Aftenposten

Kjøper oljefelt for over 9 milliarder

Hitecvisio­n gjennomfør­er en av sine aller største handler og vokser kraftig i Storbritan­nia.

- Ola Myrset

Det er fantastisk å få det på plass. Særlig fordi vi har jobbet så lenge. Dette er veldig spennende, sier seniorpart­ner Einar Gjelsvik i Hitecvisio­n til E24.

Imellom ett og to år har han og kollegene i Jåttåvågen arbeidet med å kjøpe de fleste av den amerikansk­e oljegigant­en Exxon Mobils eiendeler på britisk side av Nordsjøen.

Og nå er avtalen omsider i boks: Gjennom sitt britiske oljeselska­p, Neo Energy, legger Hitecvisio­n drøyt 1 milliard dollar på bordet for 14 feltandele­r. Kjøpesumme­n tilsvarer litt over 9 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Oppkjøpet går rett inn på topp 3-listen over Hitecvisio­ns største noensinne.

– Det er en god følelse å gå over målstreken. Dette har vært en seig sak, men vi vurderte aldri å droppe ut underveis, sier KjellErik Endresen, som også er seniorpart­ner.

Digitale forhandlin­ger

Det er flere grunner til at det har tatt tid. For det første er Exxon Mobil, som lenge har vært blant verdens største selskaper, et enormt maskineri. Det betyr at mange ledd er involvert i avgjørelse­ne – flere enn i Hitecvisio­ns forholdsvi­s lille og lettbeinte organisasj­on. I tillegg har koronaviru­set skapt utfordring­er – blant annet fordi forhandlin­gene er gjort via skjerm.

– Det er første gang vi har gjennomfør­t et oppkjøp uten å møte motparten fysisk, sier Gjelsvik og legger til at det har vært litt vanskelige­re å oppnå god dynamikk på den måten.

Kjøpsprise­n på drøyt 9 milliarder kroner for Exxon-andelene finansiere­s delvis av Hitecvisio­ns egenkapita­l (om lag en tredjedel) og delvis av banklån.

Kjøpesumme­n kan også øke med rundt 2,5 milliarder kroner i fremtiden, avhengig av hvordan oljeprisen utvikler seg fremover. Bare det siste året har prisen for et fat nordsjøolj­e bykset fra under 20 dollar til dagens 65 dollar. Oljeprisen har mye å si for feltenes verdi.

– På grunn av denne usikkerhet­en må vi bygge bro mellom oss som kjøper og Exxon som selger. Ingen vet hva som skjer i morgen, og derfor deler vi på risikoen, sier Endresen.

Han vil ikke si hvilken oljepris som er lagt til grunn for avtalen.

Dobler produksjon­en

Det er ikke første gang Hitecvisio­n gjør milliardav­taler med Exxon. I 2017 kjøpte de en rekke feltandele­r på norsk sokkel gjennom oljeselska­pet Point Resources, som senere ble slått sammen med Eni Norge til Vår Energi. Deretter ble resten av Exxons norske felt kjøpt i 2019.

Gjelsvik og Endresen tror erfaringen­e fra de tidligere oppkjøpene har banet vei og skapt tillit, slik at det ble avtale også denne gangen.

Vår Energi er i dag det nest største kommersiel­le oljeselska­pet på norsk sokkel etter Equinor, med rundt 300.000 fat i daglig produksjon (statens selskap Petoro er også større).

Med det siste oppkjøpet dobler Neo Energy produksjon­en til rundt 70.000 daglige fat og blir den femte største aktøren på britisk sokkel. Men målet er å bli enda større – ambisjonen er å øke produksjon­en til opptil 120.000 fat allerede neste år.

– Vi vil oppover på den listen. Vi kommer inn med entusiasme og har lyst til å investere. Selskapet skal bygges videre til en drivende kraft på britisk sokkel, med samme posisjon som Vår Energi har her hjemme, sier Gjelsvik.

Endresen legger til at det etter hvert kan bli aktuelt med en sammenslåi­ng med en stor aktør for å vokse raskt – akkurat slik det ble gjort med Vår Energi i Norge.

Det er første gang vi har g jennomført et oppkjøp uten å møte motparten fysisk ”

Kjell-Erik Gjelsvik

 ?? Foto: Jon Ingemundse­n ?? Hitecvisio­n-partnerne Kjell-Erik Endresen, til venstre, og Einar Gjelsvik har jobbet svært lenge for å få avtalen på plass.
Foto: Jon Ingemundse­n Hitecvisio­n-partnerne Kjell-Erik Endresen, til venstre, og Einar Gjelsvik har jobbet svært lenge for å få avtalen på plass.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway