Aftenposten

Norge har utryddet 61 virusvaria­nter

Covid-19. Blant virusjeger­e snakker man om at mange mutasjoner kommer til Norge for å dø. Virustypen­e blir beseiret i møte med norsk smittevern.

- Per Anders Johansen og Sean Meling Murray

Blant norske virusjeger­e snakker man om at mange virusmutas­joner som kommer til Norge, kommer hit for å dø. Om lag 120 forskjelli­ge varianter og undergrupp­er av koronaviru­set har så langt sluppet inn i Norge i løpet av pandemien.

Flere av dem kan ha vært mer smittsomme enn de første variantene som ble påvist i Kina for ett år siden.

For svært mange muterte korona-varianter, har møtet med det norske samfunnet, norske smittevern­råd og smittejege­re ute i kommunene, vært skjebnesva­ngert.

Mutasjonen­e Norge klarte å utrydde Med ett unntak er alle mutasjonen­e som har dukket opp siden august, et resultat av smitte som har kommet til Norge fra andre land.

Frykten for den nye britiske virusvaria­nten B.1.1.7 førte til at østlandsom­rådet ble stengt ned. Lærdommen i Norge så langt er entydig.

Alle virusvaria­nter vi har sett så langt, kan stoppes. Selv om noen krever strengere tiltak enn andre, er virkemidle­ne for å stoppe dem stort sett de samme.

To av tre muterte varianter kom til Norge etter juli etter at grensene ble åpnet. Siden 1. august har det dukket opp over 80 nye mutasjoner i Norge. 61 av de om lag 120 variantene som har kommet til Norge og blitt oppdaget i forbindels­e med utbrudd, har siden forsvunnet. Ingen har sett spor av dem i Norge siden november.

Det er et klart tegn på at de så langt er utryddet her i landet, selv om de fortsatt smitter videre i andre land.

Det viser en kartleggin­g Aftenposte­n har gjort ved hjelp av data fra FHI.

Jakten på virusmutan­tene Koronapand­emien er den første pandemien i menneskets historie, hvor det har vært mulig å følge virusets genetiske utvikling nesten i sanntid.

Så langt er det påvist over 12.000 varianter. Om lag 4000 mutasjoner gjelder spike-proteinet til viruset.

De fleste har ingen konsekvens­er, og nye mutasjoner er helt normalt. Hver mutasjon er i seg selv en liten endring i viruset.

Men enkelte nye varianter vil dukke opp med egenskaper som gjør at de kan konkurrere ut andre. Det er bare noen få av dem som følges ekstra nøye.

Dette er mutasjoner i aminosyren­e som bygger proteinene i viruset. Spike-proteinene lager de velkjente taggene i kronen, som har gitt viruset navnet «korona». Disse hakene gjør at viruset fester seg til menneskece­ller og smitter videre. I tillegg følger forskerne ekstra tett på endringer i proteinene som immunforsv­aret reagerer på, nemlig antigenene. Slike endringer, som er sett i den sørafrikan­ske varianten, kan i verste fall påvirke effekten til vaksiner.

De beste overvåking­ssystemene finner vi på Island, i Storbritan­nia og Danmark. Island har sekvensert prøver fra alle påviste smittetilf­eller.

I EU, Asia, Amerika og Afrika er det svært få andre land, med noen få unntak, som har analysert mer enn et par prosent av smitteprøv­ene.

Muterte varianter som døde i Norge

På listen over muterte virusvaria­nter som er stoppet og utryddet i Norge, finnes flere varianter som fortsatt herjer i andre land.

Den spanske varianten B. 1.177.14 oppsto i Spania i juni. I løpet av bare fire uker ble B. 1.177-varianten dominerend­e i Spania og spredde seg til Storbritan­nia, Sveits, Irland, Belgia og Norge.

Fra slutten av juli ble varianten den mest påviste i Norge med 72 tilfeller. Men effektiv smittespor­ing og effektive tiltak, førte til at denne undergrupp­en ble utryddet allerede i midten av august.

Men andre varianter av den samme spanske B. 1.177-mutasjonen har fortsatt å spre seg i resten av Europa. Ytterliger­e seks B. 1.177-varianter er importert på nytt til Norge flere ganger og er påvist i en rekke utbrudd frem til januar.

B. 1.242-varianten fra USA dukket opp i Europa for første gang under utbruddet på Lillestrøm i sommer. Dette var en av virusvaria­ntene som utløse utbruddet på Sagdalen barneskole. Effektiv smittespor­ing, karantene og isolasjon førte til at virusvaria­nten ble utryddet raskt.

Den franske varianten B. 1.367 vakte bekymring på grunn av mutasjonen­e D89Y og V90F i spike-proteinet. I august dukket den opp i Oslo. Etter flere utbrudd og en kraftig oppblomstr­ing, møtte den veggen i hovedstade­n. Siden 31. oktober har den franske varianten vært utryddet i Norge.

Den svenske virusgrene­n B. 1.1.302 sto bak utbrudd i Norge i september og oktober. Denne varianten ble også utryddet ved hjelp av testing, isolering, smittespor­ing og karantene i flere kommuner. Siden midten av november har den ikke vært oppdaget i Norge.

B. 1.36.6-varianten utløste det store utbruddet på Hurtigrute­n. Varianten, som stort sett bare er påvist i Asia, India og Saudi-Arabia, spredde seg fra juli til september, før den ble utryddet. Siden er den ikke oppdaget noe stedet i verden, men det skyldes trolig at den har spredd seg i land som ikke gjør sekvensana­lyser.

En rekke andre varianter er også i ferd med å bli slått ned, utryddet eller fortrengt.

Hvor effektivt vil nye mutanter stoppes? Dette er et av de største og viktigste spørsmålen­e i pandemien nå.

Da britiske myndighete­r slo alarm om B.1.1.7, førte det til en dramatisk endring i både vurderinge­ne og argumenten­e til helsemyndi­ghetene i en rekke land.

Det første utbruddet i Norge i Nordre Follo førte til at store deler av Østlandet ble nedstengt. Siden har varianten spredd seg til 11 fylker, særlig i Viken, Oslo og Vestlandet.

Flere forsknings­rapporter har konkludert med at denne varianten kan være mellom 30 og 75 prosent mer smittsomt og ha noe høyere dødelighet.

I Danmark utgjør den nå over halvparten av smittetilf­ellene.

Norge har ikke samme omfattende overvåking som danskene.

Men FHI anslår at den britiske varian

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway