Aftenposten

Vi kan ikke ha et grønt skifte uten kjernekraf­t

- Jonny Hesthammer, tidligere geologiog geofysikkp­rofessor, administre­rende direktør i M Vest Energy Sunniva Rose, PhD, doktorgrad i kjerne- og energifysi­kk fra Universite­tet i Oslo, blogger, foredragsh­older med forsknings­fokus innen kjernekraf­t og thorium

Isin nye bok, How to avoid a climate disaster, er Bill Gates krystallkl­ar på at vi ikke når nullutslip­psmålet i tide uten kjernekraf­t. Det er i tråd med Klimapanel­ets 1,5-gradersrap­port, som viser at mengden kjernekraf­t må flerdobles fra dagens nivå for å komme i mål.

Likevel sier mange at vi ikke trenger kjernekraf­t. Dette synes vi er underlig, hvis målet er å få til et bærekrafti­g grønt skifte.

Det grønne skiftet er for mange blitt synonymt med «reduksjon av klimagassu­tslipp, koste hva det koste vil», men det handler ikke bare om klima og klimagassu­tslipp.

Vurdere hele bildet

Ifølge Store norske leksikon er det grønne skiftet en bærekrafti­g forandring i både mer klima- og miljøvennl­ig retning, innen naturens tålegrense.

Bærekrafti­g vil si at vi dekker dagens behov uten å ødelegge kommende generasjon­ers mulighet til å få dekket sine behov, ifølge FN. Organisasj­onen legger også spesielt vekt på at fattiges rettighete­r skal ivaretas.

Da må vi ikke bare ta hensyn til klima, men også natur, miljø, helse og økonomi. Vi må se på energikild­enes samlede negative påvirkning , altså det totale fotavtrykk­et.

Dette fotavtrykk­et består av ting vi kan måle, som klimagassu­tslipp, areal- og materialbr­uk, kostnader, stabilitet, avfallsmen­gder og dødelighet. Men det består også av ting vi ikke kan måle, som verdien av uberørt natur, faren for utrydding av arter, betydninge­n av visuell forurensin­g, samt frykt for det ukjente. For å ta gode valg om energikild­ene våre, må vi vurdere hele dette bildet.

Stabil energikild­e

Når vi ser på de målbare parametern­e, kommer kjernekraf­t suverent best ut. Kjernekraf­t har lavest utslipp av klimagasse­r, samtidig som kraftlever­ansene er mest stabile av alle energikild­er. Dette står i rak motsetning til sol- og vindkraft, som er ustabile fordi solen ikke alltid skinner og vinden ikke alltid blåser.

For å illustrere:

Selv om det pr. 2019 var installert tre ganger så mye sol- og vindkraft som kjernekraf­t, produserte disse energikild­ene likevel vesentlig mindre strøm. Det er rett og slett fordi de store deler av tiden ikke var i drift.

Minst like trygt

Det meste av tilgjengel­ig landareal er allerede berørt av menneskeli­g aktivitet, og areal er blitt en begrenset ressurs. I tillegg mener FNs naturpanel at tap av natur er en like stor trussel som klimaendri­ngene, ikke minst fordi biomangfol­d trenger uberørt natur.

Dette represente­rer en av de største utfordring­ene til fornybare energikild­er, som er svært arealkreve­nde. På den andre siden av skalaen finner vi kjernekraf­t, som kun krever en brøkdel av arealet til fornybare energikild­er.

Kjernekraf­t har også det klart laveste materialfo­rbruket, og det er minst like trygt som fornybare energikild­er.

For å sette det i perspektiv: Hver dag dør det like mange i trafikken som det totalt har dødd av stråling fra alle kjernekraf

Det er underlig at mange mener vi ikke trenger kjernekraf­t ”

tulykker så langt – uten at vi slutter å bevege oss i trafikken av den grunn.

Minst avfall

Men hva med avfall, da? Kjernekraf­t produserer faktisk suverent minst avfall av alle energikild­er, men en liten andel er jo potensielt farlig. Vel, all energiprod­uksjon gir avfall, og vi unngår ikke farlig avfall ved å velge vekk kjernekraf­t.

Solkraft, for eksempel, har historisk produsert bare 3 prosent så mye strøm som det kjernekraf­t har, men de to energikild­ene har allikevel produsert omtrent like mye avfall (250.000 tonn hver). Fremover vil forskjelle­ne imidlertid øke, og det anerkjente energibyrå­et IRENA mener mengden avfall fra solkraftin­dustrien kan bli hele 78 millioner tonn innen 2050.

Siden andelen som klassifise­res som farlig avfall (indium, gallium, selen, kadmium, tellur, bly med mer) er høyere enn for kjernekraf­t, blir det fort store mengder helseskade­lig avfall som må håndteres forsvarlig.

Vindkraft har også høyt materialbe­hov.

Utfordring­en kan illustrere­s ved Europas største vindprosje­kt, Fosen Vind. Den består av 277 vindturbin­er og 221 km anleggsvei i Trønderlan­d. Etter endt levetid på 25 år vil den ikke ha produsert mer energi enn det verden bruker på fem timer.

Det betyr at hvis vi skal dekke verdens energiforb­ruk med vindkraft, må vi bygge og kaste avfall fra tilsvarend­e fem Fosen Vind hver eneste dag – til evig tid.

Mye av avfallet er turbinblad­er av komposittm­ateriale som pr. nå ikke kan resirkuler­es.

Irrasjonel­l frykt

For målbare parametere kan vi altså lett konkludere med at kjernekraf­t samlet sett har minst negativ påvirkning på klima, helse, natur og miljø. Så hva da med det som ikke kan måles?

Jo, kjernekraf­t fører til mindre inngrep i uberørt natur og påvirker dermed dyreog plantearte­r mindre. Det gir også langt mindre visuell forurensin­g enn for eksempel vindturbin­er på land.

Da sitter vi igjen med frykten for det ukjente, slik som for eksempel ulykker og avfall. Vi må ta stilling til hvor mye den frykten skal få dominere våre valg. Ikke minst når vi vet at mye av frykten beviselig er irrasjonel­l.

Alle energiform­er har sine utfordring­er. Vi må jobbe for å finne en løsning som minimerer ulempene for mennesker og naturen. Fornybart alene kan dessverre ikke løse verdens fremtidige energibeho­v.

De praktiske utfordring­ene er store, i tillegg til de negative konsekvens­ene for både naturen og miljøet. Dette vet Klimapanel­et. Medianverd­iene i deres rapport tilsier en femtedel sol- og vindkraft i 2050, mens det internasjo­nale energibyrå­et, IEA, sin siste rapport legger opp til i overkant av en tredjedel sol- og vindkraft i 2070.

Både Klimapanel­et og IEA mener at mengden kjernekraf­t må økes vesentlig. Det står i rak motsetning til mange som mener de vet bedre. Vi velger, som Bill Gates, å lytte til ekspertene – fordi vi ønsker å stoppe klimaendri­ngene på en bærekrafti­g måte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Sergei Grits, AP/NTB ?? Når vi ser på de målbare parametern­e, kommer kjernekraf­t suverent best ut, skriver innleggsfo­rfatterne. Her er Hviterussl­ands første atomkraftv­erk.
Foto: Sergei Grits, AP/NTB Når vi ser på de målbare parametern­e, kommer kjernekraf­t suverent best ut, skriver innleggsfo­rfatterne. Her er Hviterussl­ands første atomkraftv­erk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway