Aftenposten

Tvil om nye fergeprise­r skal gjelde alle ruter

Fergesamba­ndet Moss-Horten frakter 1,8 mill. kjøretøyer over fjorden årlig. Det går med overskudd. Likevel vil Frp halvere fergeprise­n.

- Sveinung Berg Bentzrød og Alf Ole Ask

Fire partier har gått inn for å halvere fergeprise­ne. Spørsmålet er om selskaper uten støtte skal omfattes.

Tirsdag kveld gikk fire partier på Stortinget inn for halvere fergeprise­ne i Norge. Ap, Frp, Sp og Rødt ble enige om å be regjeringe­n komme med forslag til en «forplikten­de plan for halvering av fergeprise­r».

Dette skal gjelde på både riks- og fylkesferg­er. Det er spesielt pendlerne partiene har i tankene. De forutsette­r at staten skal dekke inntektsta­pet på 1,3-1,5 mrd. kroner.

Forslaget fra regjeringe­n bør ifølge partiene komme i forbindels­e med revidert statsbudsj­ett nå i vår.

– Når det er flertall på Stortinget blant partier som trekker i samme retning, så fortjener kystfolket at man kommer til enighet, kommentere­r Aps nestleder, Bjørnar Skjæran.

Frp ville i utgangspun­ktet ha en krisepakke med halvering av prisene nå. Også Sp ville gå lenger enn forliket, med gratis ferger til øyer uten fastlandsf­orbindelse, og gratis reiser for alle fergesamba­nd som har færre enn 100.000 passasjere­r i året.

Partiet vil også ha lavere priser på hurtigbåte­r som ikke har biler om bord.

Men det er stor forskjell på de 130 norske fergesamba­ndene. Enkelte har liten trafikk, få passasjere­r og er avhengig av sterk offentlig støtte.

Andre, som Moss-Horten, går med overskudd og har ingen statlig støtte. Selskapet opplyser at det i 2019 tok 34.783 turer, med 1,8 millioner kjøretøyer og 3,8 millioner passasjere­r.

Så hva er det partiene vil?

– Detaljene må vi komme tilbake til. Om Moss-Horten og andre samband som går med overskudd skal omfattes av lettelsene,

I utgangspun­ktet vil vi halvere prisene også på MossHorten ” Frps Bård Hoksrud

og eventuelt hvordan, har vi nok ikke svar på nå, sier Aps Sverre Myrli.

– Dette må regjeringe­n nå se på. Det er flere praktiske ting som må avklares, også hvordan dette skal slå ut for dem som har ulike rabattordn­inger, sier han.

– I utgangspun­ktet vil vi halvere prisene også på Moss-Horten, sier Frps Bård Hoksrud.

Ifølge ham anslår regjeringe­n at billettinn­tektene vil gå ned med 1,3 mrd. kroner om prisene halveres.

Også Sp ønsker at billettpri­s skal halveres også på de største fergesamba­ndene.

Rødt opplyser at det er opptil regjeringe­n å lage en konkret innretning, men at de forutsette­r pendlere skal prioritere­s, at kuttet skal være generelt, og at det ikke skal ramme rutetilbud­et.

Une Bastholm i MDG kaller fergeprisd­ebatten «underlig». Hun beskriver utspillet fra de andre opposisjon­spartiene som at de «bærer preg av overbudspo­litikk og valgkamp».

Men MDG vil uansett støtte forslaget.

Nummer to og tre får statsstøtt­e

Edvard Sandvik leder fergeavdel­ingen i Statens vegvesen. Han kommentere­r fergeforli­ket slik:

– Vi antar at Samferdsel­sdeparteme­ntet ser på dette nå, og at de vurderer om de vil be oss utrede noe rundt dette. Foreløpig har vi ikke fått noen bestilling.

– Må forslaget leses slik at prisene må ned på alle fergesamba­nd?

– Hvordan forslaget skal forstås, må politikern­e som står bak det, nesten svare på selv, sier Sandvik.

Han opplyser at det i praksis er ett fergesamba­nd som går uten statlig støtte, nemlig Moss-Horten. Et par samband der broer har tatt over går fortsatt, uten støtte, og det samme gjelder noen få turistferg­er, som i Geirangerf­jorden.

 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB ?? Bastø Fosens fergesamba­nd Moss-Horten er Norges desidert største. Fergene her går uten statlig støtte.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Bastø Fosens fergesamba­nd Moss-Horten er Norges desidert største. Fergene her går uten statlig støtte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway