Aftenposten

Krevende å få nordmenn ut i åkeren

-

Tirsdag denne uken møttes Arbeiderpa­rtiets landbruksp­olitiske talsperson Nils Kr i stian Sandt røen o g arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) til debatt i NRK-programmet

Dagsnytt 18.

Bakgrunnen var at snøen smelter og våren står for døren. Frø må snart sås. Bøndene må avgjøre hvor store investerin­ger de skal ta.

Om ikke lenge vokser bær og grønnsaker på norske åkre og må høstes. Men hvem skal sørge for det når arbeidskra­ft fra utlandet ikke slipper inn fordi grensen er stengt?

I fjor slo krisen inn da koronapand­emien blomstret og ruteflyene ble satt på bakken. Landbruket var i akutt behov for arbeidskra­ft som vanligvis kommer fra land langt unna. En av løsningene ble å chartre et eget fly med 150 jordbærplu­kkere fra Vietnam.

Sandtrøen vil ikke at det samme skal skje i år. Regjeringe­n må komme på offensiven og rekruttere norsk ungdom til jordbærplu­kking og andre sommerjobb­er, mener han.

Ingenting av dette var Isaksen uenig i. Han viste til at han tidligere denne måneden har bevilget 140 millioner kroner til en styrket ungdomsinn­sats som inkluderer rundt 2000 sommerjobb­er til unge under 30 år i Navsysteme­t.

Men arbeidsmin­isteren påpekte at det ikke kommer til å holde å rekruttere bare ungdommer til landbruket. 50.000 mennesker under 30 år er arbeidsled­ige. Når landbruket har behov for arbeidskra­ft og arbeidsled­ige har behov for arbeid, skulle man tro at løsningen sa seg selv.

Likevel viser fjorårets erfaring at det ikke er enkelt å rekruttere nordmenn til sesongarbe­id i åkeren. Arbeidet er tungt, og lønnen er lav. Er lønnen lav nok, vil slikt sesongarbe­id være et tapsprosje­kt hvis det innebærer at dagpengene forsvinner.

Allerede i oktober møttes Bondelaget, landbruksm­inister Olaug Bollestad (KrF) og statssekre­tær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepa­rtementet sammen med resten av grøntnærin­gen for å sørge for ryddige arbeidsfor­hold i landbruket i tiden som kommer. Et slikt samarbeid er viktig.

Men vel så viktig er det at regjeringe­n har innført en midlertidi­g ordning der dagpengemo­ttagere bare trenger å føre opp halvparten av timene de jobber i fiskeri og landbruk på meldekorte­t.

Det er bra i en krisesitua­sjon. Fagre ord om livet på landet får ikke folk ut i åkeren. Det må lønne seg å jobbe.

Det må lønne seg å jobbe ”

 ??  ?? Jordbærene må høstes i år også.
Jordbærene må høstes i år også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway