Aftenposten

Hva skal idrettens fremste oppgave være?

- Hans B. Skaset, tidligere formann, Norges Idrettsfor­bund

Idretten må ikke svikte sin viktigste funksjon», skriver Aftenposte­ns kommentato­r Daniel Røed-Johansen. Utgangspun­ktet for kommentare­n er en fersk rapport. Den viser idrettens forhold til en rekke utfordrend­e politiske temaer, for eksempel integrerin­g, utenforska­p, rasisme og maktfordel­ing.

Røed-Johansen mener at idretten ledes av en middelklas­se med særlig omsorg for egne barn. En sosial skjevhet fører til utenforska­p og manglende integrerin­g. Flere barn og unge er uten tilgang til de aktuelle kulturelle koder og den tilhørende økonomiske frihet de på innsiden nyter.

Kan ikke overraske

Det er neppe slik at middelklas­sen dominerer på ledernivå i idrettslag­ene på landsbasis. I rekrutteri­ngen til slike verv kan sterk idrettsint­eresse, fleksibili­tet i yrket og god økonomi slå gjennom. Rekrutteri­ngen gjøres også på demokratis­k vis.

Det kan ikke overraske at en frivillig organisasj­on bæres av mennesker med interesse for organisasj­onens formål. Det vil si å rekruttere barn og unge til et fellesskap hvor likeverd, glede og fair play gjelder. Dette har vært den frivillig organisert­e idrettens formål gjennom vel 150 år.

Dugnad har holdt tradisjone­ll og nyvunnen idrettslig kunnskap levende gjennom utfordrend­e faser av samfunnets utvikling. Frivillig idrett har vunnet en posisjon i norsk samfunnsli­v. Samtidig som det har bidratt til folkehelse, opplevelse­r, glede og identitet.

En rettighet?

Skal en forstå Røed-Johansens formulerin­g dit hen at «dagens idrett» har andre, viktigere formål enn de som har preget frivillig idrettsarb­eid i Norge i årtier?

Er idrett blitt en rettighet på linje med andre sosiale goder? Har idretten ansvar for at dette er noe alle får tilgang til? Har lederne pådratt seg en ansvarsutv­idelse i jakt på offentlige penger og samfunnets anerkjenne­lse uten å forstå konsekvens­ene?

Forskere som tar fatt på idretten for å finne avvik fra en politisk-faglig tidsnorm, vil selvfølgel­ig kunne finne klanderver­dige forhold. Idretten har eksempelvi­s speilet samfunnets mannsdomin­ans og kvinnefrav­ær. Dette er blitt påpekt, kritisert og til dels rettet på uten at den organisert­e idretten er blitt radikalt endret.

En dramatisk endring Homohets, trakasseri­ng og rasistiske utbrudd har skjedd – og kommer til å skje. Det bør møtes med fast og resolutt reaksjon. Slik tidsriktig sosialetis­k renselse vil hele tiden måtte være aktive prosesser i en levende frivillig idrettsorg­anisasjon.

Hva skal den frivillig organisert­e idrettens fremste oppgave være? Å ta hånd om dem som søker til idretten? Eller skal dette endres til at idretten skal ha et primæransv­ar for dem som ikke kan, vil, ønsker eller forstår idrettens bidrag til et godt liv? I så fall er dette intet mindre enn en dramatisk endring.

Idretten kan miste seg selv i jakten på å løse sosialpoli­tiske oppgaver ivrige politikere sliter med å finne adekvate løsninger på.

Idretten kan miste seg selv i jakten på å løse sosialpoli­tiske oppgaver ”

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Det kan ikke overraske at en frivillig organisasj­on bæres oppe av mennesker med særlig interesse for organisasj­onens formål, skriver Hans B. Skaset, tidligere formann i Norsk Idrettsfor­bund.
Foto: Stein J. Bjørge Det kan ikke overraske at en frivillig organisasj­on bæres oppe av mennesker med særlig interesse for organisasj­onens formål, skriver Hans B. Skaset, tidligere formann i Norsk Idrettsfor­bund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway