Aftenposten

Frp trekker støtte til krav om gjenåpning av kulturliv

SV har foreslått å kreve at helsemyndi­ghetene deltar i arbeidet med en plan for gjenåpning av kulturlive­t.

- Morten Schwencke

–Jeg er veldig skuffet over at Frp nå trekker seg. Mitt inntrykk har hele tiden vært at de ville støtte forslaget.

Det sier Freddy André Øvstegård (SV), som gjerne skulle vært foruten overraskel­sen han fikk i Stortinget torsdag. I januar foreslo han å tvinge regjeringe­n til å lage en plan for gjenåpning av kulturlive­t. En slik plan ønsket også Frp og dermed har det gått mot flertall. Mens opposisjon­spartiene har forhandlet om detaljene, har kulturmini­ster Abid Raja (V) oppnevnt en «sommergrup­pe» til å jobbe med saken.

Forskjelle­n er at Øvstegård og de rødgrønne har villet tvinge helsemyndi­ghetene til å være med på arbeidet. De har sagt at de ikke har tid.

Kan fortsatt snu

Frp har samarbeide­t med de rødgrønne partiene om mange saker under pandemien. Øvstegård hadde nå inntrykk av de var enige også i denne saken. Men da familie- og kulturkomi­teen møttes for å levere sin innstillin­g torsdag, var det bare Ap og Sp som stilte seg bak forslaget.

– Saken ble diskutert internt i partiet helt frem til i dag. Vi vil at helsemyndi­ghetene skal være involvert i gjenåpning. Men vi kom til at vi ikke ser noe poeng i å tvinge dem inn i møter, sier Frps Himanshu Gulati.

– Flere mener det øker sjansen for at sommergrup­pen mislykkes?

– Vi tenker at vi ikke vil overprøve helse myndighete­nes prioriteri­nger. De må ta stilling til sommergrup­pens forslag når de er ferdige. Hvis de ikke stiller opp, kan kulturlive­t si ifra til meg personlig så vi får ordnet opp i det, sier Gulati.

Arbeiderpa­rtiets Anette Tretteberg­stuen er også skuffet over Frp. Hun mener dette til syvende og sist går utover publikum, fordi festivalen­e får dårligere muligheter for å planlegge.

– Her ville vi få til et forplikten­de arbeid mellom festivalen­e og myndighete­ne for å lage opplegg for gjennomfør­ing av festivaler i ulike smittescen­arioer. Det vil altså ikke Frp og regjerings­partiene, sier hun.

Frp har fortsatt en sjanse til å snu når saken skal stemmes over i Stortinget. Gulati utelukker ikke den muligheten. Men han tror at dagens prioriteri­ng er rett.

Listhaug slaktet kulturstøt­ten

I helgen kom Frps nestleder, Sylvi Listhaug, med et overrasken­de angrep på koronastøt­ten til kulturlive­t.

Listhaug foreslår nå å innskrenke ordningen for kulturlive­t ved å senke støttenivå­et, slik at samme vilkår skal gjelde for alle næringer. Dette til tross for at Frp selv har vedtatt koronastøt­ten sammen med regjeringe­n. Aftenposte­n kunne også fortelle at Frp har jobbet for å utvide ordningen under hele pandemien.

Gulati får spørsmål om man nå kan vente en hardere linje fra Frp overfor kulturlive­t.

– Det blir feil måte å se det på. Vi er opptatt av å hjelpe så vel kulturlive­t som alle andre næringer som sliter. Derfor mener vi at spilleregl­ene må være likest mulig, sier han.

Vil ikke detaljstyr­e

Høyres Kristin Ørmen Johnsen leder familie- og kulturkomi­teen. Hun mener det ville vært feil av Stortinget å detaljstyr­e Abid Raja.

– SV gikk for langt i forslaget sitt, sier hun.

Kulturmini­ster Abid Raja vil ikke kommentere detaljer i dagens innstillin­g. Men han er glad for at Stortinget vil la helsemyndi­ghetene jobbe på den måten de selv finner riktig: – Det ville vært helt utidig å overstyre det, sier han.

Helsemyndi­ghetene ser nå for seg å åpne landet i fire etapper. Det fortalte helsedirek­tør Bjørn Guldvog torsdag. Først kommer lettelser for barn og unge og arbeidsliv­et. Disse grepene kan tidligst ventes i mai eller juni. Deretter kommer det kulturlive­t venter på: Fase 2: Denne etappen vil trolig begynne fire til seks uker etter første fase. Det vil da komme lettelser knyttet til arrangemen­ter og reiseliv.

– Nå har vi fått vite litt mer om scenarioen­e for når vi kan åpne. Det vil avhenge av smitteutvi­kling og hvor mange som er vaksinert. Jeg ønsker meg størst mulig og flest mulig konserter så fort som mulig, sier Raja.

 ?? Arkivfoto: Olav Olsen ?? SVs Freddy André Øvstegård jobber med kulturpoli­tikk på Stortinget. Han er skuffet over at Frp snur.
Arkivfoto: Olav Olsen SVs Freddy André Øvstegård jobber med kulturpoli­tikk på Stortinget. Han er skuffet over at Frp snur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway