Aftenposten

Vi kan ikke ha rødt nivå for sikkerhets skyld

- Inga Marte Thorkildse­n, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo (SV)

Tusen takk, Leonora Lillevand Albertsdot­tir, for et godt og viktig Si ;D-innlegg. Leonora må tilbringe vinterferi­en i karantene etter et smitteutbr­udd på skolen, og hun spør hva som var byrådets begrunnels­e for å gå til gult nivå.

Jeg skjønner veldig godt hvor frustreren­de det må være å bli satt i karantene i ferien. Det illustrere­r også hvilke vanskelige dilemmaer vi står i når vi skal bestemme hvilke tiltak som skal gjelde. På den ene siden må vi klare å holde smitten under kontroll, og på den andre siden må vi vurdere nøye konsekvens­ene av tiltakene.

Prioritere­r unge

Barn og unge har det vanskelig under denne pandemien. Nylig var over 200 fagfolk ute og ropte varsku om hvordan tiltakene går alvorlig utover barn og unges psykiske helse. Og vi har rapporter som viser at læringen er blitt redusert.

Dette er veldig alvorlig og en viktig grunn til at både byrådet i Oslo og regjeringe­n har sagt at det siste som skal stenge, og det første som skal åpne, er skoler, barnehager og andre tilbud til barn og unge.

Ikke forebyggen­de tiltak

Da vi så at smittetall­ene i Oslo hadde gått ned over tid, mente vi det var riktig og viktig å la også de videregåen­de skolene gå fra rødt til gult tiltaksniv­å.

Når vi skal bestemme hvilke tiltak som gjelder, er rådene vi får fra smittevern­myndighete­ne, helt avgjørende. Vi lytter til innspillen­e de har, og informasjo­nen de sitter på. Fordi konsekvens­ene av rødt nivå i skolen er så store, har vi ikke lov til å bruke det som forebyggen­de tiltak. Vi kan med andre ord ikke ha rødt nivå for «sikkerhets skyld», men må gjøre det vi kan for mest mulig normal skoledrift når smittesitu­asjonen tilsier at vi kan det.

Så har Leonora rett i at det fremdeles er usikkert, og kanskje må tiltakene bli strengere igjen. Jeg vet at dette er en vanskelig situasjon. Den gode nyheten er at stadig flere blir vaksinert, og vi kan forsiktig begynne å se frem til at livet en gang skal bli normalt igjen. Men først må vi gjøre siste del av jobben sammen.

Jo flere som er flinke til å følge råd og regler, jo bedre klarer vi dette sammen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway