Aftenposten

Tix er en av de beste debattante­ne jeg har sett

- Runar Chang Nordgård (15),

En ting vi stadig legger merke til når vi ser på debatter, er usaklighet­er, hersketekn­ikker, personangr­ep og billige angrep mot motparten. I stedet for å svare på argumenten­e forsøker mange å dra motparten ned gjennom delegitime­ring.

Det er derfor jeg, for å si det rett ut, ble rørt av å se Tix på Debatten tirsdag kveld. Selv om Tix, så vidt jeg vet, aldri har deltatt i en debatt før, var han kanskje en av de beste debattante­ne jeg noen gang har sett.

Noe å lære

Selv må jeg ærlig innrømme at jeg aldri har fulgt noe spesielt med på Melodi Grand Prix, Eurovision eller moderne musikk-konkurrans­er i det hele tatt. Men er det én ting jeg har hatt en sterk interesse for og har fulgt tett, er det debatter. Og her er det tydelig at vi, både folket og partileder­e, har noe å lære av årets MGPvinner.

Tix startet med å si at han tror Dagbladets musikkanme­lder Anders Grønneberg er en «veldig fin fyr». Dette skjedde rett etter at programled­er Fredrik Solvang la frem noen av sitatene fra anmeldelse­ne hans, som i mine øyne sjikanerer Tix.

Michelle Obama i praksis Tix ga oss den perfekte demonstras­jonen av Michelle Obamas «When they go low, we go high» i praksis. Han besvarte uttalelser som «hva med å grine litt på Lindmo» og «selv om 1000 fluer liker dritt, så betyr det ikke at det er bra» på en måte jeg aldri har sett en lokalpolit­iker, fylkespoli­tiker, stortingsr­epresentan­t eller partileder noen gang ha gjort før.

Tix gikk aldri etter Grønneberg. Tvert imot, Tix prøvde tilsynelat­ende å gå i lag med Grønneberg og å gi ham muligheten til å være en venn.

Så da spør jeg ganske enkelt: Hvorfor kan ikke vi gjøre det samme? En tidligere russeartis­t med så å si null erfaring med debatter klarer å være 100 prosent saklig og oppfører seg eksemplari­sk gjennom hele debatten.

Hva er det som hindrer oss andre fra å gjøre det samme?

 ?? Foto Annika Byrde, NTB ?? For å si det rett ut: Jeg ble rørt av å se ham på Debatten! skriver Runar Chang Nordgård.
Foto Annika Byrde, NTB For å si det rett ut: Jeg ble rørt av å se ham på Debatten! skriver Runar Chang Nordgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway