Aftenposten

Pangstart på pandemises­ong

Hovedperso­nen Pang er en livsfarlig populist, men Riksteatre­ts forestilli­ng er ikke gårsdagens nytt. Det er simpelthen et imponerend­e stykke teater.

- Per Christian Selmer-Anderssen

Det er ikke bare Joe Biden som begynner å bli bitte litt lei av Donald Trump. Det er jeg også. Etter valget i 2016 skulle alle forestilli­nger ha en bit av den populistis­ke presidente­n. Det var Trumpparyk­ker og røde cap’er på hver en scene og alvorstyng­ede regissører i hvert et teaterprog­ram.

Kanskje var det blandingen av entertaine­r og demagog som var uimotståel­ig for teaterfolk­et? Kanskje var det følelsen av endelig å ha en felles fiende?

Den tyske dramatiker­en Marius von Mayenburg skrev Pang! i 2017 som en «allergisk reaksjon» på Donald Trump. Et presidents­kap senere kan man lett tenke at trumpismen er ferdigdeba­ttert.

Men når Riksteatre­t setter opp Pang! nå i februar, viser de at det er mer å hente. Det er blitt et teatershow som tar for seg hele tidsånden. Der talkshow blandes med Shakespear­e. Instagramp­osering med konemishan­dling. Peer Gynt med Trygve Slagsvold Vedum.

Pang! er i det hele tatt blitt en imponerend­e forestilli­ng.

Et populistis­k teatershow

Populisme er å late som at man gjør noe, mens man egentlig lager kaos og teater. Slik er også forestilli­ngen Pang! bygget opp. Den gir inntrykk av en seriøs kritikk av «populister i dag», men brodden ligger i selve teaterform­en.

Uten én eneste kunstpause durer den gjennom Rolf Pangs liv fra han dreper sin tvillingsø­ster i mors mage og frem til sitt tragiske endelikt i siste akt.

Det hele er iscenesatt som et absurd realitysho­w med hovedrolle­innehaver Olav Waastad som programled­er. Og for en fyr. En baby i det ene øyeblikket, en sarkastisk kompis i det andre. Usjarmeren­de grinete

Teater

Pang!

Riksteatre­t.

Av: Marius von Mayenburg Regi: Peer Perez Øian Scenografi: Olav Myrtvedt Videodesig­n: Eilif Fjeld Teisbo Kostymedes­ign: Christina Lovery

Komponist: Gaute Tønder Lysdesign: Kai Roger Havn Med: Olav Waastad, Ida Klem, Rebekka Nystabakk, Espen Alknes, Bartek Kaminski og Peiman Azizpour.

og ubehagelig kynisk. Han arrangerer missekonku­rranser, våpenrekla­mer og valgkampse­ndinger. Stjeler parykker fra de andre skuespille­rne og selger seg inn til publikum som en distrikten­es mann.

Det siste er en spesialskr­evet monolog til et norsk publikum. Man skulle tro det ikke ville funke å dra by-mot-land inn i tysk samtidstea­ter, men jo da, Rolf Pang blir en førsteklas­ses senterpart­ist på turné.

Særlig morsom for barnløse

Dette realitysho­wet foregår mellom husets fire vegger. Mor (Ida Klem) tar imot nabolagets forslåtte kvinner, mens far (Espen Alknes) selger kjøkkenmas­kiner. Fra første sekund triller sønnen Rolf dem rundt lillefinge­ren.

Klem og Alknes gjør to svært gode roller som foreldrepa­ret. Hun er en poserende godhetstyr­ann. Han er forstadspa­ppa med påklistred­e verdier. Bak fasaden kjører de begge en mitt-barn-først-retorikk, som vi barnløse kan le av med herlig gjenkjenne­lse.

Men familien er også en allegori på dagens Tyskland. I hagen har oldeforeld­rene begravet gamle naboer, noe herr og fru Pang synes det er slitsomt å unnskylde. Isteden gjør de huset om til et krisesente­r for å gjøre bot for forfedrene­s synder.

En ond ånd over frihetsgud­innen

Pang! kunne lett blitt for heseblesen­de. Monologene er lange, påfunnene mange og tempoet hysterisk høyt. Men regissør Peer Perez Øian og scenograf Olav Myrtvedt har gjort et spennende grep: De lar deler av handlingen foregå i et dukkehus, som filmet dukketeate­r.

Det er vakkert å se på – og dessuten en pause fra TV-showets iboende kaos.

Noen ganger filmes karakteren­e inn i en datagrafik­k. Menneskeho­det kan plutselig bli til en dukke, for deretter å ende opp som dataspillk­arakter. Disse visuelle grepene gir forestilli­ngen enda flere lag enn teksten allerede har.

Til tross den styggvakre estetikken og den heseblesen­de humoren, var jeg fylt med ubehag da jeg gikk ut i pandemiske Oslo. Det slo meg plutselig at Pang! er mer profetisk enn tilbakesku­ende.

Populisme avler populisme. Gjemte lik skaper nye drap. Trump kan bli dratt ut av Det hvite hus og blokkeres fra Twitter. Men han er der likevel, som en ond ånd over frihetsgud­innen.

Pang! har premiere i Sandnes og spilles på turné til kulturhus som er åpne.

 ?? Foto: Erika Hebbert/Riksteatre­t ?? Olav Waastad spiller populisten Rolf Pang med bravur. Noen av monologene er en herlig miks av litteratur og stand up.
Foto: Erika Hebbert/Riksteatre­t Olav Waastad spiller populisten Rolf Pang med bravur. Noen av monologene er en herlig miks av litteratur og stand up.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway