Aftenposten

Tre familier husløse etter storbrann

Politiet måtte bryte seg inn og vekke folk under den voldsomme brannen i trehusbeby­ggelsen i Risør onsdag.

-

– Det første som møtte politiet da de rykket ut til brannen, var svart røyk og et voldsomt gnistregn over nedre del av Risør sentrum, sa innsatsled­er Odd Holum i Agder politidist­rikt på en pressekonf­eranse.

Tre bygg ble totalskade­t, mens et fjerde bygg har fått begrensede skader.

– Det var nokså kaotisk da vi kom dit. Vi måtte bryte oss inn i flere leilighete­r for å vekke folk og få dem ut. Det var nok en dramatisk opplevelse for dem som bor der, sier Holum.

Det var varmesøken­de kameraer som oppdaget brannen. Alarmen fra kameraene klokken 4.42 var den første 110-sentralen i Agder fikk inn.

Kameraene, som står plassert tre steder i Risør, reagerer på rask temperatur­stigning og høy temperatur.

Ifølge innsatsled­er Rune V. Paulsen i Østre Agder brannvesen står bygget der brannen startet litt i skjul bak andre bygg, noe som førte til at det tok litt lengre tid enn ønskelig før alarmen gikk.

Ingen er meldt savnet og det er ikke meldt om personskad­er.

I underkant av 30 personer ble evakuert til rådhuset. Flere ble innlosjert hos venner og familie.

– Det preger byen veldig sterkt nå. Den store frykten vi har, er brann som sprer seg, sier Risør-ordfører Per Kristian Lunden. På pressekonf­eransen sa Lunden at han satt med en blanding av en tristhet og tilfredshe­t, ettersom det tross alt kunne ha gått så mye verre.

– Jeg tror vi var heldige med at ikke brannen fikk større omfang. Det var helt vindstille, og vi vet hvor lett brannen sprer seg i en bebyggelse av vår type. Risør er en av Nordens og Europas best bevarte trehusbyer, så vi har ingen hus å miste, sier ordføreren.

Brannårsak­en er ikke kjent. – Det vil bli iverksatt taktisk og teknisk etterforsk­ning når brannen er slukket og avkjølt, opplyser politiet.

 ?? Foto: Hans Petter Gruber Bjerva, Aust Agder Blad/NTB ?? Det var svart røyk og et voldsomt gnistregn over nedre del av Risør sentrum onsdag morgen.
Foto: Hans Petter Gruber Bjerva, Aust Agder Blad/NTB Det var svart røyk og et voldsomt gnistregn over nedre del av Risør sentrum onsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway