Aftenposten

Tre partier vil støtte forslag om en tredje kjønnskate­gori

SV sier det haster med å behandle forslaget om en tredje juridisk kjønnskate­gori. Men både Ap og Høyre sitter på gjerdet.

- Sigrid Gausen

F Rorslaget om en tredje juridisk kjønnskate­gori har ligget på bordet flere ganger. Nå har SV igjen foreslått det, men får lite støtte fra sine komitéfell­er i helseog omsorgskom­iteen. Representa­ntforslage­t fra SV innebærer å: innføre at Stortinget pålegger regjeringe­n å fremme et forslag om en tredje juridisk kjønnskate­gori.

R gi en offentlig beklagelse og erstatning­sordning for transperso­ner som har gjennomgåt­t irreversib­el steriliser­ing.

Ingen av forslagene fikk flertall i komiteen. MDG og Rødt har varslet at de vil støtte forslaget.

Nicholas Wilkinson (SV) er en av representa­ntene bak forslaget og er skuffet over mangelen på støtte. Saken skal endelig vedtas av Stortinget 25. februar.

Arbeiderpa­rtiet vil vente Arbeiderpa­rtiet ønsker å vurdere en tredje juridisk kjønnskate­gori, men vil at dette skal utredes først.

Wilkinson sier det haster å få en slik lov på plass.

– Vi trenger ikke en utredning om hva vi skal mene. Vi bør lære av de andre landene som har innført det. Der har det vært viktig for de det gjelder. Nå trenger vi et lovforslag slik at Stortinget kan vedta det.

I en utredning om juridisk kjønn fra 2015, «Rett til rett kjønn – helse til alle kjønn», skriver ekspertgru­ppen at en tredje juridisk kjønnskate­gori bør utredes nærmere. Året etter gikk regjeringe­n inn for en endring i loven. Denne vedtatte endringen betyr at man nå kan endre kjønn uten krav om steriliser­ing.

Luca Espseth i foreningen FRI sier det er flott at man ønsker å se på muligheten for å innføre et tredje juridisk kjønn, men det haster og disse prosessene må faktisk settes i gang.

– Forslaget er blitt fremmet i Stortinget flere ganger før, og politikern­e har ikke tatt tak og igangsatt noen utredning. Denne gangen må de følge opp, sier hun.

Høyre har ikke tatt stilling Høyres helsepolit­iske talsperson, Sveinung Stensland, sier saken om en tredje kjønnskate­gori må modnes litt. De må ta noen runder på det i partiet før de kan si noe om hvor de står.

– En tredje kjønnskate­gori er noe hverken regjeringe­n eller Høyre har tatt stilling til. Vi trenger en mer grundig prosess enn det et representa­ntforslag legger til rette for i en så krevende sak, sier Stensland.

– Offentlig beklagelse Stensland sier at Stortinget ikke er stedet for å bestemme hvem som skal få en offentlig beklagelse.

– En offentlig beklagelse er en stor avgjørelse, som tilligger regjeringe­n. En praksis der slikt vedtas i Stortinget vil være noe nytt.

Arbeiderpa­rtiet ønsker heller ikke gå inn for en offentlig beklagelse.

– Vi mener den tidligere praksis klart er diskrimine­rende. Vi forventer at sakene som blir innlevert til vurdering for erstatning blir tatt på høyeste alvor. Vi vil følge med på disse sakene og hvordan de blir ivaretatt, men vil ikke pr. i dag gå inn for en generell, offentlig beklagelse, sier Hege Haukeland Liadal (Ap). Hun sitter i helse og omsorgskom­iteen.

Flertallet i komiteen mener det heller ikke er nødvendig med en egen erstatning­sordning for transperso­ner. De går derimot inn for å be regjeringe­n påse at transperso­ner kan få saken sin behandlet med de erstatning­sløsningen­e som finnes i dag.

 ?? Foto:Terje Pedersen, NTB ?? Nicholas Wilkinson (SV) er en av dem som har fremmet et forslag om å gi en offentlig beklagelse til transperso­ner.
Foto:Terje Pedersen, NTB Nicholas Wilkinson (SV) er en av dem som har fremmet et forslag om å gi en offentlig beklagelse til transperso­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway