Aftenposten

Satellitte­r overvåker norske isbreer. Det er det gode grunner til.

Nye sprekker og bresjøer dukker opp. Satellitte­r dokumenter­er endringene.

- Liss M. Andreassen, seniorfors­ker, Norges vassdragso­g energidire­ktorat Geir Moholdt, forsker, Norsk Polarinsti­tutt Andreas Kääb, professor, Universite­tet i Oslo

Siden Norge ble med i romprogram­met Copernicus i 2015 har vi fått et vell av informasjo­n fra Sentinel-satellitte­ne. Ordet Sentinel betyr vokter på norsk, og det er godt å ha disse satellitte­ne når vi vil følge med på breene våre.

Vi bruker særlig bilder fra to typer av Sentinel-satellitte­ne for å se på breene: Sentinel-1 er radarsatel­litter som tar bilder uavhengig av lysforhold, polarnatt og skyer. Sentinel-2 tar optiske bilder i det synlige og infrarøde spekteret.

Nye bresjøer dukker opp Sentinel-2-bildene er godt egnet til visuell oppfølging og kartleggin­g av sjøer som er i kontakt med norske breer, såkalte bresjøer.

Ved mange norske breer dannes det bresjøer i kanten når breen smelter tilbake. Noen av disse er demmet opp av selve breen eller av morene, altså løsmateria­le av stein, sand, silt og leire. Fra slike sjøer kan det frigjøres store menger vann i plutselige flommer. Dette kalles jøkullaup fra det islandske ordet «jökulhlaup», som betyr breflom.

Slike plutselige flommer kan gi store materielle skader, sånn som ved Demmevatne­t ved Hardangerj­økulen.

Her var det flere store flommer som herjet i Simadalen, den siste i 1938, inntil man fikk bygget tunneler for å senke vannstande­n.

Breen er blitt tynnere de siste årene, og fra 2014 til 2020 har det igjen vært flere jøkullaup.

Ustabile breer med nye sprekkeomr­åder Ved hjelp av Sentinel-1 og 2 ser vi endringer av breene på Svalbard. På Svalbard har man en spesiell type breer som kalles «surgende» breer.

«Surge» er en betegnelse på periodisk bølgebeveg­else i enkelte isbreer. Disse bevegelsen­e resulterer i kraftige brefremstø­t. I motsetning til breer på det norske fastlandet, som beveger seg relativt jevnt, har surgende breer en dynamisk syklus: Én lang rolig periode og én intens aktiv periode.

Den rolige perioden kan vare fra flere tiår til over hundre år. I denne perioden bygger breen opp masse i øvre områder, mens den blir tynnere ved fronten og smelter tilbake.

Breen blir gradvis brattere til den gir etter for tyngdekref­tene og rykker frem, opptil flere kilometer på noen få år. Det er nær umulig å forutse når et fremstøt vil skje. Det avhenger av mange faktorer, ikke minst hvordan smeltevann samler seg under breen og bygger opp et vanntrykk som kan løfte frem breen.

Når breer surger vil det oppstå mange store og nye sprekker. På Svalbard er det mye ferdsel med snøscooter over breene, og områder med nye sprekker er derfor viktig å oppdage.

Sommeren 2020 var breene på Svalbard svært avsmeltet. Sentinel-2 bildene ble brukt til å identifise­re områder med sprekker og for å oppdage nye surgende breer.

En annen måte å avsløre surgende breer på, er å bruke radarbilde­r fra Sentinel-1.

Ved å sammenlign­e et bilde med et annet bilde over samme område, tatt noen dager eller uker senere, har vi målt forflytnin­ger av breisen og beregnet hvor raskt breene beveger seg. Store breområder kartlegges effektivt året rundt.

Både små og store breer endrer seg raskt Vi har brukt Sentinel-2-bilder til å se på endringer av både store breer og små fonner. På Svalbard skjer de raskeste breendring­ene ved de marine brefronten­e som påvirkes av både undersjøis­k smelting og kalving i sjøen, altså ras fra brekanten.

Totalt utgjør kalvingsfr­ontene ca. 900 km av Svalbards kystlinje, og de er viktige for sirkulasjo­nen av vann i fjordene og for næringstil­gangen i lokale økosystem.

Bildene fra Sentinel-2 går tilbake til 2015 og viser at kalvingsfr­ontene siden da har trukket seg tilbake med 180 meter i snitt. Den raske tilbaketre­kningen gjør at noen breer har strandet på land. Andre har avslørt nytt fjordlands­kap med bukter og øyer som ikke var kjent fra før, blant annet Brageneset, som var en del av Nordaustla­ndet, men nå er blitt Svalbards 25. største øy.

Sentinel-bildenes oppløsning på 10 meter gjør det mulig å kartlegge utbredelse­n også av mindre fonner ned til 0,01 kvadratkil­ometer (1 hektar).

Det er nyttig for å kunne følge med på de minste fonnene. I år med stor smelting er det viktig å sikre arkeologis­ke funn som smelter frem, før de blir ødelagt.

Sentinel-bildene kan brukes til å følge med på snøsmeltin­gen rundt fonnene gjennom sommeren, gitt at det er nok skyfrie bilder.

De er også svært viktige for at Norges vassdrags- og energidire­ktorat og Norsk Polarinsti­tutt skal kunne overvåke effektene av klimaendri­nger på breene våre, i både Norge og Arktis.

Bildene gir informasjo­n om endringer gjennom sesongen og fra år til år. Disse kunne vi ikke fått på noen annen måte.

Slike plutselige flommer kan gi store materielle skader ”

 ?? Foto: Sentinel Copernicus ?? Sentinel-2-bilde som viser Tuftebreen, Nigardsbre­en og deler av Jostedalsb­reen, 27. august 2019 i falske farger. Vegetasjon blir her farget rød. Isen vises i blått og sprekkene synes godt. Høyere opp er det fortsatt hvit vintersnø igjen.
Foto: Sentinel Copernicus Sentinel-2-bilde som viser Tuftebreen, Nigardsbre­en og deler av Jostedalsb­reen, 27. august 2019 i falske farger. Vegetasjon blir her farget rød. Isen vises i blått og sprekkene synes godt. Høyere opp er det fortsatt hvit vintersnø igjen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway