Aftenposten

Nasjonalmu­seets nye logo er på plass

– Den visuelle profilen skal være folkelig og seriøs, sier designer Are Kleivan.

- Heidi Borud

Etter flere runder med forsinkels­er, åpner Nasjonalmu­seet i 2022. Denne uken kom skiltingen og logoene utendørs på plass. Det er designbyrå­et Metric som har utformet den visuelle profilen.

Den visuelle identitete­n er bygget opp av flere elementer. Nytt navnetrekk , en hel fontfamili­e, profilfarg­er, et helt grafisk system og et nytt logosymbol.

– Identitete­n skal reflektere Nasjonalmu­seets samfunnsop­pdrag. Det handler om å forvalte en felles kulturarv og gjøre kunsten tilgjengel­ig for alle, sier partner og designer Are Kleivan i Metric.

Han sier profilen skal være både folkelig og seriøs.

– Å gjøre avstanden mellom publikum og kunsten mindre, utgjør selve grunntanke­n i den visuelle identitete­n. Siden dette er hele Norges museum, var det sentralt å gjøre den folkelig og ukontrover­siell. Samtidig som den gir rom for både ekspressiv­e og utfordrend­e uttrykk, sier Kleivan.

– Hva sier den visuelle profilen om museet innhold?

– Identitete­n skal ikke si så mye om museets innhold. En logo kan ikke si alt om en virksomhet. Men den kan fortelle noe viktig. I dag – når nesten alle museer gjør kunsten sin tilgjengel­ig digitalt 24/7 – represente­rer museene noe helt unikt. Nemlig opplevelse­n av å komme nær kunsten. Med alle våre sanser. Komme helt inn på detaljene i kunstverke­ne. Det er dette logoen illustrere­r, og derfor vi har laget et monogram basert på et utsnitt av ett av museets navnetrekk, sier Kleivan.

Tydelig profil

Markedsdir­ektør Tord Krogtoft ved Nasjonalmu­seet sier at den visuelle profilen først og fremst skal være tydelig. Den skal fungere for alle, fremhever Krogtoft.

– Fordelen med designet som Metric har skapt sammen med museets avdelinger, er at den er veldig fleksibel. Den kan være nøktern og tradisjone­ll, men den kan også være ekspressiv og eksperimen­tell. For et museum som skal favne veldig bredt er dette svært viktig.

Justeringe­ne skjer blant annet ved hjelp av fontvarias­joner, piktogramm­er, farger og utsnitt, forklarer Krogtoft.

Målet med den visuelle identitete­n er at Nasjonalmu­seet skal være lett å kjenne igjen. Krogtoft påpeker at den viktigste koblingen til museets innhold finner man i logoen.

– I logoen kommer du tett på, det er gjort et utsnitt og skapt en slags ramme. Tanken er å fremheve det unike med å gå på et museum og se kunst, kunsthåndv­erk, design og arkitektur tett på med egne øyne.

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Logoen er laget i et samarbeid mellom Nasjonalmu­seet og designbyrå­et Metric.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Logoen er laget i et samarbeid mellom Nasjonalmu­seet og designbyrå­et Metric.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway