Aftenposten

VM-håpene: Slik husker de sin første seier på ski

Jeg tapte spurten om pallplasse­n, men var strålende fornøyd. Det var som en seier. ” Noen var barnestjer­ner og vant alt fra de var seks-syv år gamle. Andre ble junior før de kunne kalle seg vinner. Nå skal de kjempe om de gjeveste medaljene i VM.

- Johannes Høsflot Klæbo om et norgescupr­enn i 2013 Kurt B. M. Haugli, Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Therese Johaug

Antall VM: 7

Medaljer: 10 VM-gull, 2 sølv og 3 bronse

– Jeg vant mitt første skirenn 13-14-årsalderen i Galåen, omtrent 15–20 minutter fra der jeg kommer fra. Da slo jeg en som jeg bare husker som Siri fra Alvdal med ett eller to sekunder. Det var stort. Jeg trodde nesten ikke at det var sant. Dette var det første skirennet i Nord Østerdal der jeg gikk helt til topps. Det ble en fin opplevelse.

Johannes Høsflot Klæbo Antall VM: 3

Medaljer: 3 VM-gull og en bronse

– Jeg husker veldig godt første gang jeg gikk videre fra en sprint prolog. Det var Norgescupf­inale på Budor i 2013 i 17 års klassen. Jeg hadde aldri gått videre fra prolog tidligere. Jeg hadde hverken med meg mat eller drikke, da både morfar og mamma regnet med at vi skulle tilbake på hytta rett etter prologen. Jeg ble nødt til å høre med Julie Myhre fra Byåsen om hva hun brukte å gjøre mellom prolog og kvartfinal­e. Husker godt at hun sendte meg bort på kafeen for å kjøpe meg noe å spise. Jeg ble nummer 11. i den sprinten.

– Dagen etter gikk jeg inn til fjerdeplas­s på fellesstar­t med skibytte. Jeg tapte spurten om pallplasse­n, men var strålende fornøyd. Det var som en seier. Jeg hadde aldri tidligere vært topp 10 i en et Norgescupr­enn.

Sjur Røthe Antall VM: 6

Medaljer: 3 VM-gull og 2 bronse.

– Neeei, jeg husker egentlig ikke det. Men jeg husker første gang jeg slo Kristen Skjeldal. Jeg var ingen stor barnestjer­ne, men den seieren sitter. Jeg gikk på Voss gymnas på toppidrett­slinjen der. Vi var på samling på Ål og gikk testløp. Der lærte jeg hvordan det var å ligge i tet sammen med veteranen Kristen Skjeldal, mens jeg var på vei oppover.

Helene Marie Fossesholm

VM-debutant.

– Jeg tror jeg husker det, men er jo ikke hundre prosent sikker. Hvis jeg husker riktig, så var jeg rundt 12 år gammel, og det skjedde på Gjerdrum. Jeg husker ikke akkurat hvem jeg slo. Følelsen var slik: «Dette var sjukt digg». Jeg hadde jo ikke vunnet noe tidligere og knapt vært i nærheten av pallen før.

Hans Christer Holund

Antall VM: 3 Medaljer: 1 VM-gull

– Nei, jeg husker jeg strengt tatt ikke. Du må huske at jeg har gått skirenn siden jeg var fire år gammel. Jeg var god tidlig, og det første store skirennet jeg vant, var Ungdommens Holmenkoll­renn. Det var det største du kunne være med på før Hovedlands­rennet. Før det var det jo KM (kretsmeste­rskap). Jeg vant jo det også, men ikke fordi jeg trente så mye, mer fordi jeg var tidlig utviklet og var et hode høyere enn mange av de andre.

Heidi Weng Antall VM: 5

Medaljer: 4 VM-gull, 2 sølv og 1 bronse

– Det var første gang jeg slo Ragnhild Haga.

Det var et skøyterenn. Jeg er usikker på hvor det var, men jeg husker den følelsen som jeg hadde: «Oi, jeg slo Ragnhild Haga». Kan hende at pappa husker det veldig godt, jeg husker ikke helt om det var hos Åsen ILs hjemmebane, og jeg mener at vi var 12–13 år gamle. Ragnhild var desidert best da. Hun vant alt som var på den tiden.

Emil Iversen

Antall VM: 3 Medaljer: 2 VM-gull

– Ja, kanskje jeg husker det. Jeg vant et KM på Steinkjer. Det var veldig spesielt. Om jeg var 18 eller 19 år gammel, husker jeg ikke. Men jeg mener at jeg hadde tårer i øynene da jeg gikk inn på oppløpet fordi det var så overrasken­de. Jeg vant en skiathlon. Jeg fikk en luke og kom inn på det oppløpet 10 sekunder foran de andre og kunne bare cruise inn. Det var nok det mest overrasken­de og et av de største idrettsøye­blikkene mine.

Tiril Udnes Weng

Antall VM: 2 Ingen medaljer

– Nei, det husker jeg faktisk ikke. Jeg vant skirenn tidlig. Men jeg konkurrert­e jo hele tiden mot søsteren min, så vi byttet på det hele tiden på å vinne. Og det var jo ikke alltid at det var en av oss som vant. Men jeg husker jo at jeg vant Oslo Skishow og Hovedlands­rennet. Det var jo det største man kunne vinne på den tiden i livet.

Simen Hegstad Krüger Antall VM: 2 Ingen medaljer

– Jeg tror ett av de første, om ikke det aller første, var et renn i Norgescupe­n for junior på Beitostøle­n. Da var jeg vel 18 år gammel og ingen barnestjer­ne. Jeg vant jo ikke mye da jeg var yngre. Det var samtidig med en nordisk juniorland­skamp, og jeg var først på 10 km klassisk. Det var spesielt plutselig å vinne der. Jeg hadde hatt fremgang de siste par årene og gått fra å være mellom 30 og 40 i landet til å være blant de 10 beste. Det var en euforisk opplevelse og artig å se hvor stort det var for alle som var involvert. Utrolig stas.

Pål Golberg Antall VM: Ingen medaljer. 2

– Da jeg var syv år gammel, gikk jeg mot åtteåringe­ne. Da var det ikke rangering, men jeg slo dem. Jeg gikk jo veldig mange skirenn og er oppvokst med to skirenn hver helg siden jeg var syv år gammel. Tiden ble tatt, men det var ingen rangering. Jeg må jo innrømme at pappa satte opp tall bak navnene og rangerte. Jeg visste godt hva det innebar å vinne. Jeg la nok mer vekt på det enn jeg var villig til å innrømme da. Men første gang det var rangering, i et KM på Gol, ble jeg slått av en fra Geilo. Det husker jeg i hvert fall godt. Tror det var første gang jeg ble slått.

Jeg slo en som jeg bare husker som Siri fra Alvdal, med ett eller to sekunder. Det var stort.

Therese Johaug om et skirenn hun gikk som 13-14-åring Jeg husker den følelsen som jeg hadde: «Oi, jeg slo Ragnhild Haga»

Heidi Weng om et skøyterenn hun gikk som 12-13-åring

Erik Valnes VM-debutant

– Jeg minnes det godt. Det var første skirennet jeg gikk hjemme i Sørreisa. Jeg hadde aldri trent eller noe sånt, men jeg slengte meg med i et sonerenn i hjembygda. Pappa som spurte om jeg hadde lyst til å være med. Jeg ble nummer 2. Etterpå spurte jeg bare om når det neste skirennet skulle gå. Dette var i Øverbygd, Øverbygdsp­rinten. Det var i 2004 eller 2005. Gikk en kort løype, sprint, og jeg kom først til mål. Etter det første skirennet var jeg såpass bitt av basillen. Det var nok å bare være med i starten. Det var ingen rangering, men vi regnet ut tidene selv.

Jeg mener at jeg hadde tårer i øynene da jeg gikk inn på oppløpet fordi det var så overrasken­de.

Emil Iversen om da han var 18-19 år Den beste følelsen var at hun ble så skuffet da hun ikke vant

Lotta Udnes Weng om tvillingsø­sgterern Tiril Udnes Weng

Ragnhild Haga Antall VM: 3 Ingen medaljer

– Jeg vant kanskje et kretsrenn da jeg var 11 år, men det som har brent seg inn i minnet, er at jeg vant Ungdommens Holmenkoll­renn da jeg var 13 år. Det var så utrolig stort.

Martin Løwstrøm Nyenget VM-debutant

– Jeg var ikke så fryktelig tidlig ute. Tror det var da jeg var andreårs junior i Norgescupe­n. Det var en sprint, og jeg hadde ikke vært så god tidligere. Men så fikk jeg en god utvikling. Broderen var med, og han sa: «Du kommer til å få litt sjokk nå, men du vinner.» Jeg hadde knapt vært topp 10 før det, så det var overrasken­de. Det er såpass mange gode i Norge at det å vinne skirenn skjer ikke så ofte, så det er en skikkelig godfølelse.

Lotta Udnes Weng Antall VM: 2 Ingen medaljer.

– Jeg husker det ganske godt og tipper at jeg var åtte-ni år gammel. Tvillingsø­ster Tiril hadde vunnet stort sett alle barneskire­nn vi var med på. Og så klarte jeg til slutt å vinne et renn. Den beste følelsen var at hun ble så skuffet. Jeg kunne se at det betydde litt for henne også. Det var et lokalt renn i Akershus-området et sted, men jeg husker ikke hvor. Det som jeg ikke har glemt, er at hun begynte å grine. Jeg kan fortsatt mobbe henne for det.

Anna Svendsen VM-debutant

– Jeg er så dårlig på å huske sånne ting. Jeg og tvillingsø­steren min byttet på å vinne lokale renn hjemme. Jeg var sikkert firefem år da det skjedde, men jeg klarer ikke å komme på det aller første.

 ??  ?? Johannes Høsflot Klæbo
Johannes Høsflot Klæbo
 ??  ?? Therese Johaug
Therese Johaug
 ??  ?? Heidi Weng
Heidi Weng
 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Johannes Høsflot Klæbo og resten av sprintland­slaget trente i forkant av torsdagens VM-sprint.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Johannes Høsflot Klæbo og resten av sprintland­slaget trente i forkant av torsdagens VM-sprint.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Geir Olsen, NTB ??
Foto: Geir Olsen, NTB
 ?? Foto: Geir Olsen, NTB ??
Foto: Geir Olsen, NTB
 ??  ?? Foto: Richard Sagen
Foto: Richard Sagen
 ??  ?? Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway