Aftenposten

Bill Gates har forstått miljøkatas­trofen

- Anne og Håkon Lasse Leira , Trondheim

Under overskrift­en «Monoton oppramsing fra riking» har journalist Per Kristian Bjørkeng en overrasken­de negativ anmeldelse av Bill Gates’ nye bok Hvordan unngå miljøkatas­trofe.

At Gates er en riking, kan vi fort bli enige om.

Men han er en riking som har forstått miljøkatas­trofen som truer oss.

Han analyserer situasjone­n og presentere­r de teknologis­ke utfordring­ene vi står overfor. Det nye med denne boken er at den peker på hva som kan og må gjøres for å unngå katastrofe­n.

Bjørkeng fremhever Gates’ angivelige dobbeltmor­al. Det skygger for analysene, argumenten­e og forslagene, som Bjørkeng knapt går inn på. Gates forteller åpent om sitt karbonavtr­ykk, men også om hva han gjør for å redusere det.

I motsetning til hva man kan få inntrykk av hos Bjørkeng, er ikke dette en bok som hevder at det er vi, enkeltindi­videne, som skal løse problemene.

Boken handler om hva som kreves av forskning, teknologiu­tvikling og nasjonalt og internasjo­nalt politisk arbeid. Med sine enorme ressurser har Gates tilgang til all verdens ekspertise på klima, økonomi og politikk. Det har gitt boken et solid vitenskape­lig fundament, samtidig som den er lettlest og skulle være lett tilgjengel­ig for folk flest.

Vi har ikke lest noen andre bøker som denne, hvor analysene av situasjone­n følges av konkrete anvisninge­r til tiltak.

Gates er en teknologio­ptimist som hverken nevner forbrukers­amfunnet eller kapitalism­ens krav til evig vekst. Det er etter vårt syn en stor svakhet. Men det er kanskje slik at hvis ikke teknologie­n kan hjelpe oss, er vi ille ute. Kapitalism­en får vi neppe tidsnok gjort mye med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway