Aftenposten

Politifolk bør ikke villede om rusreforme­n

-

Man kan mene mye om lovforslag­et til rusreform. Noen bekymrer seg for at bruken av narkotika kan komme til å øke. Reformen kan kanskje sende signaler om at det ikke er så farlig å bruke narkotika som før.

Andre synes derimot at reformen ikke går langt nok. Å selge narkotika blir like straffbart som tidligere. Det samme blir produksjon og import av narkotika.

I praksis blir endringene kanskje ikke så store. De såkalte «terskelver­diene» – altså hvor mye narkotika man kan ha på seg uten å bli straffet – blir trolig langt lavere enn hva rusreformu­tvalget foreslo. Kanskje så lave at de tyngste brukerne likevel ikke slipper å ha politiet på nakken.

Men uansett hva man måtte mene om reformen, bør man være presis i ordbruken. Det gjelder særlig politifolk som skal håndheve det nye lovverket hvis det blir vedtatt.

Da Finnmarks politimest­er Ellen Katrine Hætta skrev på Twitter «Ja til helsehjelp. Nei til legaliseri­ng», fikk hun på pukkelen. Politimann­en Bård Dyrdal var blant dem som tok til motmæle.

«Slik desinforma­sjon fra en politimest­er vil kunne få alvorlige konsekvens­er. For ungdom som lytter til deg, vil kunne tro at du snakker sant. Om de tror det er fritt frem nå, så er det fordi sånne som deg har fortalt dem at det er slik. Ta lederrolle­n din på alvor», svarte Dyrdal.

Det er godt formulert.

Forslaget til rusreform er ikke et forslag om å legalisere narkotika. Legaliseri­ng ville innebære at det ble lov å kjøpe og selge stoff. Slik blir det ikke.

Små og store funn vil fortsatt bli beslaglagt. Politiet får adgang til å undersøke klær, håndbagasj­e og biler for å lete etter stoff. Blir man tatt med en mindre mengde, må man møte opp til time hos rådgivende enhet for narkotikas­aker. Møter man ikke opp, må man betale gebyr.

Et av reformens viktigste mål er å få ned stigmaet knyttet til rusbruk. Det skal bli lettere å søke hjelp uten å være redd for å få straff.

Hensikten med reformen er ikke å fortelle landets unge at det er greit å bruke narkotika. Lovens lange arm må ikke sende et signal om at rusreforme­n foreslår å legalisere stoff.

Det gjør den ikke.

Hensikten med reformen er ikke å fortelle at det er greit å bruke narkotika ”

 ??  ?? Det blir fortsatt forbudt å kjøpe og selge hasj og annen narkotika.
Det blir fortsatt forbudt å kjøpe og selge hasj og annen narkotika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway