Aftenposten

Ikke grunnlag for søksmål mot Michelet og Gyldendal

- Olav Torvund, professor dr. juris, Universite­tet i Oslo

Ytringsfri­heten bidrar til å få frem sannhet. Det betyr ikke at alt som sies, må være sant. Men når usannheter presentere­s i det offentlige rom, kan andre ta til motmæle. Gjennom slike diskusjone­r kommer vi litt nærmere en sannhet. Slik sett er Marte Michelets bok Hva visste hjemmefron­ten?, motboken fra Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen og debatten etter dette et eksempel på hvordan ytringsfri­heten fungerer og skal fungere. Jeg er ikke historiker og vil ikke mene noe om innholdet i disse bøkene.

Ytringsfri­heten er rettslig forankret i Grunnloven­s paragraf 100 og Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonens artikkel 10. Etter begge disse kreves at begrensnin­ger i ytringsfri­heten skal fastsettes i lov. Vernet av folks ære er en slik lovbestemt begrensnin­g. De nærmeste kan kreve oppreisnin­g ved krenkelse av en avdød persons ære inntil 15 år etter at vedkommend­e døde. Etter 15 år har avdødes ære ikke lenger noe rettslig vern. De personene som oftest har vært nevnt i diskusjone­n etter boken, døde for langt mer enn 15 år siden. Men jeg har ikke oversikt over hele persongall­eriet.

Det finnes ingen lovbestemm­elser som pålegger noen å trekke tilbake en bok på grunn av feil i boken. Man tar til motmæle, man forbyr ikke boken.

Etter min vurdering er det ikke noe rettslig grunnlag for et eventuelt søksmål mot Marte Michelet og Gyldendal.

En lengre versjon av dette innlegget er publisert på Olav Torvunds blogg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway