Aftenposten

Harald Stanghelle: Det kan diskuteres hvor mye Listhaug og Frp har å hente hos aktive kristne

Sylvi Listhaug «bærer korset» og «vil bli en velgermagn­et for den kristne høyresiden», spås det hos kristenkon­servative vestpå.

- Harald Stanghelle, kommentato­r

«Vi er alle listhaugia­nere», jublet landets mest kristenkon­servative da Sylvi Listhaug ble mottatt på Oslo Symposium i 2017. Mens daværende KrF-leder Knut Arild Hareide ble buet ut av sine trosfeller, ble Listhaug hyllet som en ideologisk dronning.

Da hadde debatten gått høyt om korset Sylvi Listhaug bar rundt halsen. Hun ble anklaget for å bære det med kyniske motiver. Slik gikk mange av hennes kritikere i Frp-fellen og bidro til at hun ble heltinne hos de kristenkon­servative.

«Korset i halsen, som lenge var hennes varemerke, ble borte», skriver den tidligere sjefredakt­øren i den kristne avisen Vårt Land, Helge Simonnes, i Dagsavisen om Sylvi Listhaugs vei til partileder­rollen. Det er en diskutabel observasjo­n. For hennes kristne tilhengere begeistres over at Siv Jensen pekte på Listhaug som sin etterfølge­r.

Nesten utradert Frp?

«Det har noe å gjøre med hvem hun er. Hun er vestlendin­g, bærer korset og har engasjert seg på noen av de aksene som interesser­er kristenfol­ket», konstatere­r redaktør Bjarte Ystebø i den sterkt kristenkon­servative avisen Norge IDAG i et intervju med en annen kristen avis, Dagen. Det er Ystebø som spår at «et Frp med Listhaug ved roret vil bli en velgermagn­et for kristne på høyresiden».

Det kan likevel diskuteres hvor mye partiet har å hente hos aktive kristne.

Med Fritt Ord-støtte har Dagen gjennomfør­t en undersøkel­se om holdninger blant landets aktive kristne. Begrepet er definert som folk som går på gudstjenes­te i Den norske kirke, frikirker eller bedehus minimum to til åtte ganger i året.

«Frp er nesten utradert blant aktive kristne», var tittelen da undersøkel­sen ble presentert. Den viste at ved forrige stortingsv­alg valgte bare 2,7 prosent av denne gruppen Frp som sitt parti. Til sammenlign­ing fikk KrF 57,8 prosent, Høyre 12,6 prosent, Ap 9,2 og Sp 6,4.

Ny bevegelse

De siste årene har det også skjedd bevegelser utenfor Frp som svekker partiets posisjon som en opplevd nødvendigh­et for mange kristenkon­servative:

Israel-kritikken er mer lavmælt i takt med at den israelsk-palestinsk­e konflikten er skjøvet nedover dagsordene­n. KrF har valgt borgerlig side og har fått ny partileder med sterkere troverdigh­et i kristenkon­servative kretser enn den mer liberale Knut Arild Hareide hadde. Dessuten snakker ikke Listhaug lenger høyt om at hun er stolt over å ha vært motstander av partnerska­psloven. Hun har snudd ryggen til en av de kristenkon­servatives viktigste fanesaker.

Likevel er det relevant å diskutere om Sylvi Listhaug igjen vil appellere til politiske ytterkrets­er som nå har vendt seg bort fra Frp. Det gjelder også de nasjonalko­nservative.

Dyp skuffelse

Riktignok var det Sylvi Listhaug som frontet oppgjøret med disse siste i Oslo-partiet. Med en karakteris­tisk spissformu­lering sa hun til og med at hun fikk «frysninger» av selve ordet nasjonalko­nservatism­e fordi det minnet henne om nasjonalso­sialisme.

Frp-ledelsen avviste da også blankt initiative­t fra hovedstade­ns nasjonalko­nservative partifelle­r om at partiet skulle erklære seg som et «patriotisk fyrtårn». Og i kommentarf­eltene til ytre høyre-mediene Document og Resett har det haglet med anklager om svik, kombinert med dypfølt skuffelse.

Spesielt over Sylvi Listhaug – hun som

ble sett på som deres kvinne.

Utfordrere til høyre

Men skuffelser har det med å gå over. Og det er allerede mulig å se at noen av de skuffede er rede til å slutte opp om en Frpleder av Listhaugs støpning. Sylvi Listhaug har da også beklaget sin karakteris­tikk av nasjonalko­nservatism­en, og Siv Jensen ønsker nå tilhengern­e av den velkommen. Det har nominasjon­skomiteen i Oslo Frp tatt alvorlig: På det nye forslaget til stortingsv­algliste er en av Resetts mest profilerte stemmer, Maria Zähler, forfremmet fra 10. til 4. plass. En skribent som erklærer seg som patriot med nasjonalst­aten og familiever­dier som troserklær­ing.

Det er helt galt å sette likhetsteg­n mellom kristenkon­servative og nasjonalko­nservative, men begge retningene vektlegger mye av det samme. Og Frp-strategene ser nok at partiene til høyre for seg, Demokraten­e og Partiet De Kristne (PDK), appellerer til begge gruppene.

Ikke gratis

I en tittel i Morgenblad­et skriver en av landets mest erfarne politiske analytiker­e, Aslak Bonde, at «Frps kaving kan føre til at Demokraten­e kommer inn på Stortinget.» En interessan­t hypotese, selv om dette nok er svært lite trolig.

Men kombinasjo­nen av Demokraten­e og PDK kan bli for Frp det Geir Lippestads parti Sentrum utgjør for KrF: en ubehagelig dump på valgveien som i verste fall kan stjele akkurat nok velgere til at det ryker ett mandat eller to.

Også derfor blir det interessan­t å se om Sylvi Listhaug gir signaler ment for å hente inn det potensiale­t Frp har hos både nasjonal- og kristenkon­servative. Hun vet i alle fall godt at støtten ikke kommer gratis. For listhaugia­nerne er nok ikke like lojale som de haugianere uttrykket er en parafrase over.

 ?? Tegning: Marvin Halleraker ??
Tegning: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway