Aftenposten

Næringsliv­et må styrke respekten for menneskere­ttighetene

- Carine Smith Ihenacho, direktør for etterlevel­se og eierskap, Norges Bank Investment Management

Ijuni 2021 er det ti år siden FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskere­ttigheter (UNGP) ble vedtatt av FNs menneskere­ttighetsrå­d. Næringsliv­et har et grunnlegge­nde ansvar for å respektere menneskere­ttighetene. Det er blitt bredt anerkjent i løpet av dette tiåret.

Dette er viktig for Oljefondet som en ansvarlig og langsiktig investor.

Tydelige forventnin­ger Respekt for menneskere­ttighetene er en grunnlegge­nde del av ansvarlig virksomhet og risikohånd­tering. Oljefondet har tydelige forventnin­ger til selskapene vi er investert i, og vi tar jevnlig opp temaet menneskere­ttigheter dialog med dem.

I 2020 diskuterte vi menneskere­ttigheter i 118 møter. Vi har dialog med selskaper om blant annet risiko for tvangsarbe­id i leverandør­kjeder, ansvarlig markedsfør­ing og arbeidsfor­hold for sjåfører i matleverin­gog transports­elskaper.

Men det vi ikke vet, er fremdeles en utfordring. Det dreier seg om risikoene vi ikke fullt ut kan kartlegge eller tallfeste.

Nytt verktøy

Siden 2018 har vi samarbeide­t med Shift, en organisasj­on som arbeider med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskere­ttigheter, og bidratt med støtte til deres «Valuing Respect»-prosjekt.

Hensikten er å finne bedre måter å vurdere selskapers tiltak for å forebygge og håndtere brudd på menneskere­ttighetene. Det tror vi vil gi bedre samfunnsme­ssige og økonomiske resultater over tid.

Nylig publiserte Shift de første resultaten­e av prosjektet­s innovative arbeid. De lanserte blant annet et nytt verktøy. Det hjelper selskaper og investorer å kartlegge sider ved ulike forretning­smodeller som kan medføre økt risiko for menneskere­ttsbrudd.

Det kan for eksempel dreie seg om bruk av data og om retten til privatliv, manglende konsultasj­oner med interessen­ter eller bruk av lavtlønnet arbeidskra­ft med korte frister og høyt arbeidspre­ss.

Vi tar nå i bruk dette verktøyet i vår selskapsdi­alog og risikoanal­yser.

Grunn til optimisme

I dag, ti år etter de ble vedtatt, er UNGP blitt en veletabler­t standard som beskriver næringsliv­ets ansvar.

Samtidig gjenstår det arbeid for å styrke både selskapers og investorer­s tilnærming til disse prinsippen­e.

I 2020 vurderte vi 694 selskapers rapporteri­nger om hvordan de arbeider med menneskere­ttigheter.

Det er nå en gruppe ledende selskaper som i stor grad iverksette­r standarden. Det gir grunn til optimisme, men vi vil at flere selskaper følger etter. Det vil gi mer informasjo­n om og bedre forståelse av selskapers arbeid med næringsliv og menneskere­ttigheter.

Vi i Oljefondet skal gjøre vårt gjennom å støtte den internasjo­nale standardut­viklingen og selv bygge kunnskap og utvikle eierskapsa­rbeidet, investerin­gsanalyser og rapporteri­ng videre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway