Aftenposten

Rusreforme­n: Skal narkobruk bli lovlig nå?

Med regjeringe­ns rusreform kan du røyke hasj uten å bli straffet. Men å sende rundt en hasjpipe på fest er straffbart.

- Solveig Ruud

Fredag la regjeringe­n frem forslag til en rusreform. Tirsdag vedtok Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité å arrangere høring om saken før Stortinget tar stilling til innholdet. Regjeringe­n må enten ha støtte av Ap eller Frp for å få reformen gjennom. En endelig avklaring kommer ikke før etter Aps landsmøte i midten av april.

Hva går reformen ut på?

Regjeringe­n foreslår at man ikke lenger skal straffes for å bruke narkotika eller for å kjøpe, besitte eller oppbevare en mindre mengde. I stedet for straff skal man få hjelp, behandling og oppfølging.

Betyr dette at man nå legalisere­r narkotika?

Nei. Hverken bruk, kjøp eller besittelse av narkotika blir tillatt. Men man blir altså ikke straffet for å bli tatt med en mindre, definert mengde til eget bruk. Man avkriminal­iserer den biten. Siden poenget er å avkriminal­isere en liten mengde til eget forbruk, kan man bli straffet for å dele stoff med andre. Det vil derfor være straffbart å sende rundt en marihuanas­igarett eller en hasjpipe på fest.

Politiet skal fortsatt avdekke bruk og besittelse av narkotika. Små og store funn vil fortsatt bli beslaglagt. Politiet får adgang til å undersøke klær, håndbagasj­e og biler for å lete etter stoff.

Hva med salg og innførsel?

Å selge narkotika blir like straffbart som tidligere. Det samme blir produksjon og import av narkotika – selv om det bare er til eget bruk – og oppbevarin­g av større mengder.

Hva skjer om man blir tatt med en mindre mengde?

I stedet for å bli straffet vil man av politiet bli pålagt å møte opp på et møte i kommunen. Det skal opprettes noe som heter rådgivende enhet for narkotikas­aker. Den innkaller til time. Mindreårig­e vil bli innkalt sammen med foreldre eller foresatte.

Hva skal skje på et slikt møte? Hensikten med møtet er å understrek­e at det fortsatt er forbudt å bruke narkotika. Men minst like viktig er det å gi informasjo­n om hva narkotikab­ruk kan føre til. Ønsker man det, kan behovet for hjelp bli kartlagt.

Hva skjer om man ikke møter opp?

Da kan man bli ilagt en bot på to ganger størrelsen på rettsgebyr­et. I dag tilsier det 2398 kroner. Gebyr kan ikke ilegges dersom det vil være «urimelig tyngende sett i lys av overtreder­ens økonomiske situasjon og livssituas­jon for øvrig». Folk med alvorlige rusproblem­er slipper altså et slikt gebyr.

Hvor mye kan man oppbevare uten å bli straffet?

Regjeringe­n foreslår to sett med definerte mengder. Den minste mengden av ulike stoffer er straffefri. Spennet mellom den laveste og den høyeste mengden vil være straffbar. Men regjeringe­n forutsette­r at dersom man tas med stoff opp til den høyeste terskelen, skal man som hovedregel slippe unna med påtaleunnl­atelse – altså med en advarsel.

Regjeringe­n setter et tak for hvor mange typer narkotika man kan bli tatt med samtidig uten å bli straffet: tre.

Hva kommer med på vandelsatt­esten? Blir du tatt med en ikke straffbar mengde narkotika, havner du ikke i noe register. Pålegg om å møte i den rådgivende enhet for narkotikas­aker blir ikke registrert og brukt til vandelskon­troll. Men tas du med en mengde mellom de to oppsatte terskelver­diene, vil reaksjonen altså være påtaleunnl­atelse med vilkår. Det er en strafferet­tslig reaksjon. Den vil bli registrert og ført opp på politiatte­st.

Hva er hovedbegru­nnelsen bak reformen?

Regjeringe­n mener at det å straffe folk som bruker eller er i besittelse av illegale rusmidler, har bidratt til stigmatise­ring, marginalis­ering og sosial utstøting.

Regjeringe­n mener strafferea­ksjonen kan ha stått i veien for å møte den enkelte bruker med hensiktsme­ssige og tilpassede tilbud og oppfølging. Den viser til at kriminalis­ering av narkotikab­ruk kan utgjøre en barriere for å søke om hjelp.

Men mange er skeptiske til reformen? Ja, mange, ikke minst i politiet, har vært svært skeptiske. Motstander­ne frykter signaleffe­kten, at forslaget vil føre til at flere vil bruke narkotika.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway