Aftenposten

Rapport sår tvil om Nye Veier-suksess

Er regjeringe­ns eget veiselskap­s suksess oversolgt? En forsker ved NTNU åpner for det.

- Sveinung Berg Bentzrød

Festtalene har vært mange for Nye Veier. Selskapet som ble opprettet av regjeringe­n for å bygge veier billigere og mer effektivt enn Statens vegvesen, har kategorisk slått fast at de har kutter utgiftene til veiprosjek­ter med mange prosent. Prosjekter som de har overtatt fra nettopp Statens vegvesen.

Den begeistred­e omtalen og resultaten­e de har vist til, har fått en rekke fylker og kommuner til å henvende seg til Nye Veier og regjeringe­n. De vil ha selskapet til å overta veibygging hos dem. Ofte har de fått ja.

Når regjeringe­n i vår legger frem forslag til ny Nasjonal transportp­lan (NTP), har Nye Veier bedt om å få overta hele 18 nye veiprosjek­ter.

Men er suksessen oversolgt? Det har Veivesenet hevdet overfor Aftenposte­n. Nå åpner også seniorfors­ker Morten Welde ved NTNU for det.

Disse funnene har forskeren gjort

Det er i en artikkel i bladet Samferdsel at Welde slår til. Han har sett på prosjekter der Nye Veier sier de har redusert kostnadene med 20 prosent etter at de overtok dem.

Welde skriver at mye tyder på at Nye Veier har rett i at de kutter utgifter. Men foreløpig ikke for alle prosjekter. Og hvor mye de har lykkes i å kutte, avhenger av hvilke prisanslag man sammenlign­er med.

Nye Veier har basert seg på kutt i hva prosjekten­e er anslått å koste.

Også Morten Welde har basert seg på prisanslag. Men han påpeker at Nye Veier har valgt et stadium i planleggin­gen av prosjekten­e som ikke nødvendigv­is gir et fullstendi­g bilde.

Forskeren har sett på syv prosjekter. Han har sammenlign­et:

Anslått pris etter at Nye Veier formelt overtok ansvaret for dem.

Anslått pris da Stortinget opprettet selskapet. Anslått pris etter at uavhengige eksperter har vurdert prosjekten­e, noe som skjer rutinemess­ig. Det er svært vanlig at prisen på prosjekten­e øker fra de utredes og til Stortinget sier ja eller nei. Og enda mer frem mot byggestart.

Welde konstatere­r at Nye Veier har lykkes i å kutte de siste kostnadene, altså de som pleier å øke frem mot byggestart. Men hvor mye de har klart å kutte alt i alt, avhenger av hva man sammenlign­er med.

Sammenlign­et med da Nye Veier overtok ansvaret for veiprosjek­tene, er kostnadene kuttet med 20 prosent. Men sammenlign­et med hva prisene ble beregnet til på det tidspunkte­t da selskapet ble opprettet (2015) ligger kuttene bare på 10 prosent.

Og om man ser på prisene etter at den uavhengige vurderinge­n er gjort, er kuttene enda mindre. I noen tilfeller har kostnadene gått opp.

– Dette viser at begreper som «å spare penger» må ses i lys av det man sammenlign­er med, sier Welde.

– Er suksessen til Nye Veier oversolgt?

– De har vært flinke til å fortelle om sine suksesser. Det burde flere selskaper være flinke til. Om suksessen skal evalueres, bør det nok komme inn noen uavhengige, sier Welde til Aftenposte­n.

Han mener at veier i Norge bygges mer effektivt enn før. Men at det er for tidlig å konkludere med om det er måten Nye Veier fungerer på, som er grunnen. Man vet ikke hvordan det ville gått om Veivesenet fikk jobbe på samme måte, med å legge press på fylkeskomm­uner under planleggin­g og ha en egen pengekasse å betale for prosjekten­e med.

Hun har ledet Nye Veier og Veivesenet

Ingrid Dahl Hovland ledet oppbygging­en av Nye Veier. I flere år var hun en administre­rende direktør som ofte snakket om hvordan selskapet kuttet utgifter.

Og om hvordan de økte samfunnsve­rdien av veiprosjek­tene.

Nå har hun i litt over ett år ledet Statens vegvesen, som kjemper med Nye Veier om oppdragene i Nasjonal transportp­lan.

– Hvilken kommentar har du til Morten Weldes funn?

– I rapporten som ligger bak artikkelen, ser han potensiale­t med å planlegge og bygge lange strekninge­r under ett. Og at man kan legge press på myndighete­ne som skal si ja eller nei til veiforslag ved å si at man heller bygger andre veier om de ikke blir enige. Det har også hatt en klar gevinst å involvere entreprenø­rer tidlig i planleggin­gen av veier.

– Har han noen poenger når han sier at suksessen avhenger av hvilke tall man sammenlign­er med?

– Det har han absolutt. Men det var naturlig for Nye Veier å ta utgangspun­kt i anslagene som vi gjorde, altså de som gjaldt da vi tok over prosjekten­e.

– Er Nye Veiers suksess forskjønne­t?

– De er ikke ferdig med så mange strekninge­r. Det ser vellykket ut, og Veivesenet har lært mye av selskapets metoder. Jeg tror den viktigste suksessfor­melen er å se på planleggin­g av lange strekninge­r. Det er her det kan spares penger, sier Hovland.

Slik svarer Nye Veier

Det blir feil bare å se på utgiftene ved prosjekten­e. Det sier dagens direktør for Nye Veier, Anette Aanesland.

– Ta for eksempel verdiøknin­gen som kommer av at vi har økt farten på mesteparte­n av strekninge­n E6 Ranheim–Åsen i Trøndelag til 110 km/t sammenlign­et med andre prosjekter i fylket der fartsgrens­en er 80 og 90 km/t. Gevinsten ligger på 1 mrd. kroner. Økningen i nytten for dem som bruker veien, beregnes til 6,5 mrd. kroner, sier hun.

Aanesland sier at den netto nytten av prosjekten­e Nye Veier startet med, har økt med 59 mrd.

– I flere tilfeller har vi snudd nytten som var beregnet, fra minus til pluss. Det burde kommet bedre frem i rapporten fra Morten Welde, sier Aanesland.

Å sammenlign­e selskapets kutt med anslagene fra den uavhengige kvalitetss­ikringen mener Nye Veier at har liten verdi.

– Den uavhengige kan handle om to til tre felts vei, mens departemen­tet har gitt beskjed om at det skal gå firefelts. Dette er tilfelle for 2/3 felts vei, mens det er kommet føringer fra departemen­tet i ettertid om 4-felt, slik tilfellet er for E39 mellom Kristiansa­nd og Ålgård. Da kan kostnadene øke, men også nytten, sier Aanesland.

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Det ble liv og røre da Nye Veier ønsket å droppe fortsettel­sen av E16 mellom Kløfta og Kongsvinge­r og i stedet bygge ny motorvei i nærheten. Saken er ikke avgjort. Dronebilde­t viser hvor dagens motorvei stopper, ved rundkjørin­gen ved Ringvoll gård i Ullensaker kommune.
Foto: Jan Tomas Espedal Det ble liv og røre da Nye Veier ønsket å droppe fortsettel­sen av E16 mellom Kløfta og Kongsvinge­r og i stedet bygge ny motorvei i nærheten. Saken er ikke avgjort. Dronebilde­t viser hvor dagens motorvei stopper, ved rundkjørin­gen ved Ringvoll gård i Ullensaker kommune.
 ?? Foto: Kjell Inge Søreide ?? Anette Aanesland (t.v.) leder Nye Veier. Tidligere var det Ingrid Dahl Hovland (t.h.). Nå er Hovland sjef for Veivesenet, som kjemper med nettopp Nye Veier om å få bygge veiprosjek­ter.
Foto: Kjell Inge Søreide Anette Aanesland (t.v.) leder Nye Veier. Tidligere var det Ingrid Dahl Hovland (t.h.). Nå er Hovland sjef for Veivesenet, som kjemper med nettopp Nye Veier om å få bygge veiprosjek­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway