeren 2020. I slutten av januar i år var andelen sunket til 46 prosent.

Sannsynlig­vis vil Newsom beholde jobben om det blir nyvalg.

45 prosent av velgerne mener at et nytt valg er en dårlig idé. Bare 36 prosent støtter forslaget. Hele 19 prosent sier at de ikke har bestemt seg.

 ?? Foto: Mary Altaffer, AP/NTB ??
Foto: Mary Altaffer, AP/NTB
 ??  ??
 ??  ?? Gavin Newsom brøt sine egne smittevern­regler.
Gavin Newsom brøt sine egne smittevern­regler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway