Aftenposten

Israel belønner støtte med doser

Israelerne sender vaksinedos­er til land som støtter opp om Jerusalem som Israels hovedstad.

- John Hultgren, Midtøstenk­orresponde­nt

Hva har Tsjekkia, Honduras, Ungarn og Guatemala til felles? 1. Landene har gjort diplomatis­ke grep som støtter opp underJerus­alem som Israels hovedstad. 2. De mottar alle noen tusen doser vaksine mot covid-19 fra Israel.

Forsendels­ene er det siste eksemplet på at vaksine mot pandemien brukes som en valuta der land hjelper venner, betaler for tjenester eller skaper nye allianser. Russland, Kina og India er fremst i verden i dette vaksinedip­lomatiet.

Antallet doser som Israel sender, er lavt. Symbolverd­ien kan likevel være høy.

Striden om Jerusalem

Guatemala flyttet i 2018 sin ambassade til Jerusalem. Honduras har kunngjort at de skal flytte. Tsjekkia har åpnet et «diplomatis­k kontor» i Jerusalem. Ungarn har gjort noe lignende.

Så hvorfor er det så viktig?

Israel har lenge hevdet at Jerusalem er landets «udelelige og evige» hovedstad. Det er i strid med palestiner­nes ønsker. De vil etablere hovedstade­n for en fremtidig stat i det østlige Jerusalem.

Jerusalems status regnes som et av de vanskeligs­te spørsmålen­e mellom israelere og palestiner­e.

Derfor har det internasjo­nale samfunn stort sett lagt sine ambassader til Tel Aviv. Å legge ambassaden til Jerusalem oppfattes som en støtte til Israels krav på hele den hellige byen.

Det tolkes som at Jerusalem ikke lenger er noe det skal forhandles om.

Nå ser det ut til at Israel bruker vaksinedip­lomati til å belønne land som støtter denne linjen.

Verdensled­ende

Israel er verdensled­ende i å vaksinere sin egen befolkning.

Landet produserer ikke vaksiner selv, slik som Kina og India. Men det har lykkes svært godt med å sikre innkjøp av flere typer.

Når flere hundre tusen Moderna-vaksiner kommer i mars, har Israel faktisk flere enn det selv kan bruke på sin befolkning.

Hinter om å gi doser til palestiner­ne

Israel har i liten grad villet dele vaksine med palestiner­ne på Vestbredde­n og Gaza. Det har skapt debatt.

Israel har sendt 2000 vaksinedos­er dit og har lovet 3000 til.

Den israelske regjering mener palestiner­ne selv har ansvar for å vaksinere sin befolkning som følge av Oslo-avtalen. Kritikere peker på at israelerne okkuperer palestinsk­e områder og at Gazastripe­n er under blokade fra Israel og Egypt.

Nå hinter også Israel om at flere vaksinedos­er kan bli sendt til palestinsk­e områder.

– For noen uker siden var det uklart om vi hadde nok vaksine til vår egen befolkning. Nå som det viser seg at vi har det, kan vi være mer imøtekomme­nde med våre naboer, sier Mark Regev. Han er en av statsminis­ter Benjamin Netanyahus rådgivere.

Kritikk fra egen regjering

Israels vaksinedip­lomati møter sterk kritikk på hjemmebane. Forsvarsmi­nister Benny Gantz mener statsminis­teren slett ikke kan sende ut vaksine uten å konferere med egen regjering. Han anklager Netanyahu for å opptre som en egenrådig konge, skriver Haaretz.

Talsperson for venstrepar­tiet Meretz, Tamar Zandberg, ber i et brev Netanyahu om å prioritere palestiner­e.

«Det er positivt at Israel kan sende vaksine til andre land, men samtidig har vi ikke oppfylt våre forpliktel­ser overfor palestiner­ne», heter det i brevet.

– Det sier ganske mye om et regime at det sender vaksinedos­er halvveis rundt jorden i stedet for å tilby dem til millioner av palestiner­e under israelsk okkupasjon, sier Salem Barahmeh til New York Times.

Han er direktør ved Palestine Institute for Public Diplomacy i Ramallah på Vestbredde­n.

 ?? Foto: Tsafrir Abayov AP/NTB ?? En kvinne får vaksine mot covid-19 sist søndag sør i Israel. Landet har fått tak i så mange doser at det nå kan dele med andre. Men hvem?
Foto: Tsafrir Abayov AP/NTB En kvinne får vaksine mot covid-19 sist søndag sør i Israel. Landet har fått tak i så mange doser at det nå kan dele med andre. Men hvem?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway