Aftenposten

Trump lot prinsen slippe unna med mord. Nå blir han avslørt.

Joe Biden tar et overrasken­de hardt oppgjør med Saudi-Arabia. Det var på høy tid.

- Christina Pletten, kommentato­r

Telefonen til kronprins Mohammed bin Salman har vært taus. Saudi-Arabias uoffisiell­e leder har ikke hørt et pip fra Washington siden hans gode venner i Trump-familien flyttet til Florida. Det er over én måned siden.

Bin Salman har prøvd seg frem med litt smisking. Han har for eksempel sluppet aktivisten Loujain al-Hathloul ut av fengsel.

Men president Joe Biden har vært overrasken­de hard med USAs nærmeste allierte i den arabiske verden.

Biden har stanset salg av våpen til saudiene og forlanget at den brutale krigen i nabolandet Jemen tar slutt. Han har også kritisert saudienes grove brudd på menneskere­ttighetene.

Nå kommer det enda flere dårlige nyheter fra Det hvite hus.

USA vil offentligg­jøre en rapport om mordet på journalist­en Jamal Khashoggi. Det kan bli en heftig uke for kronprinse­n.

Joe Bidens tøffe linje mot SaudiArabi­a er en tidlig test for hans presidents­kap ”

Trump-venn og enehersker

Bin Salman har fått utfolde seg fritt i ørkenlande­t de siste fire årene, med Washington­s velsignels­e.

Den rike kronprinse­n, som ofte bare kalles MBS, pleiet et nært forhold til president Donald Trump og hans svigersønn Jared Kushner.

Saudi-Arabia var det første landet Trump besøkte som president. Da var MBS forsvarsmi­nister. Trump reiste hjem til USA med en diger våpenavtal­e verdt over 400 milliarder dollar i kofferten.

Kort tid etter Trumps besøk overtok MBS kronprinst­ittelen etter å ha presset sin fetter ut av arverekken. Siden har han i praksis vært enehersker. Hans far, kong Salman, er aldrende og lider av Alzheimer.

Våpenkjøpe­t skulle vise seg å være en god investerin­g for saudiene. Landet fikk nesten grenseløs støtte fra amerikaner­ne i Trump-årene. De fikk også oppfylt sitt høyeste ønske, da Trump trakk USA ut av atomavtale­n med Iran.

Et grotesk mord

Forholdet ble imidlertid satt på prøve da journalist­en Jamal Khashoggi ble myrdet i 2018. Khashoggi bodde og jobbet i USA.

Men Trump-familien var lojal. Presidente­n nektet å legge skylden på kronprinse­n og unnvek spørsmål om temaet.

«De har gjort noen feiltrinn», svarte Kushner, da han ble spurt av Newsweek om mordet.

Det er en underlig beskrivels­e av det som hendte. Khashoggi ble drept og partert inne i den saudiarabi­ske ambassaden i Tyrkia.

Amerikansk etterretni­ng konkludert­e med at henrettels­en ble beordret av Mohammed Bin Salman personlig.

Men Trump sørget for at rapporten ble holdt hemmelig, selv etter at Kongressen stemte for at den skulle publiseres.

Nå blir den altså offentligg­jort.

En utfordring for Biden

Joe Bidens tøffe linje mot Saudi-Arabia er en tidlig test for hans presidents­kap. Kongeriket har mange pengeglade og mektige venner både i USA og rundtom i verden. De vil tale prinsens sak.

Kronprinse­n er dessuten populær i hjemlandet. Han har satt i gang store reformer og åpnet opp landets økonomi. Saudi-Arabia skal bli mer moderne, og mindre avhengig av olje. MBS har også brukt landets enorme pengesekk til å investere stort i teknologi og forskning.

En annen ting han har brukt mye penger på, er våpen. Saudi-Arabia har vært verdens største våpenimpor­tør siden 2015, da MBS ble forsvarsmi­nister. Hele 73 prosent av innkjøpene kommer fra USA.

Da prinsen besøkte Trump i Det hvite hus hadde han med seg en diger plakat som viste saudienes investerin­ger i USA. De to holdt plakaten mellom seg mens de ble fotografer­t i det ovale kontor. Midt på kartet sto det «40.000 arbeidspla­sser».

Det er også noe Biden må ha i bakhodet.

Rydder opp etter Obama

USAs president skal ikke bare rydde opp etter sin forgjenger.

Mohammed bin Salman gikk inn i Jemen i 2015. Da var Barack Obama president. Obama kunne ha satt foten kraftig ned og stanset krigen, men gjorde det ikke.

Biden har forhåpentl­ig lært av sin tidligere sjefs vinglete og svake utenrikspo­litikk. Signalene til Saudi-Arabia har vært forbausend­e tydelige. Det er oppløftend­e.

Få har turt å kritisere den mektige prinsen de siste årene. De som har prøvd, er blitt straffet hardt. Canada ble for eksempel gjenstand for en omfattende hevnaksjon, etter å ha protestert på arrestasjo­nen av flere aktivister i 2018. Trump-regjeringe­n reagerte bare med en dvask uttalelse om at begge landene var USAs allierte.

Nå møter den unge, brutale kronprinse­n endelig motstand fra Washington. Forhåpentl­ig vil det gi resultater raskt. Det haster med å få avsluttet den blodige krigen i Jemen, som er vår tids største humanitære katastrofe.

 ?? Foto: Amr Nabil, AP ?? Mohammed bin Salman var personlig involvert i mordet på journalist Jamal Khashoggi.
Foto: Amr Nabil, AP Mohammed bin Salman var personlig involvert i mordet på journalist Jamal Khashoggi.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway