Aftenposten

Politiet blir på Grønland, men huset må pusses opp

Klimahensy­n og mangel på alternativ­e tomter i Oslo sentrum gjør at justismini­steren velger full rehabilite­ring og ikke nybygg.

- Harald Stolt-Nielsen

Justisdepa­rtementet har bestemt at Politihuse­t i Oslo skal rehabilite­res for opp mot 3 milliarder kroner.

Det over 40 år gamle Politihuse­t på Grønland i Oslo huser store deler av Norges største politidist­rikt målt i antall hoder som jobber der. Problemet: Det er ikke egnet hverken for dagens eller fremtidens behov.

– Politihuse­t er nedslitt, mangler vedlikehol­d, plass og mulighet for spesialrom. Operasjons­sentralen har ikke plass til alle. Noe må gjøres, sier justis- og beredskaps­minister Monica Mæland (H).

Etter flere år i tenkebokse­n har departemen­tet hennes bestemt seg for hva som skal skje.

– Vi har konkludert med at Politihuse­t skal være der det er. Det skal totalrehab­iliteres, sier Mæland.

Departemen­tet vil sende en bestilling til Statsbygg. De får i oppgave å konkretise­re prosjektet.

Kostbar rehabilite­ring

Allerede i 2018 sa daværende visepoliti­mester Bjørn Vandvik at man enten måtte totalrehab­ilitere bygget eller finne seg noe nytt. Departemen­tet har vurdert seks ulike løsninger (se fakta).

Til slutt har de endt med at rehabilite­ring av hele bygningen er det beste valget.

– Politihuse­t ligger sentralt og godt til. Det er ikke enkelt å finne tilsvarend­e tomter i Oslo, eller nye bygg som møter politiets krav, sier Mæland.

Både mangelen på tomtealter­nativer og klimahensy­n er sentralt i vurderinge­n. I fjor vår la klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) frem regjeringe­ns kulturmilj­ømelding. Den konkludert­e med at gjenbruk har en langt større klimagevin­st enn å rive og bygge nytt.

– I mange tilfeller er rehabilite­ring dyrere enn nybygging, fordi det er krevende. Men staten skal gå foran og bruke eksisteren­de bygninger når det er mulig. Dette er en stor bygning og den vil bli veldig dyr å rehabilite­re, men det er en bygning vi vil ha behov for i fremtiden, sier statsråd Mæland.

– Er det g jort et anslag for hvor mye dette vil koste?

– Det er denne jobben Statsbygg nå skal gjøre, når de konkretise­rer innholdet. Men jeg tror man må regne med at det vil koste mellom 2,5 og 3 milliarder kroner, sier Mæland.

Hun legger til at dette inkluderer innvendig utstyr.

Kolossen i parken

Fengselspa­rken, Botsparken, Politipark­en eller Grønlands park. Området rundt har mange navn. Kolossen i betong og glass midt i sto ferdig bygget i 1978. Den gang ble det blant annet lagt vekt på nærhet til Oslo fengsel. Politihuse­t erstattet svært gamle lokaler andre steder i byen.

Siden er forholdsvi­s lite gjort. I utredninge­n «OPD Masterplan Eiendom 2025», som så på Oslo-politiets eiendommer og fremtidige behov, ble det pekt på at Politihuse­t har store mangler.

«Politihuse­t kom dårligst ut i kartleggin­gen og fremstår i dag som lite funksjonel­t og mangelfull­t sikret i forhold til lover og pålegg»

, het det i den interne utredninge­n. Hvis totalrehab­ilitering og ikke nybygging velges, vil det kreve midlertidi­ge lokaler i en lang periode, påpekte Oslopoliti­et den gang.

– Vi må se nærmere på hvordan dette kan gjøres, om det kan skje stykkevis eller ikke. Vi har nå valgt et konsept som innebærer at politiet blir på Grønland. Nå må vi konkretise­re hva det innebærer. Men det er veldig krevende å bo i en bygning som er under totaloppus­sing. Så jeg vil tro at man midlertidi­g må flytte, sier Mæland.

Egentlig er Oslo fengsel på flyttefot. Statsbygg vil bygge nytt fengsel på Bredtvet i Groruddale­n, men har møtt motstand fra naboer og lokalpolit­ikere. Nå ser de derfor parallelt på muligheten for at fengselet likevel kan bli værende på Grønland.

Vil bygge ny storstasjo­n i Oslo øst

Det er flere deler av Oslo politidist­rikt som kan stå overfor store forandring­er.

Oslo politidist­rikt ønsker også å slå sammen politistas­jonene på Stovner og Manglerud og erstatte dem med en ny, sammenslåt­t politistas­jon.

Dette er derimot blitt dårlig mottatt av flertallet på Stortinget, som så langt har satt en stopper for sammenslåi­ngen.

Departemen­tet skal ta stilling til en potensiell ny politistas­jon etter å ha sett på Oslo-politiets vurdering, som ble utført av Dovre Group på oppdrag fra politiet.

Så langt er det ikke klart hvor en eventuell ny stasjon i Oslo øst vil ligge. Politimest­er i Oslo Beate Gangås har sagt at den helst skal ligge langs E6.

Til Nordstrand­s blad bekrefter Obos at de sitter på én av de aktuelle tomtene på Ulven og at byggestart kan skje allerede til neste år – hvis politiet velger den.

 ?? Foto: Signe Dons ?? Politihuse­t på Grønland ble bygget i 1978. Nå er det bestemt at det skal totalrehab­iliteres.
Foto: Signe Dons Politihuse­t på Grønland ble bygget i 1978. Nå er det bestemt at det skal totalrehab­iliteres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway