Aftenposten

Noen som vil spise fiskerimin­isterens munnbind?

Stortinget anmelder fiskerimin­isteren – låt for låt.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Det var muntlig spørretime i Stortinget, og det eneste som manglet, var en anmelder fra Dagbladet. For eksempel musikkanme­lder Anders Grønneberg. Han ville fått brukt «hele paletten», som Grønneberg sa på NRKs Debatten tirsdag kveld. Der måtte han spise pannebånde­t til artisten Tix. Tix er tidligere kjent for følsomme russeballa­der med strofer som «I kveld er det lov å være hore».

Grønneberg hadde lovet å spise pannebånde­t dersom Tix – mot Grønneberg­s spådom – vant den norske Melodi Grand Prixfinale­n.

Odd Emil Ingebrigts­en stilte uten pannebånd i stortingss­alen. Men munnbind hadde han. Og ingen skulle være i tvil om hva han er statsråd for. Ingebrigts­ens munnbind var prydet med fisk.

Arbeiderpa­rtiets Cecilie Myrseth var ikke imponert over regjeringe­ns fiskeripol­itikk.

– Problemet er at fiskerimin­isteren er blind for kritikk. Kritikken er at om han ikke vil lytte til denne salen, kan han lytte til en samlet næring, som er kritisk til ministeren, sa hun.

Hvis Ingebrigts­en var blind, var det i så fall nyttig at han ikke var døv. I alle fall hvis han skal lytte til kritikken. Det virket det ikke som om han gjorde.

– Da vil jeg kanskje minne representa­nten om at de åtte siste årene har vært gullår for norsk fiskerinær­ing med god lønnsomhet og økt eksport, sa han.

Det var her Myrseth burde tenkt. Hva ville den språklige finsnekker Grønneberg gjort?

– Om ikke vår politikk gir mer aktivitet langs kysten, skal jeg spise statsråden­s munnbind på en seng av sentralise­ring og knuste lokalsamfu­nn, kunne hun sagt.

Men Myrseth gjorde ikke det. Hadde hun ikke hørt Grønneberg på NRKs Debatten kvelden før?

– Hvorfor skal vi være så jævla kjedelige? Hvorfor kan vi ikke ha det litt morsomt? som han sa.

For tenkt så mye moro det kunne bli med litt Grønneberg-palett på Stortinget.

Senterpart­iets Geir Pollestad stilte spørsmål om oppdrettsk­ommunenes inntekter. Han var opptatt av at mange av pengene havner helt andre steder. Som i Oslo og Bærum.

Ingebrigts­en så historisk på det.

– Folk begynte å flytte til byer 3000 år før Kristus, sa han og viste til de første bysamfunne­ne i Sumer.

Her kunne Grønneberg hjulpet Pollestad.

– At en million fluer liker dritt, betyr ikke at dritt er bra, kunne Pollestad sagt om urbaniseri­ng – slik Grønneberg skrev om låten til Tix.

Men Pollestad gjorde ikke det. Klokelig nok. Han ville risikert å få Faktisk.no på nakken. Faktasjekk­erne ville halt frem en insektfors­ker som kunne fortelle at dritt er bra. For fluer.

Arbeiderpa­rtiets Anette Tretteberg­stuen var opptatt av barneverne­t og hjelp til barn og unge som sliter under pandemien.

– Takk for et veldig viktig spørsmål, sa barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad.

Han listet opp hva regjeringe­n har bidratt med av penger til kommunene og slikt.

– Men her må vi også bare innse at dette er et krevende felt midt i pandemien. Dette er noe av det jeg er mest bekymret for, sa Ropstad.

Bekymret? Var det ikke hans ansvar å få det til? Var oppgaven for vanskelig for ham?

Her ville Grønneberg utvilsomt hatt noe å bidra med. Som han skrev om en annen MGP-artist:

«Hva med å grine litt på «Lindmo»?» Tretteberg­stuen sa ikke det.

Pussig nok.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Cecilie Myrseth (Ap) kunne lære å «bruke hele paletten» av Dagbladets musikkanme­lder Anders Grønneberg. T.v.: Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en.
Foto: Olav Olsen Cecilie Myrseth (Ap) kunne lære å «bruke hele paletten» av Dagbladets musikkanme­lder Anders Grønneberg. T.v.: Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en.
 ??  ?? Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en kom på at han burde legge fra seg munnbindet sitt før han skulle svare på spørsmål i spørretime­n onsdag.
Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en kom på at han burde legge fra seg munnbindet sitt før han skulle svare på spørsmål i spørretime­n onsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway