Aftenposten

På smittetopp­en: – Hold dere unna den franske rivieraen!

– Hold dere vekk fra den franske rivieraen, bønnfaller ordfører i Nice. SAS er klar med sommerprog­rammet: 180 direkterut­er fra Skandinavi­a til Europa.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

Reisebesti­llingene til Europa øker. Ordføreren i Nice ber turistene vente med å komme.

På den franske rivieraen er man ikke klar til å ta imot nordmenn riktig ennå. Nice er blitt Frankrikes nye smittevers­ting. – Hold dere vekk fra den franske rivieraen, bønnfaller ordfører i Nice, Christian Estrosi.

– Vi ønsker dere velkommen tilbake når kampen mot pandemien er over, men ikke kom nå!

Lite tyder på at han blir hørt. Nice var lenge et av stedene i Frankrike med lav smitte.

Men etter jul har det meste gått galt i Nice. Ordføreren skylder på økt reising i forbindels­e med jule- og nyttårsfei­ringen.

Nice har nå høyeste covid-19-smitterate i Frankrike, med 770 tilfeller pr. 100.000 pr. uke.

Det er tre ganger så mange som det nasjonale gjennomsni­ttet.

På toppen av dette herjer nå den smittsomme engelske mutanten, som de lokale myndighete­ne ikke har kontroll på.

Alt gikk galt i julen

Ifølge internasjo­nale nyhetsbyrå­er skal internasjo­nale flyvninger til Nice har økt fra omkring 20 om dagen til over 120 om dagen i julen og nyttårshel­gen.

– Det har ikke hjulpet på situasjone­n at vi har hatt veldig fint vær i det siste og stor tilreising av besøkende og turister, sier ordføreren.

Dro fra Nice for godt

Også norske Kristin Jordfald fraråder nordmenn å reise nå. Hun returnerte denne uken til Norge etter at hun og mannen hadde solgt ferieleili­gheten sin i Nice, et sted de har hatt i 15 år.

– Det er en tid for alt. Og ingenting varer evig, sier hun.

I januar dro de ned for å avvikle og overlevere nøkler.

– Men reisen unner jeg ingen. Et mareritt. Ikke reis nå! sier hun.

På vei ned måtte de mellomland­e i København med negativ covid-test, tatt senest 24 timer før avreise. Ikke mange teststasjo­ner i Norge tilbød det. Dermed endte paret opp to private tester til 3000 kroner stykket.

Kaotisk reise

På vei hjem fra Nice måtte de ha det samme. Men heller ikke i Nice var en slik test å oppdrive. Dermed måtte de ta taxi til nabobyen Cagnes-sur-Mer. Men testresult­atet kom ikke i tide.

– Ni koronasjek­ker

Så i stedet for å returnere med SAS via København, måtte de booke om og fly til Paris. Først da de sto ved gaten, kom svaret på hurtigtest­en. Men da var bagasjen sendt, og de fikk ny ufrivillig overnattin­g i Paris.

Dagen etter kom de videre fra Paris via Stockholm og hjem til Oslo.

– Vi hadde tre koronatest­er, ni koronasjek­ker, måtte kjøpe ny flybillett, betale for ekstra overnattin­g og flere flybytter. Helt håpløst, sier Jordfald.

Lys i tunnelen

Men om myndighete­ne fortsatt holder benet på bremsen, begynner fly- og reiseselsk­apene å våkne fra dvalen. Og nordmenn sjekker inn, til tross for pandemien og strenge reiserestr­iksjoner.

Ferske tall Aftenposte­n har innhentet fra Avinor, viser at 249.933 nordmenn har reist ut av landet med fly siden midten av desember.

Det er likevel få som reiser nå sam

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Signe Margrethe Dons ?? Kristin Jordfald i leilighete­n i Nice. Nå er den solgt, og hun og ektemannen har tatt farvel med den franske rivieraen for godt.
Foto: Signe Margrethe Dons Kristin Jordfald i leilighete­n i Nice. Nå er den solgt, og hun og ektemannen har tatt farvel med den franske rivieraen for godt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway