Aftenposten

Australias kamp med Facebook og Google inspirerer norske politikere

– Det er ingen grunn til å vente på EU, sier SVs Freddy André Øvstegård,

- Anders Veberg

Australias regjering har gått i tottene på Facebook og Google. Krangelen handler om at selskapene skal pålegges å gi mediene betalt for innhold. Andre land følger spent med. Her er saken kort oppsummert: Google og Facebook har protestert kraftig mot Australias lovforslag. Google truet med å stenge søkemotore­n sin i Australia, men snudde. De ordnet flere egne avtaler med medier. Facebook gikk ett steg lengre. De fjernet muligheten til å dele nyheter fra australske medier. Facebook snudde etter kraftig kritikk. De gikk med på å betale mediene.

Norsk lovforslag på høring til høsten Politikere i Norge og Europa ser på lignende forslag. For Norges del er det viktig å følge med på hva EU gjør. Gjennom EØS blir EU-direktiver også gjeldende i Norge. Så hva gjør EU?

I 2019 godkjente Europaparl­amentet Copyright-direktivet. Det vil også bli gjeldende i Norge.

EU-direktivet skaper tydeligere regler for opphavsret­t på nett. De som eier innholdet, for eksempel en avis, skal få en sterkere forhandlin­gsposisjon i møte med andre som bruker innholdet på nett, for eksempel Google og Facebook.

Hvordan dette direktivet vil se ut som lov her i Norge, er usikkert.

Kulturdepa­rtementet er i gang med å innføre EU-direktiven­e i Norge, ifølge statssekre­tær i departemen­tet, Gunhild Berge Stang (V). Et lovforslag skal etter planen sendes på høring til høsten, opplyser hun.

– Hva vil debatten i Australia ha å si for norsk lovgivning?

– Australias lovforslag viser at teknologik­jempene lar seg påvirke av arbeidet ulike myndighete­r gjør for å regulere dem, sier Stang.

I praksis er ikke EUs direktiv langt unna det australske lovforslag­et som har skapt oppstyr.

– Det gir mulighet til å forhandle om bruk av innhold på en annen måte enn i dag, sier Bjørn Wisted. Han er fagsjef for næringspol­itikk i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing (MBL).

Har truffet et ømt punkt

Tirsdag møtte MBL søsterorga­nisasjonen­e sine i Sverige, Danmark og Finland. Det resulterte ikke i en samlet uttalelse eller et nytt veivalg, men de er enige om å samarbeide fremover.

– Debatten viser at man har truffet et ømt punkt hos de store gigantene. Men det har ikke endret vårt syn, sier Wisted.

For norske mediebedri­fter er det mest interessan­te å følge med på hva som foregår i EU. Det sa også Siv Juvik Tveitnes, sjef for Schibsted News Media, da Aftenposte­n omtalte debatten i Australia i forrige uke. Men Wisted mener at Norge også kan vurdere egne løsninger.

I forrige uke sa Danmarks kulturmini­ster at de vil gå ett steg lengre enn EU. De vil gi mediebedri­ftene bedre mulighet til å forhandle med teknologik­jempene samlet.

MBL savner engasjemen­t fra norske politikere i denne debatten.

– Jeg må si at vi synes det har vært et fravær av politisk oppmerksom­het i Norge, sier Bjørn Wisted.

– Absolutt verdt å vurdere

Aftenposte­n har spurt noen av de norske

politiske partiene om det er aktuelt å legge frem egne forslag etter Australias modell.

Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV) mener at det ikke er grunn til å vente på europeiske direktiver for å skattlegge teknologik­jempene. Men partiets kulturpoli­tiske talsperson, Freddy André Øvstegård, tror ikke nødvendigv­is Australias modell er den riktige.

– Heller skatt på omsetninge­n der virksomhet­en finner sted. Det tetter skattehull og utligner noe av konkurrans­efortrinne­t teknologik­jempene har mot mediehusen­e, sier Øvstegård.

Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpart­iet har ikke gått grundig nok inn i saken til å legge frem et forslag ennå, forteller hun. Men hun synes Australias forslag er svært interessan­t.

– Jeg synes absolutt dette er verdt å vurdere i Norge, sier Sem-Jacobsen.

Frps kulturpoli­tiske talsperson, Himanshu Gulati, har fulgt den australske debatten. Han mener at vi må se til løsninger gjennom EØS, men at det som skjer i Australia vil kunne inspirere til flere muligheter .

Tage Pettersen, Høyres mediepolit­iske talsperson, mener at debatten i Australia kan bety at teknologik­jempene tar noen små steg i riktig retning.

– Men for Norges del tror jeg at det viktigste vi kan gjøre er å jobbe sammen med EU og de prosessene som allerede er i gang. Jeg tror vi gjør klokt i å ha mest mulig felles regler i Europa, sier Pettersen.

Vil ta kontroll i Europa

I forrige uke fulgte Danmarks kulturmini­ster Australias eksempel. Neste måned vil regjeringe­n legge frem et eget lovforslag som skal gå lenger enn EUs direktiv.

Mandag gikk Europeiske mediebedri­fter sammen med Microsoft i ønsket om at flere europeiske land skal følge Australias modell. Microsoft har tidligere vært ute og støttet Australias forsøk. De understrek­et at deres søkemotor Bing sto klar til å fylle tomrommet dersom Google gjorde alvor av trusselen om å fjerne sin søkemotor fra Australia.

Frankrike er godt i gang. Der sørger en egen avtale for at 120 medier får rundt 227 millioner kroner i året til sammen, ifølge Financial Times.

– Erfaringen­e fra Frankrike og Australia har vist oss at det er behov for bindende lover for å gjøre noe med ubalansen i forhandlin­gskrefter med portvokter­ne, sier Fernando de Yarza i en pressemeld­ing. Han er president i News Media Europe.

 ??  ??
 ?? Foto: Stringer, Reuters/NTB ?? Australias regjering vil kreve at Facebook og Google betaler for nyheter. Debatten kan bli aktuell også her hjemme.
Foto: Stringer, Reuters/NTB Australias regjering vil kreve at Facebook og Google betaler for nyheter. Debatten kan bli aktuell også her hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway