Aftenposten

Opprett et tredje juridisk kjønn

Kampen for transfolks rettighete­r bør ikke drukne i støy.

- Frank Rossavik, kommentato­r

Stortinget avviser torsdag denne uken to forslag som ville ha bedret situasjone­n for transfolk. Begge er fremmet av Sosialisti­sk Venstrepar­ti. I det ene kreves en offentlig unnskyldni­ng og erstatning­sordning for transfolk, som inntil 2016 måtte gjennomfør­e irreversib­el steriliser­ing for å få endre juridisk kjønn.

I det andre bes regjeringe­n fremme forslag om en tredje juridisk kjønnskate­gori. Altså for dem som ikke identifise­rer seg som kvinne eller mann.

Tiden er moden, sier man ofte, når noe skjer for sent.

Tiden er åpenbart ikke moden for transfolk. Tvert imot. De er gjenstand for (og deltagere i) en intens offentlig debatt. Den handler blant annet om forfattere­n J.K. Rowling og andre feminister­s bekymring for hva som skjer med kvinnesake­n hvis forståelse­n av hva en kvinne er, endres.

Det finnes gode argumenter for begge SVs forslag. Kravet om steriliser­ing for å få bytte juridisk kjønn, var unektelig et overgrep. Det minner om tvangsster­iliseringe­n av tatere/romanifolk, som varte til 1970. En offentlig unnskyldni­ng kom først nesten 30 år senere. Enda flere år senere kom en egen erstatning­sordning.

Merknadene fra helse- og omsorgskom­iteen viser at alle er enige om at kravet om steriliser­ing var diskrimine­rende. Flertallet avviser likevel en erstatning­sordning.

Det er riktignok et nei som ikke lukker dører. Flertallet støtter helseminis­ter Bent Høie (H) i at det er riktig å avvente utfallet av en rettsprose­ss om samme tema. Foreløpig er Høies og stortingsf­lertallets holdning at erstatning­skrav bør fremmes gjennom den generelle rettferdsv­ederlagsor­dningen.

Den ble opprettet nettopp for å gjøre det unødvendig med egne erstatning­sordninger for enkeltgrup­per.

Hvorfor så tungvint?

Hvis alternativ­et er å vente i 30 år på at et flertall mener saken er «moden», er rettferdsv­ederlag kanskje bra nok. Folk dør jo etter hvert.

På den annen side: Hvorfor skal det være så tungvint å gi et håndslag til en liten minoritet som har opplevd åpenbar urett? Det dreier seg om kun 500 personer, hvorav ikke alle hadde noe mot steriliser­ingen og heller ikke vil søke erstatning.

Dommen i den nevnte rettssaken kan uansett endre bildet raskt.

SVs andre forslag om å opprette en tredje kjønnskate­gori er potensielt mer vidtrekken­de. Også det strander, men neppe i 30 år.

Et forslag om å be regjeringe­n utrede en tredje kjønnskate­gori ble nedstemt av Stortinget i desember 2019. Statsråd Høie fastholder at regjeringe­n ikke vil fremme noe forslag om dette nå, noe helse- og omsorgskom­iteen «registrere­r».

Gjelder få

Ap foreslår at Stortinget vedtar å be regjeringe­n vurdere spørsmålet på nytt, men får ikke flertall. Heller ikke SV får altså flertall for å be regjeringe­n «fremme forslag om å innføre» endringen.

Hvorfor skal det være så tungvint å gi et håndslag til en liten minoritet som har opplevd åpenbar urett? ”

Siden kravet om steriliser­ing ble fjernet i 2016, har i overkant av 1500 endret sitt juridiske kjønn i Norge. Det er disse som er gjenstand for en debatt man kan ha ulike vurderinge­r av. Transkvinn­er og transmenn er i alle fall ikke så mange at de burde skremme noen.

Hva så med de ikke-binære, som altså hverken identifise­rer seg som kvinner eller menn? Kan de bli en skare som får samfunnet til å revne?

Antagelig ikke. Tyskland er blant landene som gir muligheten til å velge et tredje kjønn. Siden den ble innført for to år siden, har cirka 400 registrert seg som noe annet enn kvinne eller mann. I et land med 83 millioner innbyggere, altså.

Raskere modningsti­d?

SV har et godt argument nettopp i at mange land har innført en tredje kjønnskate­gori. To milliarder mennesker bor i land der en slik endring er mulig. Skal folk med juridisk status som ikke-binære da måtte gjenoppstå som kvinne eller mann når de flytter til Norge og trenger D-nummer eller personnumm­er her?

Modningspr­osessen på dette punktet blir ikke nødvendigv­is lang. Blir det regjerings­skifte i høst, vil saken stå høyt på venstrepar­tienes dagsorden. Så er spørsmålet hva Senterpart­iet sier. Dagens regjering vil kanskje heller ikke trenge mye mer tid, skulle den bli gjenvalgt.

Samtiden preges ikke bare av i overkant heftige debatter i sosiale medier. Minoritete­rs rettighete­r til å leve det livet de vil, står også sterkere, både juridisk og politisk. Tiden blir moden raskere enn før, selv om prosessen kan være bråkete.

 ?? Foto: John Arehart, Shuttersto­ck/NTB ?? Noen problemer er enkle å løse.
Foto: John Arehart, Shuttersto­ck/NTB Noen problemer er enkle å løse.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway