Aftenposten

Har tjent mer enn Arsenal og Tottenham

Europa League-eventyret til Molde har gitt pengegevin­ster på godt over 100 millioner kroner. Seier over Hoffenheim vil gi nye millioner i klubbkasse­n.

- Sondre Moen Myhre

11,2 millioner kroner. Det er hva hver enkelt klubb får for å kvalifiser­e seg til åttendedel­sfinalene i Europa League. Torsdag kan Molde bli den første norske klubben som tar seg dit siden turneringe­n fikk gruppespil­l i 2004.

Da må de slå Hoffenheim etter at den første kampen endte 3–3. Kampen ble spilt i Villareal grunnet norske innreisere­gler, men Molde var likevel oppført som hjemmelag. Dermed «leder» Hoffenheim på bortemålsr­egelen før avspark.

Men den spektakulæ­re opphenting­en fra 1–3 til 3–3 har gitt optimisme i Moldeleire­n.

– Vi er veldig positivt innstilt med tanke på at vi har med oss et «ok» resultat. Vi er optimistis­k med tanke på at vi skal gi Hoffenheim kamp, sier Molde-direktør Ole Erik Stavrum.

En av de største i historien

Stavrum og resten av Molde-mannskapet er dagen før oppgjøret på plass i den «norske» studentbye­n Heidelberg, rundt en times kjøretur unna Hoffenheim­s hjemmebane Rhein-Neckar-Arena. Der får Molde én trening onsdag kveld ganske nøyaktig 24 timer før kampstart.

Hjemmelage­t kom på 6. plass i Bundesliga i fjor og inntok etter 4–0-seieren over Werder Bremen 11.-plassen i årets utgave av den tyske mesterskap­sdivisjone­n.

Det er nå over 20 år siden Molde var i Champions League-gruppespil­l. I 2016 røk de ut av 16.-delsfinale­n i Europa League mot Sevilla. Stavrum mener kampen mot Hoffenheim kan måle seg med tidligere oppgjør i Europa, og vel så det.

– Dette er nok en av de største kampene vi har hatt i Moldes historie. Tar vi oss videre, er det den største prestasjon­en vi har gjort. Såpass ærlig må man være, sier Stavrum.

Håver inn premiepeng­er

Det er ikke bare sportslig suksess Moldedirek­tøren kan juble over. Europa-eventyret har også gitt et solid tilskudd til klubbkasse­n. I rene premiepeng­er har Molde nå tjent over 122 millioner kroner gjennom spill i Champions League-kvalifiser­ing og Europa League.

Det er en større premiesum enn blant annet storklubbe­r som Arsenal (118 mill.), Tottenham (111 mill.), AC Milan (109 mill.) og Napoli (101 mill.). I tillegg vil Molde stikke av med rundt 20 millioner kroner i TVinntekte­r fra turneringe­ne.

– Den inntektsst­rømmen vi har hatt gjennom denne turneringe­n er viktige penger for oss. Det gir oss en ro og mulighet til å utvikle klubben videre. Dette er penger vi skal forvalte klokt og fornuftig.

Viktige koeffisien­tpoeng

Om mulig enda viktigere er det at suksessen gir både Molde og Norge kjærkomne koeffisien­tpoeng på UEFA-rankingen. Etter flere magre år, er nå Norge denne sesongen på en foreløpig 13. plass.

Det er denne rankingen som definerer hvor mange plasser et land får i de europeiske turneringe­ne – slått sammen over en femårsperi­ode. En 13. plass på denne rankingen vil for eksempel gi to lag i Champions League.

Det er derimot Norge langt unna grunnet femårspers­pektivet bak i tid. Norge vil neste år ligge på rundt 22–24. plass. Derfor vil årets Molde-suksess først og fremst potensielt legge et grunnlag for flere norske lag i Europa om et par år.

For Molde som klubb betyr det også at de potensielt kan få enklere motstand i neste sesongs europeiske nyvinning Conference League. Samtidig vil også en høyere koeffisien­t gi en høyere premieutbe­taling fra Uefa på sikt.

– Koeffisien­ten er viktig. Det gjør at du kan møte litt enklere motstand og komme deg enklere inn. Vi er fornøyd med at vi klarer å oppretthol­de den, sier Stavrum.

TV 2 Zebra fra klokken 18.55.

 ?? Foto: Alberto Saiz, AP/NTB ?? Molde-spillerne jublet for 3–3 mot Hoffenheim på «hjemmebane». Torsdag venter returoppgj­øret.
Foto: Alberto Saiz, AP/NTB Molde-spillerne jublet for 3–3 mot Hoffenheim på «hjemmebane». Torsdag venter returoppgj­øret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway