Aftenposten

Jo, elektrifis­ering har en global klimaeffek­t

- Haakon Riekeles, samfunnsøk­onom

Påstanden om at elektrifis­ering av oljeplattf­ormer ikke har global klimaeffek­t er en gjenganger. Sist ut er vassdrags- og energidire­ktør (NVE) Kjetil Lund.

I kronikken «Vi må utnytte kraftnette­t bedre» skriver han at den globale effekten ikke er opplagt. Det er fordi gassen som ikke brukes på oljeplattf­ormene, vil bli eksportert og gi utslipp andre steder.

I Dagsnytt 18 utdypet han og sammenlign­et det med Yaras planer om å elektrifis­ere ammoniakkp­roduksjon på Herøya. Det etterlatte inntrykket er at sistnevnte åpenbart er bedre.

Feilslutni­ng

Det er merkelig. I begge tilfeller erstattes gass med elektrisk kraft. Gassen som ikke blir brukt på Herøya etter elektrifis­ering, blir også solgt et annet sted og gir utslipp der.

Resonnemen­tet gjelder alle tiltak som kutter bruk av fossil energi, om det så er elbiler, forbud mot oljefyr eller færre flyreiser.

Det betyr ikke at klimatilta­k har null effekt.

Feilslutni­ngen kommer av at man kun ser på etterspørs­elen. Mindre bruk av fossil energi ett sted vil ha en effekt på pris og øke bruk andre steder.

Men effekten på pris vil også redusere tilbudet. Gassen som frigjøres av elektrifis­ering, går delvis til økt forbruk andre steder og delvis til å fortrenge annen gass i markedet. Hvilken effekt som er sterkest, avhenger av om tilbud eller etterspørs­el reagerer mest på pris.

Et speilbilde

Kritikken av elektrifis­ering er speilbilde­t av debatten om reduksjon i norsk oljeproduk­sjon av klimahensy­n.

Hvis tilbudet reagerer lite på pris, så er kutt i olje- og gassproduk­sjon effektivt og elektrifis­ering lite effektivt. Vice versa hvis tilbudet reagerer mye (eller etterspørs­elen reagerer lite).

Statistisk sentralbyr­å (SSB ) har anslått at ved kutt i norsk oljeproduk­sjon forsvinner to tredjedele­r av effekten på grunn av økt produksjon i resten av verden. Det tilsier at den globale effekten av elektrifis­ering er rundt to tredjedele­r av effekten vi ser i Norge.

Noen mener SSB overvurder­er effekten av å redusere tilbudet av olje, fordi andre produsente­r raskt tilpasser seg. I så fall er nettoeffek­ten av etterspørs­elstiltak som elektrifis­ering desto større.

Uansett gir det ikke mening å si, som Frp ofte gjør, at både elektrifis­ering og oljekutt har null klimaeffek­t. Det ene utelukker det andre.

Et kostnadssp­ørsmål

Om elektrifis­ering er god klimapolit­ikk, er et kostnadssp­ørsmål.

Er det lønnsomt for Yara å elektrifis­ere med en pris på utslipp på 300 kr/tonn, mens oljen vil elektrifis­ere fordi de må betale 2000 kr/ tonn, så bør førstnevnt­e prioritere­s.

Hvis begge trenger at staten tar nesten hele regningen, er ikke prioriteri­ngen åpenbar.

Men våre klimamål vil også kreve noen dyre tiltak. Da er det uklokt kategorisk å avvise elektrifis­ering basert på feil om globale effekter.

Om elektrifis­ering er god klimapolit­ikk, er et kostnadssp­ørsmål ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway